Išdagiškiams reikia daugiau kalbėtis ir apsitvarkyti

jasevicius isdaguose
Šakių seniūnas Dalius Jasevičius (dešinėje) garsiai išsakė nuomonę, kad Išdagų bendruomenės centras neaktyvus, kvietė jos pirmininkę Lidiją Mykolaitienę atnaujinti veiklą ir visiems kartu dirbti dėl kaimo gerovės. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 14 d. Išdagų kaimo gyventojai išsirinko seniūnaitį, savo problemas išsakė į susirinkimą atvykusiam ir pačių išdagiškių aktyvumo pasigedusiam Šakių seniūnui Daliui Jasevičiui. Kritikos negailėta ir Išdagų bendruomenės centrui.

Jau rašėme apie Išdagų kaimo žmonių išsakytus pageidavimus dėl geresnių šaligatvių, apšvietimo, pėsčiųjų ir dviračių tako. Praėjusį antradienį gausiai susirinkę išdagiškiai parodė, kad jiems ne tas pats, kaip jie gyvena. Pirmiausiai vyko seniūnaičio rinkimai: 36 susirinkimo dalyviams nubalsavus už, ketveriems metams seniūnaičiu buvo perrinktas Auginas Martinkevičius, kurio darbu iki šiol buvo patenkintas ir Šakių seniūnas.

„Mūsų bendruomenė negyva. Jei kartu nebūsim komanda, tai kaimas ir toliau merdės. Manau, kad man reiktų labiau pastebėti, kur gyvenvietėje stulpuose nedega lemputės, kad šaligatviai netvarkingi“, – svarstė A. Martinkevičius.

Dar gruodį Išdagų gyventojai savo problemas išsakė Šakių seniūnui, rajono savivaldybės administracijai pateikė raštu pageidavimus, pirmiausiai dėl galimybės įrengti pėsčiųjų ir dviračių taką Šakių centro link. Seniūnas dar kartą priminė, kad tai regioninės reikšmės kelias ir kreiptis reikia į Susisiekimo ministeriją. Nors išdagiškius papiktino ankstesnis seniūno D. Jasevičiaus pasisakymas „Drauge“, kad kaimas yra apleistas, antradienį vykusio susitikimo metu seniūnas pakartotojo dar kartą, kad Išdagų bendruomenė, palyginus su kitomis, yra labai neaktyvi.

„Jūs neišsirenkate net naujo pirmininko. Viskas, ko jūs norėtumėte, turi kilti iš jūsų, ateinate pas mane ar seniūnaitį ir sakote problemas, tuomet mes galvojame, ką galime padaryti, kas yra mūsų galioje ar turime kažko prašyti iš savivaldybės“, – kalbėjo seniūnas.

Išdaguose gyvenantys žmonės neišsprendžia ir paprastos problemos: kas turi išvežti gyvenvietės centre sukrautą lapų ir šakų krūvą. Seniūnas kalbėjo, kad jis negavo jokio signalo, kad tą lapų krūvą reikia išvežti.

„Ar jūs, seniūne, pravažiuojate kada per Išdagus, ar matėte tą krūvą, ar tik po Šakius važinėjate? Jeigu mes neprašome, tai jums, kaip seniūnui, nė trupučio nepriklauso sužiūrėti?“ – teiravosi vienas išdagiškis.

Seniūnas priminė, kad apšvietimas Išdaguose tvarkomas, rudenį pakeistos senos lempos. O infrastruktūros plėtrai seniūnija negauna lėšų, tik organizuoja viešųjų erdvių priežiūrą. Seniūnas kvietė informuoti jį net lemputei perdegus, o ir šaligatvį galima pasiremontuoti, tik reikia paprašyti. Išdagiškiai skundėsi, kad gyvenvietėje nėra nė vienos rodyklės su gatvių pavadinimais, seniūnas žadėjo dar šiemet lenteles užsakyti bei kvietė burtis ir tvarkytis kaime per kasmet rengiamą akciją „Darom“. Kiti kalbėjusieji pripažino, kad žmonės Išdaguose yra labai neaktyvūs, seniūnaitis pajuokavo, kad ateityje, jei išdagiškiai nesitvarkys, jis užkabins lentutes su užrašu „Apsikuopk“.

Bene svarbiausia išdagiškių problema – žolės pjovimas vasarą. Pasirodo, sugedęs bendruomenės centro traktoriukas, su kuriuo būdavo apipjaunamos pakelės, erdvės prie sporto aikštelės. Dėl minėto traktoriuko įsiplieskė nemenkos diskusijos – vieni tvirtino, kad su juo visgi pjaunama žolė kai kurių asmenų sklype, Išdagų bendruomenės centro pirmininkė Lidija Mykolaitienė tvirtino, kad traktoriukas sugedęs, praeitą vasarą su juo niekas nedirbo, o jį sutvarkyti reikia lėšų.

„Aš aikštelę savanoriškai pjoviau aštuonis metus, turėtų atsirasti iš kaimo žmonių, kas tuo užsiimtų“, – svarstė išdagiškis Vidmantas Mykolaitis.

Paaiškėjo, kad kaime tiesiog nėra žmogaus, kas galėtų žolę pjauti, kaip ir dirbti su trimeriu, kuris nupirktas, bet nenaudojamas. Išdagiškiai visgi norėtų, kad tokiems darbams būtų atsiųstas žmogus iš seniūnijos.

„Bendruomenė neįgali, nėra komandoje žmonių, nieko čia jūs neveikiate“, – kritiką žėrė bendruomenės centro aktyvui naujai išrinktas seniūnaitis.

Bendruomenės narys V. Mykolaitis neslėpė nusivylimo tokiu žmonių požiūriu, jis priminė, kad, aukodamas savo laisvalaikį, yra parašęs ne vieną projektą, iš kurių atnaujintos ir bendruomenės patalpos, jis kvietė gyventojus galbūt ieškoti naujo vadovo. Nuspręsta rinktis kovo pradžioje, tuomet ir spręsti bendruomenės likimą, o kad gyvenimas Išdaguose pasikeistų, viena išeitis – rašyti projektus į Europos fondus, tik vėl keltas klausimas – kas tuo užsiims.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.