Už karantino nesilaikymą – dar didesnė atsakomybė

Teisingumo ministerija parengė pataisas, kurios netrukus leis griežčiau bausti karantino nesilaikančius asmenis. Regis, kantrybė trūko ir policijos pareigūnams – šie mato, kad įspėjimo jau nebeužtenka ir nesilaikančius karantino asmenis pradėjo bausti už teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą.


Pagal projektą, kurį, tikėtina, netrukus patvirtins Seimas, iš užsienio grįžusiems žmonėms, nesilaikantiems saviizoliacijos, grėstų baudžiamoji atsakomybė ir laisvės atėmimas iki metų, o už smulkesnius nusižengimus policija galės skirti pinigines baudas. Kol kas policijos pareigūnai saviizoliacijos nesilaikančius asmenis tik įspėdavo, o baudas jiems galėdavo skirti tik visuomenės sveikatos specialistai. Žadama sugriežtinti ne tik baudas, bet ir atrišti rankas pareigūnams – policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir viešojo saugumo pareigūnai galėtų bausti žmones. Fiziniams asmenims baudos siektų nuo 500 iki 1 tūkst. 500 eurų, įmonėms – nuo 1 tūkst. 500 iki 6 tūkst. eurų. Už pirmą nusižengimą galėtų būti skirtas tik įspėjimas. Baudžiamojo kodekso pataisos numatytų baudžiamąją atsakomybę žmonėms, kurie pažeistų raštišką nurodymą neišvykti iš namų, pavyzdžiui, grįžus iš užsienio. Už tokį nusikaltimą teismas galėtų skirti laisvės atėmimą iki vienų metų. Šiuo metu baudžiamąją atsakomybę galima taikyti tik įrodžius, kad pažeidus kontrolės taisykles susirgimas išplito. Dabar už tai galima bausti laisvės atėmimu iki trejų metų, pagal naują projektą bausmė augtų – už tai galėtų grėsti nuo trejų iki penkerių metų kalėjimo. Šiuo metu iš užsienio grįžusiems asmenims privalomas dviejų savaičių karantinas.
 
Tačiau Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius sako, kad pareigūnai ir dabar baudžia asmenis, kurie nesilaiko karantino, – surenka medžiagą ir teikia teismui apie asmenis, kurie buvo jau įspėti prieš tai pareigūnų telefonu arba raštiškai, bet vis tiek nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų. Bauda už statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymą siekia nuo 90 iki 140 eurų.

Viršininkas sako, kad kol kas jiems labai padeda ir darną palengvina seniūnijų darbuotojai, seniūnai bei bendruomenių centrų pirmininkai, kurie ir patys perspėja nesilaikančius drausmės asmenis socialiniuose tinkluose, įspėja juos, kad laikytųsi karantino, kitaip bus imtasi priemonių. Pareigūnai seka informaciją ir socialiniuose tinkluose, kur gyventojai patys paskundžia vieni kitus, kas iš aplinkinių nesilaiko saviizoliacijos.

Beje, prekybos centrai taip pat turi laikytis griežtesnių taisyklių ir saugiau aptarnauti klientus, išlaikant tam tikrus atstumus, riboti žmonių skaičių parduotuvėse ir pan., tačiau, anot viršininko, kol kas dėl šių reikalavimų nesilaikymų rajone pranešimų nėra gauta, o prekybos centrai yra tikrinami įprastine tvarka. Per visą karantino laikotarpį pareigūnai yra gavę ne vieną skundą dėl neteisėtai vykdomos prekybos, tačiau šie skundai nepasiteisino, nes visais atvejais buvo prekiaujama maisto produktais, tai šiuo metu nėra draudžiama.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.