Šeimoms pagalbos ranką ties savanoriai

savanoriai seimoms
Savanoriai jau dalyvavo pirmuosiuose mokymuose ir yra nusiteikę suteikti pagelbą šeimoms, kurioms labiausiai jos reikia. J. Arštikaitienės nuotr.


Pasitelkus savanorius Šakių vaikų dienos centras bandys rajone įtvirtinti dar vieną naujovę ir teiks socialinę paslaugą daugiavaikėms, patiriančioms socialinę riziką ar globėjų šeimoms. Bus siekiama stiprinti šeimas, atsidūrusias krizinėse situacijose, joms teikti vaikų priežiūros paslaugas, padėti derinti darbą ir laisvalaikį.
 
Prisijungti prie savanorių buvo kviečiama raginimais tapti seneliu ar močiute Šakių mieste gyvenančių šeimų vaikams. Kaip sako Vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė, į kvietimą atsiliepė 12 savanorių, kurie praėjusią savaitę dalyvavo ir pirmuosiuose mokymuose Birštone.

„Džiugu, kad jeigu kiti ir abejojo, ar gali jungtis į šią veiklą, tai po mokymų motyvacija tik sustiprėjo ir jie tikri, kad savo bendruomenės nariams reikia pagelbėti ir padėti“, – sako J. Arštikaitienė, citavusi ir mokymų metu nuskambėjusią mintį, kad jei neprisidedi ir nepadedi spręsti problemų, tai ir neturi teisės jų vertinti bei komentuoti.

Mokymų metu, kuriuos vedė psichologė Aurelija Lingienė, buvo kalbama apie savanorystę, aptarti socialiniai vaidmenys kasdienybėje, vertybių ir nuostatų vaidmuo bendravime, savanoriai mokėsi spręsti konfliktus.

Mintis imtis iniciatyvos ir suburti savanorius kilo dėl kelių priežasčių. Pavyzdžiui, pastebėta, kad nemaža dalis besikreipiančių į Bendruomeninius šeimos namus skundžiasi išgyvenantys vienišumo, nereikalingumo jausmus. Galbūt tai puikūs seneliai ar močiutės, tačiau savo anūkais jie negali pasirūpinti dėl to, kad jų artimieji gyvena užsienyje. Galbūt tai žmonės, kurie užauginę savo vaikus ir jiems tiesiog trūksta savirealizacijos.

„Tai paskatino pakviesti žmones išbandyti save savanorystėje“, – sako J. Arštikaitienė.

Kita medalio pusė ta, kad tokių paslaugų bei pagalbos reikia Vaikų dienos centrą lankančioms šeimoms, tų šeimų vaikams.

„Dabar bandysime išsiaiškinti su šeimomis, koks būtų poreikis ir kokių paslaugų šeimoms reikėtų labiausiai, koks pagalbos modelis būtų tinkamiausias. Pavyzdžiui, gal šeima daugiavaikė, vieni vaikai darželyje ar mokykloje, o mama turi reikalų ir jos mažylį reikia valandą ar dvi pažiūrėti“, – galimą paslaugos modelį piešė Vaikų dienos centro vadovė, mananti, kad realios paslaugos galėtų prasidėti jau nuo vasario.

Pirmiausiai paslaugos turėtų pasiekti Šakių vaikų dienos centrą jau lankančius vaikus, tačiau, iškilus problemai ar esant poreikiui, raginama kreiptis ir kitas Šakių miesto šeimas.

Projektas „Senelių vaidmens modeliavimas taikant savanorystę“ finansuojamas per Šakių miesto VVG. Projektui skirta pinigų suma 33 tūkst. 220 eurų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.