Artėja biudžeto tvirtinimas – pagrindiniai aspektai

biudzetas
Praėjusį trečiadienį Finansų ir rajono plėtros komiteto nariai aptarė pagrindinius planuojamo tvirtinti biudžeto niuansus. G. Martinaitienės nuotr.
 
Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors biudžeto projektas, pagrindinis finansinis dokumentas, bus tvirtinamas artimiausią penktadienį, jau praėjusį trečiadienį į posėdį rinkosi Finansų ir rajono plėtros komiteto nariai, norėdami aptarti pagrindinius finansinius rodiklius ir pasižiūrėti, tai kokie gi metai laukia rajono.


Poreikių patenkinti nepavyks

Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė tik prasidėjus posėdžiui informavo, kad, kaip ir kiekvienais metais, visų poreikių patenkinti nepavyks, nors biudžeto pajamos turi tendenciją didėti.

Šiais metais planuojamos pajamos sudaro 33 mln. 454 tūkst. eurų, išlaidų numatyta 34 mln. 173 tūkst., o skolintis ketinama apie 719 tūkst. eurų. Savarankiškoms funkcijoms vykdyti, kartu su nepanaudotomis pajamomis ir numatomomis skolintis lėšomis, planuojama 20 mln. 439 tūkst. eurų (maždaug 2 mln. daugiau nei 2019 m.) Labiausiai, kaip dėmesį atkreipė E. Grigaitienė, didėjo gyventojų pajamų mokesčio planas – jis, lyginant su ankstesniais metais, didesnis 1 mln. 605 tūkst. Didesnis ir žemės mokesčio planas – jis numatytas 915 tūkst. eurų, laisvų likučių (nepanaudotų lėšų) šiais metais savivaldybė turi 211 tūkst. eurų daugiau nei 2019-aisiais, maždaug 113 tūkst. eurų daugiau planuoja uždirbti ir biudžetinės įstaigos.

Šiais metais yra nauja priemonė, skirta verslo sąlygoms gerinti, kuriai biudžete turėtų būti numatyta 90 tūkst.

Pinigų yra premijoms, bet ne grindims

Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet finansavimas numatytas šešioms pagrindinėms programoms. Didžiausia biudžeto dalis, kaip įprasta, atitenka švietimui arba Mokymosi visą gyvenimą, jaunimo ir sporto programai. Išlaidų struktūroje šiai programai tenka 43,2 proc. visų asignavimų (14 mln. 746 tūkst.). Nors lėšų šiai programai gerokai daugiau nei pernai, tačiau didžiąja dalimi tai susiję su algų ir įvairių koeficientų didėjimu. Tiesa, po 6 proc. sumažintas darbo užmokesčio fondas ir ūkinė dalis. Tačiau Biudžeto, turto ir strateginio skyriaus vedėja teigė nemananti, kad šis sumažinimas trikdytų įstaigų veiklą, nes net ir paskatinti darbuotojus esą tikrai yra iš ko. Tiesa, šioje programoje iš viso bus nepatenkinta prašymų daugiau nei už 64 tūkst. eurų. Vienas tokių – Griškabūdžio gimnazijos (prašo 24 tūkst. eurų remontui), kurį iškart išsamiau apibūdino tiek E. Grigaitienė, tiek administracijos direktorius Dainius Grincevičius, pabrėždami, kad esama situacija nėra patenkinti.  

„Griškabūdžio gimnazijos prašymas dėl grindų remonto buvo lapkričio 6 d., o gruodžio 28 d. direktorius (Arūnas Šalnaitis – red. past.) išdalina savo darbuotojams premijoms 74 tūkst. Ir klausiau direktoriaus, kaip jam atrodo tokia situacija“, – teigė E. Grigaitienė.

Tiek ji, tiek administracijos direktorius kėlė retorinius klausimus – tai kokie vadovo prioritetai?! Jie teigė nesantys prieš darbuotojų skatinimą, bet galbūt į tai galima buvo pažiūrėti proporcingai ir ne tik darbuotojus paskatinti, bet ir taip reikalingam ikimokyklinio ugdymo skyriaus patalpų remontui pasilikti... Palyginimui – savivaldybės administracijoje 241 darbuotojui priedams gruodį išmokėta 60 tūkst. Šakių kultūros centre – 22 tūkst. eurų.

Auditams kol kas lėšų nenumatyta

Antra pagal gaunamų asignavimų procentą yra Socialinės ir sveikatos apsaugos programa, kuriai tenka 18,1 proc. Šiai programai finansuoti lėšos taip pat didėja (iš viso numatyta daugiau nei 6 mln. 197 tūkst.), tačiau tokios mūsų rajono tendencijos. Galima paminėti, kad, pavyzdžiui, socialinių paslaugų teikimui biudžetinėse įstaigose įsteigta 122,25 etato.

Šioje programoje nauja tai, kad Šakiai (viena iš 24 savivaldybių) vykdys projektą, kuriuo sieks bedarbius integruoti į darbo rinką. Pagal tikslinę dotaciją šiai priemonei skirta 83 tūkst. eurų.

Netenkintų prašymų suma yra didesnė nei 271 tūkst. eurų. Pavyzdžiui, vien Šakių ligoninei reikėtų 143 tūkst. eurų, Pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui – 80 tūkst. eurų.

Valdymo programai tenka 14,2 proc. rajono biudžeto asignavimų. Iš viso šiai programai numatyta 4 mln. 860 tūkst. eurų. Tiesa, neskirta lėšų savivaldybės kontroliuojamų UAB veiklos auditui atlikti, tačiau, kaip patikino D. Grincevičius, jeigu bus kažkur matomas poreikis, bus rastos ir lėšos.

Ūkio plėtros programai – daugiau nei 4 mln.

Ūkio plėtros programa sudaro 12 proc. biudžeto asignavimų, išlaikomi 95,55 etato. Iš viso šiai programai numatyta 4 mln. 115 tūkst. eurų. Lėšos šiais metais bus skirtos Sudargo seniūnijos administracinio pastato remontui – 106 tūkst., Slavikų seniūnijos administracinio pastato šildymo sistemos remontui – 15 tūkst., Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pastato šildymo rekonstrukcijai – 70 tūkst., taip pat lėšos gyventojų kaupiamųjų lėšų atstatymui didinant UAB „Šakių šilumos tinklai“ įstatinį kapitalą. Netenkintų prašymų suma – 507 tūkst. eurų.

Kultūros ir turizmo plėtros programai iš viso numatyta 2 mln. 142 tūkst. eurų, išlaikomi 133,5 etato. Kultūros darbuotojų atlyginimų didinimui reikės 81 tūkst. eurų, Zyplių dvaro sodybos amatininkų namo pritaikymo darbams – 57 tūkst. eurų, V. Grybo metų programai – 22 tūkst. eurų, prisidėjimui prie projektų, gavusių finansavimą, – 120 tūkst. eurų.

Regioninės plėtros ir bendruomenių iniciatyvų programai skiriama 6,2 proc. asignavimų. 2020 m. vykdomi 46 projektai (be VVG ir bendruomenių). Iš finansavimo šaltinių, kaip informavo E. Grigaitienė, bus skirta 7 mln. 435 tūkst. eurų.

Tiesa, prie biudžeto projekto svarstymo tarybos nariai sės šią savaitę, dar kartą jį analizuos ir Finansų ir rajono plėtros komitetas, tad kai kurie skaičiai dar gali keistis, o penktadienį jis bus teikiamas tvirtinimui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.