Kelio ženklai vaikų saugumo kol kas neužtikrina

varpo eismo1
Nors prie „Varpo“ mokyklos jau kuris laikas stovi eismą tam tikru laiku ribojantys ženklai, tėvai aiškina, kad saugumas neužtikrinamas, ypač nesaugi tapo kelio atkarpa nuo J. Basanavičiaus pusės. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Rugsėjo 17 d. savivaldybės Eismo saugumo komisija po ilgų diskusijų priėmė sprendimą riboti rytinį eismą prie Šakių „Varpo“ mokyklos. Maždaug dvi savaitės apie pokyčius įspėja ir ženklai, tačiau socialiniuose tinkluose netyla tėvų diskusijos, kad vaikų saugumas šiais pakeitimais tikrai neužtikrinamas ir problema neišspręsta. Jei eismo spūstys ir apmažėjo, tai vaikams tapo ypač nesaugi J. Basanavičiaus gatvė. Tiesa, tiek savivaldybės, tiek mokyklos administracijos atstovai akmenukų mesteli ir tėvų pusėn.
 
Pastatė ženklus

Prisimenant priešistorę galima paminėti, kad sprendimų Eismo saugumo komisija ėmėsi po iškeltos problemos dėl rytais prie mokyklos, ypač nuo Vasario 16-osios gatvės pusės, susidarančių spūsčių. Be to, nesaugi ir aikštelė prie mokyklos stadiono, į kurią vieni įvažiuodavo, kiti išvažiuodavo, treti apsisukinėdavo, o vaikai iš bet kurios aikštelės vietos traukdavo mokyklos link. Reaguodami į problemą mokyklos atstovai pašalino nuo gatvės klombas, pažymėjo tam tikras aikštelės vietas geltona linija. Po situacijos aptarimo su seniūnu, policijos pareigūnais, mokyklos administracija rugsėjo 17 d. sprendimą priėmė ir savivaldybės Eismo saugumo komisija. Apie tai byloja ir ženklai, įspėjantys, kad nuo Vasario 16-osios nuo 7.30 val. iki 8.30 val. yra vienpusis eismas, o atvažiuojantiems J. Basanavičiaus gatve nuo „Norfos“ parduotuvės (atkarpoje nuo P. Cvirkos gatvės) eismas mokyklos link draudžiamas.

Saugumas sumažėjo

Buvo viliamasi, kad taip bus užtikrinamas vaikų saugumas, tačiau tėvai vieną po kitos nurodo nesaugias ir kritines vietas.

„Ženklai atsirado ne dėl vaikų saugumo, o dėl 3 min. kamščio išvažiuojant iš mokyklos kiemo“, – mano vienas iš komentatorių.

„Kaip pereiti gatvę, jei atvažiuoji nuo „Norfos“? Ir vaikas paleidžiamas dešinėje kelio pusėje?“ – klausia mama, kuriai pritardami tėvai akcentuoja, kad kas jau kas, bet saugumas J. Basanavičiaus gatvėje, atsiradus pakeitimams, tikrai sumažėjo.

Anot tėvų, nors dalyje gatvės yra ženklas „Gyvenamoji zona“, tačiau retas į jį kreipia dėmesį, nes važiuoja gerokai didesniu nei 20 km/h greičiu. Be to, dalyje gatvės nėra šaligatvių, tad neaišku, kur ir kaip saugiai vaikams pereiti gatvę. Nemažai pėsčiųjų apskritai eina važiuojamąja kelio dalimi.

„Ties tom klombom ir yra didžiulė bėda. Viskas gerai su tais ženklais, bet ten būtinai reik perėją įrengt arba grąžint viską, kaip buvo. Kai buvo tą rytą plikledis, specialiai žiūrėjau tą vietą. Vaikai ateina ir už klombų iškart link mokyklos. O dabar, kai atkaitina mašinos, tai taip ir varo. O toj vietoj tamsu“, – rašo kitas tėtis.

Priekaištauja tėvams

Kad esamą situaciją galima tobulinti, pripažįsta tiek mokyklos, tiek savivaldybės administracijos vadovai, tačiau jie turi priekaištų ir patiems tėvams.

„Džiaugiuosi išaugusia diskusija, stebiu ją, bet reikia ir tėvų sąmoningumo. Jie turėtų jausti atsakomybę ne tik už savo, bet ir kaimyno vaiką. Vien šiandien ryte užfiksavome šešis automobilius, kurie važiavo prieš eismą, jau paprašėme ir policijos pagalbos, tai jie kol kas geranoriškai įspėja“, – sako „Varpo“ mokyklos pavaduotojas ūkiui Mindaugas Venckūnas.

Ir jis, ir Eismo saugumo komisijos pirmininkas bei savivaldybės administracijos Ūkio, architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis nesupranta, kaip galima nesilaikyti kelio ženklų teritorijoje, kur yra „Gyvenamoji zona“, ir važiuoti greičiau nei leidžiama, bet praktika, deja, byloja ką kita...

„Jei nauji ženklai galioja tam tikru laiku, tai „Gyvenamosios zonos“ ženklas galioja visada. Gal pirmiausiai laikykimės kelio ženklų ir tada bus saugu?“ – kelia retorinį klausimą skyriaus vedėjas.

M. Venckūnas ironizuoja, kad nemaža dalis tėvų apskritai vaikus norėtų nuvežti ir iki trečio aukšto ar net mokyklos suolo...

Ieškos ir kitų sprendimų

„Nuimti (ženklą – red. past.) visada galima, bet gal verta palaukti ir pažiūrėti, ar tikrai nepasiteisins. Šis sprendimas priimtas kaip vienas iš variantų. Be to, norėčiau paraginti ne tik kritikuoti, bet ir siūlyti, kaip padaryti, kad būtų geriau“, – teigė A. Šlėderis, tiesa, pripažinęs suprantantis ir tėvų nuogąstavimus.

„Turbūt niekada nebūna, kad vienu sprendiniu išspręstum visas problemas. Jei vienoj pusėj pagerinom, tai pabloginom kitoj, bet kuris variantas optimaliausias, labai sunku pasakyti“, – teigė vedėjas.

M. Venckūnas vardija, kad norėdami užtikrinti saugumą tėvai galėtų pasirūpinti vaikų atšvaitais, kad jie būtų geriau matomi tamsoje, be to, ragina rinktis saugius maršrutus.

„Gal nebūtina visus vaikus suvežti į aikštelę? Srautas pasiskirsto, kai vaikus paleidžia Vasario 16-osios gatvėje, nes yra perėjos, šaligatviai ir jie saugiai patenka į mokyklą, perėja yra ir prie bibliotekos, tad galima išleisti ir ten“, – sako mokyklos pavaduotojas ūkiui.

Be to, anot jo, yra minčių vietoj buvusių klombų įrengti šlagbaumą, svarstoma į Eismo saugumo komisiją kreiptis ir dėl perėjos įrengimo maždaug toje vietoje, kur anksčiau buvo klombos. Tad, atrodo, sprendžiant saugumo klausimą prie bendro stalo komisijai ir mokyklos administracijai dar teks susėsti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.