Perrinktas pirmininkas viliasi pinigus išlaikyti rajone

savickiene dainelis
Trejų metų kadencijai vienbalsiai perrinktas Juozas Dainelis kalbėjo apie tai, kad tarp Šakių krašto vietos veiklos grupės bei bendruomenių reikia didesnio tarpusavio supratimo, bendro ryšio. G. Martinaitienės nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) visuotinio ataskaitinio-rinkiminio susirinkimo metu trejų metų kadencijai vienbalsiai perrinktas Juozas Dainelis, valdyba, pristatytos veiklos bei finansinės ataskaitos. Pirmininkui dėkota už atsidavimą ir atsakingą požiūrį, o jis linkėjo glaudesnio bendradarbiavimo, bendravimo, sutelktumo. „Reikia padaryti taip, kad tie pinigai neišeitų iš rajono“, – apie strategijos įgyvendinimą sakė J. Dainelis.
 
Po skaičiais ir teiginiais – daug darbo

Pirmiausiai Vietos plėtros strategijos (VPS) finansininkė Alina Baltrušaitienė paberdama daugybę skaičių pateikė finansinę ataskaitą, o VPS administravimo vadovė Jurgita Savickienė supažindino su 2019-ųjų veiklos ataskaita. J. Savickienė keliskart pabrėžė, kad būtent vietos plėtros strategijos įgyvendinimas yra pagrindinis Šakių VVG tikslas, bendrai strategijai skirta 2 mln. 599 tūkst. eurų (įgyvendinimo laikotarpio pabaiga – 2023m. rugpjūtis).

„Kai kur rodiklius viršysime, kai kur reikia pasistengti“, – apžvelgdama veiklą kalbėjo VPS administravimo vadovė, patikinusi, kad populiariausia priemonė „Gyventojų ir bendruomenės įsitraukimas į viešųjų paslaugų teikimą“, bei žadėjusi, jog būtent bendruomenių suaktyvinimo klausimu ir bus ypač dirbama.

Nors kai kurie skaičiai bei teiginiai skamba gana sausai, pasak J. Savickienės, po kiekvienu teiginiu ar skaičiumi yra paslėpta labai daug darbo.

„Kaip minėjau, pagrindinis tikslas – strategijos įgyvendinimas, kiti tikslai taip pat gana platūs: aktyvinti, skatinti, gerinti, organizuoti ir kitaip padėti potencialiems pareiškėjams, tame tarpe ir bendruomenėms“, – sakė J. Savickienė.

Būtent bendruomenių projektams ir jų poreikiams tenkinti yra numatyta apie 70 proc. visų lėšų.

Anot pranešėjos, finansinių metų pabaigoje Šakių VVG priklausė 63 nariai, išstojo vienas juridinis asmuo – UAB „Šakių hidrotechnika“.

Prezidentūra domisi

Nuo 2019-ųjų birželio prieš Šakių VVG vairo stovintis J. Dainelis pasidžiaugė bendruomenių atstovų susitikimu su Kazlų Rūdoje viešėjusiu Prezidentu Gitanu Nausėda ir Bendruomenių asociacijos pirmininkės Grinos Šnirpūnienės pasisakymu. Anot J. Dainelio, apskrities lygiu tai buvo geriausias lūkesčių, problemų išsakymas ir prisistatymas. Jam susidarė įspūdis, kad Prezidentūra tikrai domisi problemomis.

„Jie atvažiavo ir turėjo savo nuostatą, kaip įsivaizduoja teorinę pusę, bet, manau, išvažiavo su mūsų nuostata“, – susitikimą su šalies vadovu bei jo komanda apibendrino J. Dainelis.

Spręstinų problemų, Šakių VVG pirmininko nuomone, yra ne viena ir ne dvi. Pavyzdžiui, PVM dengimas bendruomenių projektams, darbo vietų kūrimo klausimai.

