Tikisi švaresnio vizualinio miesto vaizdo

paketuris mantas1
Savivaldybės administracijos architektas Mantas Paketuris skaičiuoja, kad įspėjamieji laiškai dėl būtinybės derinti reklamą bus išsiuntinėti kone 120 objektų, tačiau pačios nederintos reklamos yra kur kas daugiau. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje patvirtinti nuostatai bei priimtas sprendimas dėl vietinės rinkliavos už išorinę reklamą, viliamasi, savivaldybės administracijai atriš rankas ir vizualinis miesto vaizdas bus švaresnis. Visgi atrodo, kad greito rezultato nebus, bet pirmieji žingsniai daromi.

Savivaldybės architektas Mantas Paketuris pripažįsta, kad užteks šiuo klausimu kalbėti, reikia imtis konkrečių darbų. Tuo labiau, kad žadama, kalbama, planuojama kone dvejus metus.

Vadovaujantis savivaldybės tarybos sprendimu, naujai besikreipiantiems dėl išorinės reklamos bus taikoma ir naujoji tvarka bei skaičiavimo metodika, o su senesniaisiais reklamos turėtojais teks padirbėti.

„Dabar vis siuntinėju įspėjamuosius laiškus ir prašome arba suderinti, arba nusiimti“, – sako architektas, aiškinantis, kad jeigu bus nereaguojama, laiškai bus kartojami, o nereaguojant pakartotinai, vadovaujantis Reklamos įstatymu, galima skirti iki 3 tūkst. eurų baudą.

Jis suskaičiavęs apie 120 objektų, kuriems bus išsiuntinėti įspėjamieji laiškai, tačiau įvairios nederintos ar netvarkingos reklamos yra kur kas daugiau, mat ant vieno pastato, rodo pavyzdžiai, kybo ir po keletą atskirų reklamų.

„Yra, kam atrodo, kad jeigu mano pastatas, mano kiemas, tai ką noriu, tą darau. Ne. Derinti reikia“, – sako M. Paketuris ir atskleidžia, kad didžioji dalis mieste esančios reklamos nederinta, o to nelinkę daryti „net gerai žinomi veidai“.

Visgi architektas viliasi, kad kai yra tvarka, bus galima pasiekti ir rezultatą bei miestą padaryti vizualiai švaresnį.

„Kad nepavirstume į Lenkiją, darome švaresnį vaizdą. Be to, tvarkoje nemažai vietos palikta architektui. Jeigu neatitiks bendro vaizdinio (naujai teikiamos reklamos – red. past.), bus galima nederinti. Be to, reklamos turėtų būti mažesnės“, – mintimis dalijasi pašnekovas.

Per metus, pasak M. Paketurio, vidutiniškai kreipiasi dėl 20–30 reklamų, tačiau čia kalbama ne apie naujas reklamas, bet apie esamų atnaujinimą bei pratęsimą.

Galima paminėti, kad naujojoje tvarkoje, kurią mūsų savivaldybės administracija pasitvirtino viena paskutiniųjų, nustatyta, jog, pavyzdžiui, ilgalaikės išorinės reklamos 1 kv. m metams kainuos 20 eurų, trumpalaikės išorinės reklamos tokio paties ploto kaina 0,6 euro dienai, o iškabos 1 kv. m – 15 eurų metams.

Beje, Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdžio metu pusiau rimtai, pusiau juokais kalbėta, o ką daryti su prieš skverą ar „Centro“ restoraną stovinčiais automobiliais, ant kurių puikuojasi telefono numeriai bei informacija „Parduodu“. Komiteto pirmininkė Aušrelė Pukinskienė siūlė nustatyti tokias kainas, kad jiems tokiose vietose stovėti neapsimokėtų, o jeigu jau nori, „tegul moka didelius pinigus“. Pašmaikštauta, ar prieš rinkimus nebus taip, jog visas skveras bus apstatytas kandidatus reklamuojančiais automobiliais. Komiteto pirmininkė kalbėjo ir apie girdimą reklamą.

„10 min. paleidžia košmarą, užsidarėm langus, vis tiek bumsėjo, neradom, kas organizavo, o kai radom – nuvažiavo. Ar tokia bus apmokestinta?“ – vaizdžiai kalbėjo ir teiravosi A. Pukinskienė, bet administracijos direktorius Dainius Grincevičius patikslino, kad kol kas kalbama tik apie išorinės reklamos apmokestinimą bei tvarką.

Galima paminėti, kad pagal tvarką reklamos eksploatavimas nustatomas 5-erių metų terminui, bet dažnas leidimus tvarkosi trumpesniam laikotarpiui.

Beje, šiuo metu savivaldybės administracija paskelbė išorinės reklamos erdvinio stendo – kintamo vaizdo ekrano – įrengimo ir eksploatavimo konkursą, kurio laimėtojas, pasirašęs sutartį su savivaldybe ir gavęs leidimą įrengti išorinę reklamą, įgis teisę įrengti ir eksploatuoti ekraną penkerius metus nuo leidimo išdavimo dienos su galimybe pratęsti leidimo terminą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.