Upė nusinešė dalį įrengto pėsčiųjų tako Plokščiuose

vaiguva upe takas
Vasario pabaigoje sugriuvo Plokščiuose prie Vaiguvos upės-gatvės esantis pėsčiųjų takas, bet savininkai – Panemunių regioninis parkas – žada jį sutvarkyti iki aktyvaus turistinio sezono pradžios. PRPD nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Plokščiuose pasitvirtino blogiausias scenarijus – prie garsiosios Vaiguvos upės-gatvės pakrantės nugriuvo dalis pėsčiųjų tako. Dabar kalba eina ne apie tai, kaip apsaugoti taką nuo griuvimo, o apie tai, kuo ir kaip jį sutvirtinti, kad daugiau negriūtų.

Apie tai, kad upė ruošiasi pasiglemžti pėsčiųjų taką, dar praėjusių metų rudenį pradėjo kalbėti Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė. Anot seniūnės, pakrantėje įrengtas pėsčiųjų takas ėmė griūti dėl slenkančio upės šlaito. Ji baiminosi, kad pavasarį ledonešis nenusineštų viso pėsčiųjų tako. Plačiau apie tai rašėme praėjusių metų spalio 3 d. „Draugo“ straipsnyje „Plokščiuose pėsčiųjų taką ketina pasiglemžti Vaiguvos upė“. Tąkart išsakyti seniūnės nuogąstavimai, deja, pasitvirtino ir šių metų vasario 26 d. to tako savininkai – Panemunių regioninio parko direkcija – jau įdėjo į savo internetinę svetainę informaciją apie tai, kad takas nugriuvo ir juo vaikščioti nesaugu. Teritorija yra aptverta apsaugine juostele, o į upę nugarmėjusios trinkelės buvo sumestos čia pat, kitoje pusėje tako. Direkcijos tinklalapyje gyventojai perspėjami, kad šiuo metu takas šalia Vaiguvos nėra saugus, bet iki turizmo sezono pradžios išgraužą žadama sutvarkyti.

Prieš devynerius metus įrengto pėsčiųjų tako išgrauža dabar žada pasirūpinti pati seniūnija, o Panemunių regioninio parko direktorius Mindaugas Janušonis sako, kad prie tako atstatymo direkcija prisidės ir finansiškai. Anot direktoriaus, šiuo metu Šakių rajono savivaldybės administracija rūpinasi, kad pėsčiųjų takui artimiausiu metu būtų atlikti kadastriniai matavimai ir jis būtų perduotas rajono savivaldybės nuosavybėn. Taip, pasak M. Janušonio, bus paprasčiau pritraukti finansavimą tako tvarkymui ateityje, nes tik išgraužą pašalinti ir atstatyti plyteles į vietą nepakanka – kad ateityje takas negriūtų, reikia tvirtinti visą upės pakrantę.

„Dabar šią išgraužą ruošiamės sutvarkyti atstatant taką ir sutvirtinant upės pakrantę akmenimis toje vietoje, kur įgriuvo, tačiau ateityje reikėtų tvirtinti visą krantinę, o tam jau reikia pinigų. Gal kokį projektą pritraukus tvirtinti ar kitų galimybių ieškoti reikės. Pirmiausia reikia susitvarkyti formalumus – takas nebuvo kaip atskiras objektas įregistruotas, neturi netgi kadastrinio numerio, tad reikia pradėti nuo to“, – aiškina M. Janušonis.

Pasak direktoriaus, prieš devynerius metus įrengto pėsčiųjų tako projekto garantinis laikotarpis jau pasibaigęs, todėl jo įrengėjams jokių pretenzijų jau reikšti nėra prasmės ar galimybės. Takas nėra eilinis objektas, jis yra upės pakrantėje, tad iš anksto, kas bus po dešimties metų jo eksploatacijos, nuspėti sunku, nes ir gamta kartais padiktuoja savo sąlygas. Anot direktoriaus, ši nuošliauža bus sutvarkyta, kol prasidės aktyvusis sezonas viename iš labiausiai turistus traukiančių objektų Plokščiuose.

Pasak M. Janušonio, artimiausiu metu direkcija seniūnijai ne tik padės finansiškai sutvarkyti nugriuvusį pėsčiųjų taką, bet ir žada netoli tilto pastatyti naują informacinį stendą vietoje ten dabar stovinčio seno.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.