Jaunimo reikalų taryba aptarė ateities planus

jaunimas atsisveikina
Naują kadenciją pradėjusi rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba atsisveikino su buvusiu pirmininku Tautvydu Šukiu (centre), aptarė naujas veiklas ir kibo į darbus. R. Grušienės nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Rugsėjo 11 d. į posėdį rinkosi rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba. Jos nariai atsisveikino su buvusiu pirmininku Tautvydu Šukiu, kuris daugiau nei 10 metų atidavė darbui su jaunimu, taip pat aptarti šių metų planai, kuriuose daug veiklos – mokymų, konferencijų ir forumų.
 
Atsisveikino su buvusiu pirmininku

Birželio mėnesį naujuoju Jaunimo reikalų tarybos pirmininku išrinktas Martinas Eimutis į posėdį pakvietė iš mūsų rajono išvykstantį T. Šukį, kuris vadovavo „Apskritajam stalui“ ir Jaunimo reikalų tarybai. Savo pėdsaką rajono jaunimo gyvenime palikęs T. Šukys vylėsi, kad jo išvykimas – tik laikinas etapas, kad su sukaupta patirtimi į Šakius dar sugrįš.

Reikalingas antras darbuotojas

Savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė informavo susirinkusius, kad rugsėjo 13 d. Tarybos posėdyje pagaliau spręstas klausimas dėl antrojo jaunimo darbuotojo Šakių atvirame jaunimo centre (AJC). Jau esame minėję, kad Jaunimo reikalų departamentas, radęs neatitikimą, kad centre dirba ne du, o vienas darbuotojas, pateikė pasiūlymą AJC statusą pakeisti į Atvirą jaunimo erdvę. O tada sumažėtų ir finansavimas. Kad to nenutiktų, čia turi atsirasti dar vienas etatas. Visuomenės sveikatos biuras pasiūlė atiduoti 0,5 jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų etato, dar 0,5 etato spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiams skirs Šakių socialinių paslaugų centras.

„Labai tikimės, jog nuo spalio mėnesio Šakių atvirame jaunimo centre darbuosis jau trys asmenys“, – vylėsi nuo liepos viena AJC dirbanti Judita Ambrasienė.

Susidurs su pokyčiais

2020 m. norintis savanoriauti jaunimas susidurs su pakeitimais. Jei iki šiol jaunimas, pasirinkęs įstaigą, kur norėtų savanoriškai padirbėti, iš karto pasirašydavo trišalę sutartį ir iš karto galėdavo pradėti, tai dabar yra privalomi etapai: registruojasi iki rugsėjo 16 d. į sistemą, nuo rugsėjo 20 d. prasideda finansavimo konkursai. Pinigų bus galima prašyti pagal savanorių skaičių. Vienam savanoriui skiriama 50 eurų mėnesiui, tai šešių mėnesių laikotarpiui susidaro 300 eurų kelionės, maitinimo ar apgyvendinimo išlaidoms padengti.

Savanorystę renkasi nedaug

Praėjusį savanoriškos tarnybos etapą savanoriavo tik keturi jaunuoliai – du AJC, vienas – Lekėčių bendruomenės centre, vienas – Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre (JKSC). Šiemet kol kas užsiregistravo tik du. Abu į AJC. Pasak D. Jurgutienės, visiems savanoriavusiems moksleiviams labai pravertė pažymėjimai su papildomais 0,25 balo, kuriuos galėjo prisidėti prie stojamųjų balų ir sėkmingai pradėti mokslus aukštosiose mokyklose. J. Ambrasienė priminė, kad savanorius gali priimti šešios įstaigos: AJC, JKSC, labdaros fondas Lekėčių bendruomenės centras, VšĮ „Namai visiems“, VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centras ir Šakių kultūros centras, kuris vienu metu gali priimti daugiausiai, net 20 savanorių.  

Aptarė tolimesnę veiklą

Jaunimo reikalų koordinatorė susirinkusius supažindino su Jaunimo reikalų tarybų veiklų organizavimo ir vertinimo rekomendacijomis ir informavo, kad naują tarybą vertins išoriniai ekspertai. Jos manymu, mūsų taryba atitinka visus nurodytus kriterijus. Be to, J. Ambrasienės teigimu, šio vertinimo nėra ko bijoti, nes mūsų Jaunimo reikalų tarybos veiklos pristatomos kaip pavyzdys kitiems.

Šiame posėdyje Jaunimo reikalų taryba aptarė šių metų renginius, daug diskutavo dėl kasmetinės konferencijos „Įjunk šviesą“, kuri vyks gruodžio mėnesį, organizavimo ir kandidatų apdovanojimams teikimą. Taip pat apsitarta ir dėl Sveikatos forumo, kurį M. Eimutis, kaip Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas, planuoja vykdyti su Visuomenės sveikatos biuru spalio pabaigoje–lapkričio pradžioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.