Socialinių darbuotojų veikla rodo, kad padėtis negerėja

bielskiene kaledos
Socialinių paslaugų centro vadovė Vilma Bielskienė sako, kad nors veiklos ataskaitą teikia tryliktus metus, vis dar jaudinasi stovėdama prieš savo darbuotojus. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Į kasmetinį renginį pasibūti kartu, pabendrauti, aptarti praėjusių metų darbus ir įvykius Zyplių dvaro arklidėse praėjusį penktadienį jau tryliktą kartą rinkosi Šakių socialinių paslaugų centro darbuotojai.

Kalėdiniam pasisėdėjimui pasirinkę neeilinę datą (13 diena, penktadienis  ir dar pilnatis) socialiniai darbuotojai nepabūgo prietarų – juk savo darbe su iššūkiais jie susiduria kone kasdien. Šakių socialinių paslaugų centro vadovė Vilma Bielskienė sako net nesuprantanti, kaip greitai prabėgo jau 13 metų, o per juos nuveikta ir nemažai darbų.

„Jūsų darbas – tai veikla, kur reikia įdėti daug pastangų, kai susiduriame su įvairiais žmonėmis, skirtingais iššūkiais. Turime būti ir geri psichologai, ir klausytojai, ir vykdytojai, ir patarėjai. Mūsų klientai be jūsų – bejėgiai. O jūs kiekvienas esate šios įstaigos dalimi“, – sakė V. Bielskienė, pridūrusi, kad šis darbas nėra lengvas ir net keletas jų įstaigoje išspręstų problemų jau yra labai daug.

Dažnai būna, kai ir pačiai vadovei norisi tik verkti, nes situacijos, kai, pavyzdžiui, mama lengva ranką pasirašo, kad atsisako savo vaiko, ar kai mama grįžta po ilgo reabilitacijos proceso, o Socialinių paslaugų centre jos laukia vaikai, sukelia žmogiškas emocijas, kurių šiame darbe tiesiog neišvengsi. Tačiau būtent už šį sunkų ir pilną iššūkių darbą didžiausia padėka skirta centro darbuotojams, nes jų sunkiu, kasdieniu darbu pavyksta pasiekti teigiamų rezultatų.

Tam, kad užtikrintų rajono socialinius poreikius, Socialinis paslaugų centras yra viena didžiausių savivaldybės įstaigų – čia dirba 82 darbuotojai, yra beveik 73 etatai, teikiamos  devynios skirtingos paslaugos. Taip pat Socialinių paslaugų centras pernai dalyvavo septyniuose projektuose bei vykdo papildomas veiklas, tokias kaip „Maisto banko“ akcija arba „Vaikų svajonės“, arba nuperka paskutinės dienos galiojimo laiko prekes, kurias išdalina vargstantiems žmonėms. Pasak vadovės, šiais metais jau išdalinta beveik 4t maisto už beveik 20 tūkst. eurų, taip pat gautos 360 vaikų svajonių užklausos ir beveik visos išpildytos. Įstaigos darbuotojos šiais metais pagalbos į namus paslaugas suteikė net 126 asmenims, o integralios pagalbos paslauga suteikta 43 asmenims. Anot vadovės, džiugu, kad vien masažo paslaugų, kuriomis žmonės ypač džiaugiasi, suteikta beveik 1200 žmonių.

Nuo 2018 m. liepos mėnesio prie šios įstaigos prijungtos ir atvejo vadybininkės bei socialinės darbuotojos, kurios dirba su šeimomis. Pasak V. Bielskienės, atvejo vadybininkės „neatsitraukia nuo telefono“, o šiais metais jau spėjo suteikti 4,5 tūkst. konsultacijų šeimoms. Šiemet pirmasis grėsmės lygis rajone jau nustatytas 238 vaikams, o antrasis – 14 vaikų (kai vaikai paimami iš tėvų). V. Bielskienė pasidžiaugė, kad nė vienas iš šeimos paimtas vaikas nepakliuvo į vaikų namus, o pateko pas budinčius globėjus. Iš viso rajone yra 113 globojamų vaikų, iš jų 28 auga šeimynose, 78 šeimose, dar po keletą būna pas budinčius globėjus. Džiaugiasi vadovė ir tuo, kad šiais metais šešiems asmenims suteikta ilgalaikė reabilitacija, dar penki asmenys dalyvavo „Minesotos“ programoje, taip pat dviem vaikams suteikta vaikų ir jaunimo reabilitacija, o dar trims asmenims suteikta ankstyvosios intervencijos reabilitacija.  

