Metai nauji, o gatvių apšvietimo problemos tos pačios

birbilas
Panaudojus seniūnijoje sutaupytas lėšas ir savivaldybės finansavimą, už 12 tūkst. eurų Sintautų seniūno Kęstučio Birbilo užmojis įdiegti naują, modernų, ekonomišką gatvės apšvietimą Keturnaujienoje iki metų galo buvo įgyvendintas. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Per pirmąjį šių metų seniūnų pasitarimą kai kurie seniūnai sulaukė kritikos strėlių dėl veikiančio (neveikiančio) gatvių apšvietimo, o kai kur seniūnijose diegiamos modernios apšvietimo reguliavimo sistemos arba perkami brangūs modernūs šviestuvai.

Seniūnų pasitarimo metu daug diskutuota dėl gatvių apšvietimo seniūnijose. Lukšių seniūnas Vidas Cikana jau ne pirmą kartą sulaukia kritikos iš savivaldybės administracijos, kad A. Tatarės – pagrindinė miestelio gatvė – nėra tinkamai apšviesta. Anot administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus, įvažiavus į miestelį, gatvės dalis iki skvero nėra apšviesta. Anot Lukšių seniūno, tai nėra teisybė, nes jis pro savo namų langus netgi mato, kad A. Tatarės gatvė yra apšviesta. Seniūnas sako, kad vakare miestelis apšviečiamas iki 22 val., ir su kaltinimais nesutinka.  

Kaip sako administracijos direktorius D. Grincevičius, savivaldybė nori pereiti prie centralizuotos apšvietimo sistemos seniūnijose, gal tada įsivyraus lygybė ir racionalumas. Naują apšvietimo sistemą įdiegtų (pakabintų visur vienodas lempas) ir jomis rūpintųsi samdoma įmonė. Tiesa, ji turėtų kabinti naujas lempas ant jau esamų apšvietimo stulpų, naujų tinklų tiesti nežadama. Anot direktoriaus, pirmieji žingsniai savivaldybėje jau daromi – analizuojama seniūnijose esanti apšvietimo sistema, o ar bus įdiegta nauja, priklausys nuo biudžeto galimybių. Samdoma įmonė reguliuotų apšvietimo laiką, prižiūrėtų šviestuvus. Atlikusios apšvietimo sistemos lempos bus seniūnams perleistos panaudoti kitur – ten, kur jų dar nėra. Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis sako, kad praėjusiais metais, ypač šventiniu laikotarpiu, pats seniūnas rūpinosi skaitiklių duomenų apskaitos nuskaitymu ir apšvietimo reguliavimu, todėl seniūnas jaučiasi sutaupęs nemenkai lėšų ir abejoja, ar kokia nors samdyta įmonė tai atliks pigiau, negu tą padarė pats seniūnas. Apšvietimas Lekėčiams pernai atsiėjo 3 tūkst. 500 eurų, o per šventes seniūnas gyventojų prašymu gatvėse elektrą degino net per naktį, o ir rytais Lekėčių pagrindinėje gatvėje šviestuvai įjungiami žymiai anksčiau negu kitur, kad į darbus vykstantys gyventojai neklaidžiotų tamsoje.

Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius pasigyrė, kad prieš šventes seniūnijoje startavo gatvių apšvietimo valdymo automatinis reguliavimas. Automatinis reguliavimas vyksta per palydovinį siųstuvą, o valdomas yra SMS žinutėmis. Seniūnas sako, kad tai patogus būdas visuose aplinkiniuose kaimeliuose įžiebti apšvietimą pageidaujamu metu, nereikia vykti į vietą jo įjungti – dabar užtenka tik pasiųsti žinutę ir miestelio bei kaimų apšvietimas įsijungia tuo pačiu metu. Tačiau, pasak seniūno, tai nebuvo toks paprastas procesas – tam seniūnija ruošėsi dvejus metus, nes reikėjo įsigyti įvairių įrenginių ir pasiruošti sistemos naudojimui.

Bene daugiausiai į naują gatvių švietimo sistemą pernai investavo Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas, kuris visas seniūnijoje sutaupytas valdymo lėšas skyrė švietimo sistemos įdiegimui Keturnaujienoje.

„Mes nepirkome baldų, nedarėme remontų kokių nors, o visas atlikusias lėšas, skirtas valdymui, skyrėme apšvietimo atnaujinimui, modernizavimui“, – pasakojo K. Birbilas.

Seniūnijai praėjusiais metais pavyko sutaupyti apie 4 tūkst. eurų, o dar apie 8 tūkst. eurų gavo iš savivaldybės. Už sutaupytas ir gautas lėšas seniūnijoje buvo nupirkta 19 naujų šviestuvų atramos stulpų ir naujų lempų ir įdiegta apšvietimo sistema dviejose Keturnaujienos kaimo gatvėse, kur jau pernai elektros kabeliai buvo pakloti po žeme. Beje, seniūnas sako, kad lempos kainavo nepigiai, apie 200 eurų už vienetą, tačiau jas pirkti verta, nes jos bent jau laiko. Pasak K. Birbilo, seniūnija yra pirkusi anksčiau ir pigesnių šviestuvų, kainavusių 75 eurus, tačiau jie laikė tol, kol galiojo jų garantinis laikotarpis – lygiai dvejus metus, o dabar juos naudojant reikia išgręžti skyles, kad iš jų vidaus išbėgtų ten besikaupiantis vanduo. Tris tokias lempas seniūnas pagrąžino gamintojams, kad pripažintų kaip brokuotas.

„Vėliau dėl oro sąlygų šviestuvai susiklaipo, prisipildo vandens ir jų veikimas baigiasi. Manau, nesame tokie turtingi, kad pirktume prastus daiktus, todėl turime pirkti ne kas pigiau, o kas laiko ilgai ir yra ekonomiška“, – sako seniūnas.

Seniūnų pasitarime dalyvavęs Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis sako, kad seniūnai įsigydami naujus šviestuvus turėtų atkreipti dėmesį ne tik į pačių šviestuvų kokybę, bet ir atstumą, kurį jie apšviečia, nes gatvėse matyti, kad yra vis dar daug „prastai“ šviečiančių lempų. Administracijos direktorius suabejojo, ar verta pirkti brangius šviestuvus, nes seniūnai taupumo sumetimais apskritai trumpina gatvių apšvietimo laiką, tad kam pirkti brangų šviestuvą, jeigu jis tešviečia vos porą valandų per parą.

Bene trumpiausiai gatves apšviečia, kaip pats pripažino, Barzdų seniūnijos seniūnas Remigijus Naujokaitis. Seniūnas sako, kad vakare gatvėse apšvietimas dega tik iki 20 valandos, o rytais, kai mokiniams nereikia į mokyklą, apšvietimo gatvėse iš viso nejungia. Tačiau, anot seniūno, dėl per trumpo gatvių apšvietimo laiko iš gyventojų jis jokių pastabų ar priekaištų nesulaukiantis, o didelių sunaudotos elektros energijos sąnaudų nepatiriantis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.