Aptarti neįgaliųjų gyvenimo kokybės rajone gerinimo klausimai

liubiniene
Kauno teritorinės ligonių kasos atstovė Šakiuose Vanda Liubinienė (centre) supažindino su dantų protezavimo išlaidų kompensavimo tvarka bei kvietė gyventojus pasinaudoti medicininės reabilitacijos paslaugomis. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 26 d. į posėdį susirinkę Šakių rajono savivaldybės Neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos nariai buvo supažindinti su rajone numatomais steigti grupinio gyvenimo namais neįgaliesiems, neįgaliųjų integracija į darbo rinką, naujoves „Sodros“ srityje skaičiuojant, mokant pensijas, apie dantų protezavimo paslaugas ir kita.

Posėdyje dalyvavęs rajono mero pavaduotojas Darius Jakavičius pristatė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdomą institucinės globos pertvarką, ją įgyvendinant iki 2023 m. numatoma Šakiuose, Lukšiuose ir Gelgaudiškyje įsteigti grupinio gyvenimo namus neįgaliesiems.

Plačiau susipažinus su tokių namų steigimu rajone, posėdžio dalyviams iškilo ir klausimų: kadangi minėtuose namuose gyventų asmenys, kuriems nustatyta vidutinė negalia, sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė teiravosi, ar galvojama apie tokių namų steigimą asmenims, kurie turi sunkią negalią. Pasak vicemero, kol kas tokia paslauga nenumatyta. Užimtumo centro Kauno klientų aptarnavimo departamento Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė domėjosi darbo jėgos poreikiu tokiuose namuose, svarstė, kad Užimtumo tarnyba galėtų ruoštis iš anksto ir suteiktų galimybę žmonėms persikvalifikuoti, kad atsirastų daugiau slaugytojų ir jų padėjėjų.

A. Stasiulienė taip pat apžvelgė neįgaliųjų integracijos į darbo rinką Šakių rajone situaciją. Ji paminėjo, kad Šakių skyriuje registruoti 95 neįgalieji (59 vyrai ir 36 moterys), iš jų didžioji dalis gyvena kaime. Pusė registruotų yra vyresni nei 55-erių metų amžiaus ir daugelis yra ilgalaikiai bedarbiai. Pasak A. Stasiulienės, 83 asmenims nustatytas 55 procentų darbingumo lygis, todėl jie galėtų grįžti į darbo rinką. Todėl Užimtumo tarnyba ir neįgaliesiems siūlo dalyvauti įvairiose rėmimo priemonėse, persikvalifikuoti ir pan. Anot A. Stasiulienės, efektyviausia priemonė – įdarbinimas subsidijuojant, kai kuriais atvejais neįgaliesiems įsidarbinus subsidija mokama net visą darbo laikotarpį. Išskirtinai neįgaliesiems yra siūloma profesinė reabilitacija, šiomis paslaugomis siekiama ugdyti ar atkurti neįgaliųjų darbingumą ir didinti jų įsidarbinimo galimybes. A. Stasiulienė paminėjo, kad D. Zaleskienės įmonėje dirba 38 asmenys, iš jų – 24 neįgalieji.

Posėdyje dalyvavusi Kauno teritorinės ligonių kasos atstovė Šakiuose Vanda Liubinienė supažindino su dantų protezavimo paslaugų teikimu. Ji priminė, kad pensinio amžiaus žmonėms, taip pat neįgaliesiems, dantų protezavimo paslaugų išlaidos yra kompensuojamos iki 500 eurų. Specialistė taip pat kvietė vyresnius žmones kreiptis į šeimos gydytojus ir pasinaudoti medicininės reabilitacijos paslaugomis, kurios nekainuoja. Ligonių kasų atstovė ragino įsigyti Europos sveikatos draudimo kortelę, kuri keliaujant po ES šalis užtikrina teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas.

Pensijų skyrimo naujoves pristačiusi „Sodros“ Šakių teritorinio padalinio specialistė Vida Sadauskienė priminė, kad žmonės gali pateikti prašymus ir nurodyti faktinę gyvenamą vietą, į kurią būtų pristatoma pensija, nes ne visi gyvena ten, kur yra registruoti ir pensijas pristatantiems pašto darbuotojams tenka klaidžioti. Specialistė dar paminėjo, kad dirbantiems pensininkams pensijos dydis kasmet naujinamas, įvertinant asmens įgytą stažą ir apskaičiuojant vienetų skaičių.

Dar vieną naują – asmeninio asistento – paslaugą pristatė Bendruomeninių šeimos namų veiklas koordinuojanti Jurga Raškauskienė, tokias paslaugas gali gauti darbingo amžiaus asmenys nuo 16 iki 65-erių metų, turintys kompleksinę arba fizinę negalią.

„Mes įsivaizduojame, kad ateis žmogus ir nudirbs visus fizinius darbus, tačiau asmeninis asistentas padės žmogui komunikuoti, skatins savarankiškumą. Prioritetas teikiamas asmenims, kurie lanko švietimo įstaigą, dirba arba ieško darbo, laukia eilėje gauti socialines paslaugas įstaigoje“, – aiškino J. Raškauskienė ir pridūrė, kad paslauga yra nemokama, per dvejus metus planuojama ją suteikti 20 asmenų. A. Stasiulienė teiravosi, kokie asmeniniam asistentui bus keliami profesiniai (kvalifikaciniai) reikalavimai. Paaiškinta, kad juo galės dirbti slaugytojo, jo padėjėjo kvalifikaciją turintys asmenys arba asmenys, išklausę tam tikrą kursą. Tokią paslaugą rajone jau teikia dvi socialinės įstaigos.

Posėdžio dalyviai buvo informuoti, kas gali įsigyti Šeimos korteles, mūsų rajone nuolaidas pasirengusios teikti UAB „Gulbelė“ ir cukrainė „Laimė“. Vicemeras siūlė, kad prie projekto galėtų prisijungti ir Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.