„Aš džiaugiuosi, kad mūsų įstaigoje yra tokių darbuotojų, kurios įdeda iš tiesų daug pastangų, kad padėtų šeimai. Kaip pavyzdį reikia minėti atvejį, kai tėtis, kuris augina vaiką, išvyko gydytis, o galimybės jam kartu būti su vaiku nebuvo, nes Lietuvoje nėra tokių centrų. Mūsų socialinė darbuotoja padėjo sudaryti sąlygas, kad tėčiui būtų suteiktas atskiras kambarys ir jis galėtų būti kartu su savo vaiku, o tai jau yra labai daug“, – džiugia istorija pasidalino įstaigos vadovė.

Šįmet lapkričio gale Socialinių paslaugų centras pasirašė sutartį ir dalyvauja naujame projekte, vykdomame per Šakių miesto vietos veiklos grupei skirtą asignavimą, ir gavo apie 25 tūkst. eurų finansavimą. Pagal šį projektą Socialinis paslaugų centras teiks buities tvarkymo paslaugas Šakių mieste. Be kitų paslaugų, centras teikia ir transporto paslaugas, kurių šįmet buvo suteikta 248 asmenims. Techninių pagalbos priemonių Socialinių paslaugų centras išdavė 340, dėl šių priemonių kreipėsi 356 asmenys. Techninių priemonių nuomos klausimais kreipėsi 80 asmenų. Kudirkos Naumiestyje esančiame padalinyje teikiamos higienos ir skalbimo paslaugos. Pastarąja paslauga iki gruodžio 1 d. pasinaudojo 1371 klientas.

Socialinių darbuotojų renginyje dalyvavo ir savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, kuris sakė, kad jį labiau nudžiugintų, jeigu V. Bielskienės pateikti skaičiai būtų kur kas mažesni ir tokių paslaugų kuo mažiau žmonėms reikėtų. Deja, visuomenė sensta ir poreikis ja rūpintis dažniau krinta ant kitų pečių, nes jaunimas iš rajono linkęs išvykti.

„Kuo jūs turėsite mažiau klientų, tuo gyvenimas šalyje bus tik geresnis, tačiau skaičiai rodo ką kita – pastaruoju metu tik plečiasi jūsų paslaugų spektras“, – apgailestavo vicemeras.

Anot D. Jakavičiaus, skųstis gyvenimu mūsų šalyje jau nebegalima, o kas dar jaučia nostalgiją „aniems“ laikams, tai jis siūlo pakeliauti po kaimyninę Kaliningrado sritį, kur prieš porą savaičių pats lankėsi – ten vaizdai žymiai liūdnesni, net laukai taip, kaip pas mus, nežaliuoja. Sveikindamas susirinkusius socialinius darbuotojus vicemeras apgailestavo, kad centro klientai kartais neįvertina darbuotojų sunkaus darbo ir dar bando jais skųstis, kad ir kreipdamiesi į savivaldybę bei rašydami įvairius skundus.

„Kada mes išgyvendinsime žmonių tą požiūrį, kad kažkas kažką žmogui turi duoti, padaryti, atnešti ir panašiai?“ – retoriškai klausė D. Jakavičius.

Tačiau savo kalbas tiek jis, tiek Socialinių paslaugų centro vadovė  užbaigė linksmomis gaidomis įteikdami padėkas ir apdovanojimus labiausiai nusipelniusiems darbuotojams arba tiems, kurie šiais metais šventė savo asmeninius jubiliejus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.