Senstant visuomenei trūksta ne tik vietų globos įstaigose

bielskiene vilma2
Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė iškėlė ir kvalifikuotų darbuotojų stygiaus problemą. Ji mano, kad ateityje ši problema gali tapti dar aktualesnė. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajone, kaip ir visoje šalyje, visuomenė sparčiai sensta, tad auga įvairių socialinių paslaugų poreikis, prabilta ir apie vietų trūkumą globos įstaigose. Šiuo metu laukiančiųjų eilėje – aštuoni asmenys. Negana to, kaip užsiminė Socialinių paslaugų centro direktorė, jau susiduriama ir su kvalifikuotų darbuotojų stygiumi.
 
Eilėje – aštuoni asmenys

Apie vietų stygių globos įstaigose prabilta pasitarimo su socialinių įstaigų vadovais metu. Vicemeras Darius Jakavičius siūlė net inicijuoti savarankiškos įstaigos steigimą ir žvilgsnį nukreipė į susitikime dalyvavusį  kunigą Juozą Mišeikį, šiuo metu vaduojantį Šakių globos namų vadovą Virginijų Kelertą.

„Yra tuščių patalpų, bet reiktų pakeisti profilį ir turėtume dar vienus pagyvenusių žmonių globos namus“, – siūlė vicemeras, pridūręs, kad nors rajone yra net kelios globos įstaigos, vietų jose trūksta. Tai vieningai patvirtino ir susitikime dalyvavę globos įstaigų vadovai ar jų atstovai.

Šiuo metu laukiančių sąraše, kaip informavo laikinai Socialinės paramos skyriaus vedėjos pareigas einanti Daiva Pilypaitytė, yra 11 asmenų. Penki iš jų laukia vietos Kukarskės globos namuose, du – Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro globos namuose, vienas – Šakių parapijiniuose globos namuose, trys laukia eilėje į Ilguvos socialinės globos namus, kur pagalba teikiama asmenims su negalia.

„Šiandien tokia informacija, bet ji bet kada gali pasikeisti, nes vieta atsilaisvina mirus žmogui“, – teigė D. Pilypaitytė.

Kukarskės globos namuose gyvena 45 senoliai, Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro globos namuose yra 70 vietų, Šakių parapijiniuose globos namuose – 15.

Atsakomybė – institucijoms

Tarp įstaigų populiariausi išlieka Kukarskės globos namai. Kartais net atsiradus laisvai vietai kituose globos namuose artimieji jos atsisako ir sutinka laukti eilėje, kad patektų būtent į Kukarskę.

„Nežinau, kodėl taip yra, gal dėl personalo, gal renkasi arčiau buvusios gyvenamosios vietos, gal pažįsta darbuotojus. Bandysime aiškintis ir žiūrėti, kokie kriterijai lemia, kad nori vienų ar kitų globos namų“, – komentavo laikinoji Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė.

Skyriaus duomenimis, nors eilės yra, bet dažniausiai tenka laukti apie mėnesį. Esą taip, kaip kituose rajonuose, kad pralaukiama daugiau nei metus, pas mus nėra.   

„Po dviejų savaičių turėsim žmogų, kurį reiks paimti iš Šakių ligoninės ir jį kažkur padėti. Gaila, kad žmonės taip įdomiai gyvena – sulaukę senatvės neturi kur gyventi, tampa niekam nereikalingi. Tada jais pasirūpinti turime mes, atsakomybė paliekama institucijoms, o institucijose vietų neturime“, – problemą apibūdino D. Jakavičius, pridūręs, kad rajonas sensta, o jaunimas „gyvena rinkos ekonomikos dėsniais“ ir atsakomybės už savo senstančius tėvus ar artimuosius prisiimti nenori. Žinoma, nemažai įtakos čia turi ir migracija, nes vaikai užsienyje, o čia likusių tėvų tiesiog nėra kam prižiūrėti.

Laukia ir paslaugų

Tačiau trūksta ne tik vietų globos įstaigose, bet jaučiamas ir kitų socialinių paslaugų senyvo amžiaus žmonėms poreikis. Pavyzdžiui, dienos socialinės globos paslaugą (visuma paslaugų, kuriomis asmeniui teikiama kompleksinė, nuolatinės specialistų priežiūros reikalaujanti pagalba dienos metu) šiuo metu gauna 50 asmenų. Šią paslaugą rajone teikia dvi įstaigos – Socialinių paslaugų centras ir Dalios Zaleskienės ambulatorija, tačiau neabejojama, kad darbo turėtų ir naujai šias paslaugas panorėjusi teikti kad ir nevyriausybinė organizacija. Eilėje laukia šeši asmenys (vienas D. Zaleskienės ambulatorijos paslaugų, penki – Socialinių paslaugų centro). Pagalba į namus šiuo metu teikiama 137 asmenims (125 paslaugas teikia Socialinių paslaugų centras, 12 – D. Zaleskienės ambulatorija), tačiau eilės yra čia. Šiuo metu šių paslaugų, kai asmenims socialinis darbuotojas padedama tvarkytis buityje, iš viso laukia 10 asmenų.

Problema – kvalifikuoti darbuotojai

Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė iškėlė ir dar vieną problemą. Anot jos, jau dabar labai sunku rasti kvalifikuotų darbuotojų.

„Labai sunkiai randam, tuoj galėsime skambinti varpais“, – teigė ji.

Kad apie tai reikia mąstyti, kalbėta jau ne vieno susitikimo metu, nes darbuotojų poreikis tik auga, neaišku, kiek jų reikės ir planuojamuose steigti grupinio gyvenimo namuose neįgaliesiems. Užimtumo tarnybos Kauno klientų aptarnavimo departamento Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė dalyvavo ir rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinėje taryboje, kur buvo pristatyta institucinės globos pertvarka, ir domėjosi darbo jėgos poreikiu tokiuose namuose, svarstė, kad Užimtumo tarnyba galėtų ruoštis iš anksto – sudaryti žmonėms galimybę persikvalifikuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.