Į svečio nuomonę, prašymus ir pažadus neatsižvelgė

skamarocius gintaras
VšĮ „Nemuno euroregiono Marijampolės biuro“ direktorius Gintaras Skamaročius nesugebėjo tarybos nariams įrodyti, kad nereikėtų atsisakyti dalininko teisių, juolab kad startavęs bendras projektas. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

21-erius metus buvusi VšĮ „Nemuno euroregiono Marijampolės biuro“ dalininke praėjusį penktadienį savivaldybės taryba nusprendė atsisakyti savo dalies perleisdama ją kitai savivaldybei arba siūlydama akcijas parduoti viešo aukciono būdu. Nors biuro direktorius Gintaras Skamaročius tarybos narių prašė neskubėti, nes kaip tik startavęs naujas projektas, pagal kurį bus restauruojamas Kidulių dvaro svirnas, taryba į jo nuomonę neatsižvelgė.

Pagrindiniai savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio išdėstyti motyvai, kad Šakių rajono savivaldybei tiesiog neapsimoka būti dalininke. Kaip rašoma aiškinamajame rašte, savivaldybės, kaip įstaigos dalininkės, įnašas sudaro 289,62 eurus, be to, savivaldybė biurui moka šiek tiek daugiau nei 2 tūkst. eurų metinį dalininko nario mokestį, taip pat 6 tūkst. 556 eurus per metus įstaigos daliniam veiklos finansavimui. Anot mero, „Nemuno euroregiono Marijampolės biuras“ turi ir apie 50 tūkst. minusą, už kurį, kaip dalininkė, atsako ir mūsų savivaldybė. Su tokiais argumentais nenorėjo sutikti tarybos posėdyje dalyvavęs ir raginęs neskubėti iš dalininkų trauktis biuro vadovas G. Skamaročius.

„Nėra jokių 50 tūkst. eurų skolos. Mes šiuos metus pabaigėm turėdami sąskaitoj kelias dešimtis tūkstančių eurų grynųjų pinigų“, – sakė jis.

Tiesa, kalbėdamas apie biuro veiklą G. Skamaročius patikino, kad pagrindinis darbas – bendri projektai abipus sienos (tarp Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ir Kaliningrado), tačiau Šakių rajonui tų projektų tekę ne tiek jau ir daug. Nors biuro direktorius įvardijo keletą projektų, kuriems finansavimas skirtas (Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras, Šakių vietos veiklos grupė), paminėjo ir tokių, kuriems finansavimo gauti nepavyko (Šakių ligoninei, projektui dėl dviračių takų), visgi neneigė, kad, lyginant su kitomis savivaldybėms, Šakiams lėšų tekę mažiau, tad esą būtent todėl tą skolą siekta grąžinti per Kidulių dvaro svirno projektą.

„Mes sutarėm, kad tokiu būdu kompensuosim tą tarpusavio vidinę skolą. Aš savo pažadą įvykdžiau, projektas gavo finansavimą, jis startuoja, du mėnesiai kaip važiuoja. Įvykdyčiau ir kitą pažadą – išvairuoti projektą iki pabaigos įvertinant Rusijos partnerių riziką, kitus sunkumus“, – žadėjo svečias, nors į jo prašymus ir pažadus niekas neatsižvelgė, nes trauktis iš dalininkų pritarė 21 tarybos narys, vienas susilaikė.

Tiesa, G. Skamaročius kalbėjo ir apie tai, neva čia regiono merų galimas susitarimas, o birželį Šakių rajono savivaldybė buvo iš tų, kuri nepritarė biuro praėjusių metų veiklos ataskaitai. Be to, jis čia įžvelgia ir politinių niuansų pasakodamas, kad Marijampolėje kandidatavo kaip savarankiškas kandidatas į merus ir tada „įvyko lūžis“, galimai dėl tuomet išsakytos kritikos dabar suvedinėjamos sąskaitos. E. Pilypaitis leido suprasti, kad tokios kalbos laužtos iš piršto, o ir apskritai, mero žodžiais, niekas nekvestionuoja biuro veiklos bei linki jam sėkmės. Taip pat atkreipė dėmesį, kad įstaiga ir toliau gali dalyvauti projektinėje srityje, nes ir Kidulių atveju biuras dalyvauja trečiojo partnerio teisėmis.

„Jeigu jūs ateisite partnerio teisėmis siūlydamas tam tikrą veiklą, mes kelsime rankas“, – teigė meras.

Tarybos narys Artūras Varankevičius svečio teiravosi, kodėl biuras taip nenori paleisti rajono ir spaudžia tarybos narius, tačiau G. Skamaročius tikino norintis apginti biuro garbę bei vardą.   

Sprendimas priimtas, tad laikas parodys, kiek jis turės įtakos ir kaip klostysis Kidulių projekto įgyvendinimas.

Projekto „Kultūros paveldas pasienio regione – turizmui ir bendradarbiavimui“ metu per porą metų (iki 2021 m. liepos) žadama restauruoti ir kultūriniam turizmui pritaikyti XIX a. Kidulių dvaro svirną, o Tolminkiemyje sutvarkyti Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus kompleksą. Abiem kultūros paveldo objektams restauruoti skirta per milijoną eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.