Tikisi ir nori daugiau ryšio

Kalbėdamas apie savo kadencijos laikotarpį Šakių krašto VVG, J. Dainelis pripažino, kad jam tai nauja patirtis. Nors iki tol dvi kadencijas jis buvo valdybos nariu, tačiau būdamas pirmininku susidūrė su visiškai kitokia virtuve.

Nemažai J. Dainelis kalbėjo apie tai, kad reikia didesnio tarpusavio supratimo, bendro ryšio. Anot jo, Šakių krašto VVG tikrai pasirengusi ir stengiasi padėti, konsultuoti, tačiau projektų už bendruomenes neparašys, nes juos vertina.

„Kartais ateina labai gerų projektų, užbaigtų, bet kartais tikrai niekinių <...> Kada atnešami net nesusegti projektai, o lapų kratinys, dovanokit... Projektas turi ateiti toks, koks turi“, – pastabas išsakė pirmininkas, pripažinęs, kad galbūt ir jie padaro klaidų, bet žadėjo, jeigu kuri nors bendruomenė juos kviestųsi, jie tikrai atvyktų.

Pirmininko nuomone, kartais ietys laužomos ir laikas eikvojamas visai ne toj vietoj, įsiveliama ir į teisinius ginčus, kai būtų galima problemas spręsti paprasčiau. Ne kartą jis paminėjo, kad veikla vyksta, pinigai įsisavinami laikantis reikalavimų, todėl ragino suprasti „jeigu reikalaujam, vadinasi, to reikia“.

„Jeigu matysim, kad nesugebam įsavinti, pabandysime pakeisti strategiją ir reikia padaryti viską, kad tie pinigai neišeitų iš rajono“, – apie strategijos įgyvendinimą ir lėšas kalbėjo J. Dainelis.

Visgi būna atvejų, kalbėjo pirmininkas, „kada tikrintojas tikrinamąjį asmenį vardu vadina, kaip čia pasakius, šitie dalykai turi kvapą ir atspalvį, tai supraskit mane teisingai“.

Perrinko vienbalsiai

Pirmininkas pasidžiaugė ir rajono vadovų parama bei palaikymu, o meras Edgaras Pilypaitis gerų žodžių negailėjo J. Daineliui, kuris, „būdamas visuomenininkas, ne etatinis darbuotojas, sugeba tiek laiko paskirti nuo savo pomėgių, verslo reikalų visiems mums. Tai didžiulė paskata ir pavyzdys“. Tiek meras, tiek kiti susirinkusieji, priėjus prie pirmininko išrinkimo klausimo, ragino J. Dainelį neatsisakyti šių pareigų ir toliau tęsti darbus. Nesant kitų kandidatūrų J. Dainelis Šakių krašto VVG pirmininku perrinktas vienbalsiai. Jis dėkojo už pasitikėjimą bei teigė, kad šias pareigas tikrai reiktų daugiau kam išbandyti. Išrinkta ir nauja taryba. Tiesa, pirmininko siūlymu ji nuo 13 sumažinta iki 11. Į tarybą išrinkta po tris valdžios bei verslo atstovus ir penki visuomenės atstovai.

Pagerbė obuoliukais

Beje, susirinkimo metu kaip gerai dirbančios ir gerą pavyzdį rodančios paminėtos Lekėčių, Veršių Lepšių, Kriūkų bendruomenės, tačiau simboliniais obuoliukais, įprasminančiais darbą, žinias, nuo Šakių krašto VVG apdovanotos respublikiniu bei rajoniniu lygiu pastebėtos bendruomenės – konkurso „Krašto auksas“ laimėtojos – Griškabūdžio bendruomenės centro pirmininkė Agnė Paškauskienė, Briedžių bendruomenės centro pirmininkė Dalija Černeckienė bei „Aitvaro“ nominaciją šiais metais apdovanota Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenės centro pirmininkė Ona Baltrušaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.