Savanoriauti gali ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės

institucinis bendradarbiavimas 02 14
Šakių atvirame jaunimo centre vykusiame tarpinstituciniame susitikime daug diskutuota ne tik apie jaunimo užimtumą ir prevencines priemones, bet ir apie vyresnių žmonių savanoriavimo galimybes. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį Šakių atvirame jaunimo centre (AJC) vyko pirmasis šiais metais tarpinstitucinis susitikimas, kuriame jaunimo darbuotojos Judita Ambrasienė ir Tatjana Vrubliauskienė pristatė naujus planus bei pakvietė į diskusiją savanorystės ir žalingų įpročių prevencijos klausimais.

Šiemet Šakių jaunimas turės daugiau galimybių užsiimti įvairiomis veiklomis, nes netrukus bus pradėti įgyvendinti du projektai – „Laisvas būti 2020“, kuriuo bus tęsiamos itin sėkmingos šešerius metus besitęsiančios veiklos, ir mobilaus darbo su jaunimu, kuris bus vykdomas Griškabūdyje, Kudirkos Naumiestyje ir Kiduliuose.

J. Ambrasienė pasidžiaugė, kad jei pernai įvairiose rajono įstaigose savanoriavo aštuoni jaunuoliai, tai šiemet savanorišką veiklą pradėjo net 15 – didžioji dauguma Šakių kultūros centre ir jo padalinyje Kidulių dvare, po vieną savanorį atėjo į VšĮ „Namai visiems“ ir Šakių AJC. Pasak jos, tikimasi, kad netrukus išsiplės ir priimančių organizacijų sąrašas, nes akreditacijos jau laukia Gelgaudiškio kultūros centras, Šakių ligoninė, Šakių parapijos senelių globos namai, Šakių viešoji biblioteka ir Visuomenės sveikatos biuras. Jaunimo darbuotojos manymu, kuo daugiau bus tokių organizacijų, tuo daugės savanorių, nes jaunimas galės savanoriauti savo gyvenamojoje teritorijoje – ir pats įsiveiklins, ir padės pasirinktai organizacijai vykdyti įvairias veiklas. Be to, visada gerai gauti pažymėjimą, įrodantį 240 savanorystės valandų.

Rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius domėjosi, ar gali savanoriauti ir vyresni žmonės, tarkim, Kudirkos Naumiesčio parapijos ar Kukarskės senelių globos namuose, nes visame pasaulyje tokia savanorystė yra labai populiari. Yra darbingų, namuose sėdinčių žmonių, senjorų, kurie galėtų įsitraukti į tokias veiklas. Kad reikėtų skatinti vyresnių žmonių savanorystę, pritarė ir J. Ambrasienė, ir Šakių socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, informavusi, kad galimybių savanoriauti yra ir jų centre – šiuo metu jie ruošiasi įgyvendinti projektą ir ieško savanorių namų tvarkymui, tad gali ateiti 40–50 metų ir vyresni darbingi žmonės.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės teigimu, „labai gražu, kai pas vienišus senelius atokiose kaimo vietovėse savanoriai eina skaityti knygų arba prieš didžiąsias šventes susiorganizuoja mergaičių grupė nuvalyti langus“.

„Reikėtų skatinti savanorystę ne tik dėl balų, o iš žmogiškųjų paskatų... Tiesa, yra tokių žmonių, kurie daro gerus darbus, bet nesiskelbia“, – kalbėjo vedėja, pabrėždama, kad mūsų senjorai labai pasiilgę bendravimo su žmonėmis.

V. Bielskienės teigimu, gal žmonės ir nori bendrauti, bet įsileisti yra labai nedrąsūs.

„Reikia skatinti savanorystę, tačiau saugią, kad tuo nepasinaudotų sukčiai“, – antrino direktorei J. Ambrasienė, pabrėždama, kad yra žmonių, kurie vienišą senelį palydi pas gydytojus, padeda sutvarkyti artimųjų kapus ar tiesiog sriubos lėkštę nuneša, tačiau nė nežino, kad čia jie savanoriauja.

Prakalbus apie žalingų įpročių prevenciją, prie kurios kasmet prisideda ir AJC, D. Jakavičius pasiūlė tokį planą – informuoti tėvus, kad kartu su policijos pareigūnais ir socialine pedagoge bus tikrinamos visos klasės vaikų kuprinės, o radus tabako ar elektroninių cigarečių, jie gaus įspėjimus. Tokią patikrą pakartojus po dviejų savaičių ir vėl jų radus pas tą patį mokinį, būtų skiriama administracinė bauda.

„Kaip suveikė prevencija dėl diržų automobiliuose užsisegimo? Kaip suveikė vaikščiojimas per pėsčiųjų perėją? Nes dėjo visiems baudas“, – atviravo vicemeras, pabrėždamas, kad tokias prevencines priemones vienu metu turėtų daryti visos rajono švietimo įstaigos.

Savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Aušra Pavydienė pritarė, kad problema šiuo klausimu yra opi ir reikėtų padiskutuoti su policija dėl tokios prevencijos, nes mokyklų administracijos dažnai situaciją žino, tačiau neinformuoja nei policijos, nei tėvų, nes daugelis net nenusimatę veiksmų, kaip su tokia problema kovoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.