Rajone paramos gavėjai gaus daugiau nei 74 tūkst. eurų

parama top10
Lentelėje – daugiausiai paramos už 2018 m. mokestinį laikotarpį sulaukusių dešimtukas.

Valstybinė mokesčių inspekcija skelbia, kad šiemet gyventojai skirdami 2 proc. sumokėto pajamų mokesčio dosnesni – paramos gavėjams bus pervesta daugiau nei 20 mln. eurų paramos (pernai beveik 18 mln. eurų). Šakių rajono gyventojai įvairioms organizacijoms skyrė 74 tūkst. 262 eurus, o politinės partijos sulaukė beveik 5 tūkst. eurų paramos.

Iš viso rajone nuo 2018m. sumokėtų mokesčių 2 tūkst. 378 rajono gyventojai paramą galėjo skirti 201 paramos gavėjui. Kaip pernai, taip ir šįmet rajone prioritetų viršūnėje išlieka parama sportui, religinėms bendruomenėms, mokymo įstaigoms. Galima pastebėti, kad rajone noriai remiami ir medžiotojų būreliai, bendruomenės centrai.

Daugiausiai paramos (5 tūkst. 46 eurai) skirta VšĮ Šakių krepšinio klubui, tik jei lyginsime su pernai, tai šįkart paramos ši sporto organizacija sulaukė vos ne 10 tūkst. mažiau. Tarp populiariausių sporto organizacijų – lauko teniso klubas „Rebė“ (1 tūkst. 158 eurai), toliau rikiuotųsi sporto ir laisvalaikio klubas „Skydas“ (705 eurai), asociacija SK „Spurtas“ (702 eurai), Šakių baikerių klubas (700 eurų).

Antroji pagal paramos dydį – Šakių Šv. Jono krikštytojo parapija (2 tūkst. 305 eurai), toliau – Lietuvos veislinių triušių augintojų asociacija (2 tūkst. 221 euras), Valenčiūnų aeroklubas (1 tūkst. 896 eurai), Griškabūdžio medžiotojų būrelis (1 tūkst. 735 eurai).

parama top20
Tiesa, parama medžiotojų būreliams apskritai gana populiari. Po minėto būrelio tarp daugiausiai paramos gavusių būtų šie medžiotojų būreliai: Janukiškių medžiotojų būrelis (1 tūkst. 130 eurų), Baltkojų medžiotojų būrelis (1 tūkst. 52 eurai), Lukšių medžiotojų būrelis (706 eurai).

Be Šakių parapijos, daugiausiai paramos iš religinių bendruomenių gavo Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo parapija (1 tūkst. 536 eurai), Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia (664 eurai), Paluobių Šv. Angelų sargų parapija (617 eurų).
Iš mokymo įstaigų šiais metais daugiausiai paramos sulaukė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija (1 tūkst. 734 eurai), po jos – Lukšių Vinco Grybo gimnazija (1 tūkst. 490 eurų), Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras (1 tūkst. 400 eurų).

Tarp bendruomenės centrų pagal paramos dydį pirmas būtų Griškabūdžio bendruomenės centras (1 tūkst. 143 eurai), toliau – Voniškių kaimo bendruomenės centras (876 eurai), Gerdžiūnų bendruomenė (834 eurai).

Žvelgiant į socialinę sritį prioritetų viršūnėje VšĮ „Namai visiems“, kurie pagal paramos dydį rajone būtų 16-oje vietoje (1 tūkst. 17 eurų), o lyginant su pernai parama šiai įstaigai padidėjo šiek tiek daugiau nei 200 eurų. Iš socialinių įstaigų daugiausiai paramos gavo Kukarskės globos namai (976 eurai). Tik šiais metais įsikūrusi Pedzevičių šeimyna taip pat neliko nepastebėta. Tarp keturių šeimynų ji pirmoje vietoje – sulaukė 461 euro paramos.

Be įvairių organizacijų, galima remti ir partijas, tik joms galima skirti ne 2 proc., o 1 proc. nuo savo PVM. Partijos šiais metais taip pat remtos dosniau – bendra parama padidėjo daugiau nei 700 eurų. Iš viso 319 rėmėjų 11 partijų skyrė 4 tūkst. 970 eurų, keturios partijos rajone išvis nesulaukė jokios paramos. Rekordinė suma (2 tūkst. 313 eurai) skirta Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Beje, ši partija daugiausiai paramos sulaukė ir Lietuvoje, dosniausiai jie remti ir pernai. Antri pagal paramos dydį – Lietuvos socialdemokratai, rajone sulaukę 868 eurų paramos, po jų – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) (701 euras), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (535 eurai), Darbo partija (297 eurai).

Lietuvoje daugiausiai paramos sulaukė paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ (385 tūkst. 680 eurų), asociacija „Maltos ordino pagalbos tarnyba“ (305 tūkst. 317 eurų), VšĮ „Penkta koja“ (221 tūkst. 41 euras), VšĮ „Laisvės TV“ (192 tūkst. 261 euras).

VMI pastebi, kad vis daugiau gyventojų prašymus skirti dalį pajamų mokesčio paramai pildo elektroniniu būdu, o nuo kitų metų apskritai popieriniai prašymai skirti paramą nebus priimami.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.