Vaikai namų šiluma džiaugiasi ne valdiškuose namuose

globejos2
Globėjos Vaida Skaizgirienė ir Karolina Grockienė prie savęs glausdamos globotinius džiaugiasi galėdamos jais rūpintis ir viliasi mažylius užauginti dorais žmonėmis. D. Pavalkio nuotr.


Kai kiti regionai skambina pavojaus varpais ir suka galvas, kaip sėkmingai pereiti nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų, Šakiai ne vienam gali būti pavyzdžiu. Jau daugiau kaip metai nė vienas vaikas, paimtas iš nesaugios aplinkos, nebuvo apgyvendintas institucijoje. Tad ne vienas klausia – kur Šakių rajono sėkmės paslaptis ir kaip toliau sėkmingai žengti šiuo keliu?
 
Visi vaikai – pas globėjus

Globos centro koordinatorė Eglė Tamulevičiūtė patikslina, kad per metus iš nesaugios aplinkos, kai tėvai dėl vienokių ar kitokių aplinkybių negalėjo laikinai pasirūpinti savo vaiku, buvo paimta 10 vaikų. Visiems jiems buvo surasti globėjai. Apskritai šiuo metu rajone ne institucijoje yra globojami 105 vaikai: šeimynose – 26, pas budintį globotoją – 3, globėjai (rūpintojai), nesusiję giminystės ryšiais, globoja 43, o globėjai giminaičiai namų šilumą suteikia 33 vaikams.  

„Manau, mūsų sėkmės paslaptis labai paprasta – mes turime vieną budinčią globotoją ir keturias šeimynas“, – sako E. Tamulevičiūtė ir priduria, kad paskutinė šeimyna įsteigta tik šių metų pavasarį, o iškart priglaudė šešis vienos šeimos vaikučius.

GIMK mokymus baigė 40 asmenų

Nuo 2016 m. vasaros Šakių socialinių paslaugų centre yra vedami globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių mokymai (toliau – GIMK). Juos per tą laikotarpį iš viso pabaigė 40 asmenų, paskutinė penkių šeimų grupė mokymus baigė šį rugsėjį ir jau yra pasirengusi namų šilumą suteikti be tėvų priežiūros likusiems vaikams. Tikėtina, kad gerieji pavyzdžiai ir informacija iš lūpų į lūpas yra tai, kas pritraukia naujų globėjų.

„Mokami ir pagalbos pinigai. Visos šeimos turi paskirtą globos koordinatorių. Vyksta viešinimas, vykstame ir į bendruomenes, mokyklas. Turime psichologą, kurio daugelis globos centrų dar neturi, džiaugiamės stipriu bendradarbiavimu su įvairiomis institucijomis“, – sako Globos centro koordinatorė.

Beje, šią vasarą pirmą kartą organizuotas ir Globėjų dienos paminėjimas prie Valiulių ežero su daugybe pramogų globotiniams. Renginyje dalyvavusios globėjos džiaugėsi turėdamos galimybę bendrauti su bendraminčiais, nes ne su bet kuo, sako jos, gali savo išgyvenimais dalintis, o čia visi savi – su tais pačiais džiaugsmais ir problemom.  

Kita vertus, gal ir pati visuomenė tampa sąmoningesnė? Juk į mokymus ne atsitiktiniai žmonės iš gatvės patenka.

Tiki, jog daro gerus darbus

Kai iniciatyvos lankyti GIMK mokymus prieš dvejus metus ėmėsi ir kitus tai daryti ragino tuometinė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė, ne vienas manė, jog tai tik reklama ir noras pasidėti pliusiuką. Tačiau realūs pavyzdžiai kalba už save. Tik baigusi mokymus pati Ilona savaitę prižiūrėjo naujagimę, kurios interesai jai tuomet buvo svarbiausi, ir dėjo asmenines pastangas pasirūpinti mažyle, kol ją pasiims nuolatiniai globėjai. Šiuo metu Ilona globoja paauglį ir svarsto, ar jis šeimai, ar šeima jam daugiau gyvenimiškų pamokų suteikia.

„Pas mane jis jau ketvirtas mėnuo. Nors tai tikrai sunkus, atsakingas darbas, bet tai vienas geriausių įvykių mano gyvenime. Tai tokia gera patirtis, nenusakomi jausmai, kad tai turėtų išbandyti visos sąmoningos, atsakingos šeimos. Žinoma, svarbus šeimos vyrų palaikymas“, – sako I. Šeflerienė ir priduria, kad išgirstamas globotinio sakinys: „aš žiauriai laimingas“, atperka bet kokį vargą.

Iškart po mokymų ką tik gimusį mažylį, beje, iš pradžių su mažylio mama, priglaudė liepalotiškiai Vaidas ir Tomas Skaizgiriai. Nors Vaida po dukros gimimo į darbą buvo grįžusi vos pusmetį, sulaukusi raginimo, baigė GIMK mokymus. Tiesa, nemanė, kad taip staiga vėl teks imti motinystės atostogas, bet sako, kad jeigu ir galėtų atsukti laiką, viską pakartotų.

„Tikime, kad darome gerą darbą“, – sako Vaida ir Tomas Skaizgiriai.

Su močiute užaugusi Karolina Grockienė irgi pasakoja, kad dar vaikystėje su močiute pakalbėdavusi, jog užaugusi paims vaikelį iš globos namų, glaus, mylės ir padės jam užaugti. Moteris prisimena, jog močiutė ragindavo pirmiau pačiai užaugti, bet užaugusi Karolina savo vaikystės ketinimų neišsižadėjo ir tapo globėja – be tėvų priežiūros likusi mergytė į šeimą pateko vos 12 dienų.

„Sprendimus reikėjo priimti čia ir dabar. Nebuvo sunku, nes buvo planuota, išlaukta. Tiesiog reikėjo pasirūpinti tuo mažu vaiku“, – tikina globėja ir sako besilaikanti posakio, kad jeigu nori pakeisti pasaulį, – eik namo ir mylėk savo šeimą. K. Grockienė jį papildytų, jog mylėdamas suteik šeimą tam, kuris jos neturi.

Neeilinė ir gelgaudiškiečių Pedzevičių šeimynos istorija. Norėdami rūpintis svetimais vaikais, jie kardinaliai pakeitė gyvenimą: įsigijo namą, jį įrengė ir priglaudė pametinukų šešetuką. Moteris yra pripažinusi, kad pasiūlymo tiesiog pabandyti sulaukė iš savivaldybės, tačiau, ko gero, pirmas žingsnis globėjos link buvo žengtas dar tada, kai mirė jos pačios tėvai, o ji priėmė sprendimą rūpintis našlaičiais likusiais jaunėliais – broliu ir seserimi. Taip iki šiol Inga Pedzevičienė namų šilumą suteikia ne tik saviems, bet ir svetimiems vaikams, o jų šeima, priglaudus šešetuką, išaugo iki 12 asmenų.

Savivaldybės administracijos požiūris, jų pačių pavyzdys tampant globėjais (antrą vaiką globoja administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus šeima, globėjos keliu vėl eina buvusi Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė). Dar 2017m. buvo sukurtas šūkis „Tapk pasaka prieš miegą“ ir transliuota žinutė, kad palaikomas, remiamas siekis tapti globėjais ir rajono valdžia ragino būti ne tik pasaka prieš miegą, bet pasaka su laiminga pabaiga tėvų globos netekusių vaikų gyvenimuose.

Skatina ir išmokomis

Suprantama, šis daugybės atsidavimo reikalaujantis darbas nėra tik už ačiū: šeimynos dalyviui yra mokamas atlyginimas, skiriama papildoma vienkartinė parama, yra numatyta ir globos rūpybos išmoka, tikslinis priedas, išmoka vaikui. Budintis globotojas gauna vienkartinę išmoką vaiko vietai įkurti, išmoką vaiko laukimo laikotarpiu, išmoką už vaiko priežiūrą, globą, pagalbos pinigus.

Smagu, kad yra ir ateities planų –  Šaulių gatvėje Šakiuose numatyta naujų bendruomeninių vaikų globos namų statyba, neabejojama, kad ir toliau ambicingai dirbs Globos centras, tad Šakių vaikai, galima tikėtis, namų šiluma džiaugsis ne valdiškuose namuose.

Užs.nr.d-0314
ESFIVP apvalus

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.