Jaunimo įdarbinimas: aktyvumu darbdaviai nepasižymi

geles kristinos
Gėlių krautuvėlės „Gėlės Jums“ savininkė Kristina Geršvaltaitienė (dešinėje) džiaugiasi, kad jau antrus metus gali vasarai įdarbinti studentę Giedrę Bendoriūtę ir gauti iš savivaldybės fondo skiriamą darbo užmokesčio lengvatą. (D. Bakaitytės nuotr.)


Deimantė BAKAITYTĖ

Šiais metais jauniems žmonėms dėl pavėlintų egzaminų dar sunkiau susirasti sezoninį vasaros darbą. Padėties nelengvina ir per karantiną išaugęs nedarbo lygis. Kokia jaunimo įsidarbinimo situacija yra Šakių rajone?

Anot Marijampolės jaunimo užimtumo skyriaus vedėjos Ritos Mockuvienės, nedarbo lygis karantino metu išaugo tiek visoje Lietuvoje, tiek Šakių rajono savivaldybėje.

Karantino laikotarpiu jaunimo nedarbo lygis išaugo nuo 3,9 proc. iki 5,7 proc. R. Mockuvienės teigimu, nors nedarbo lygis išaugo dėl karantino, tačiau didžiausias galimybes įsidarbinti turi motyvuoti, atsakingi, pasitikintys savimi, savo lūkesčius atsakingai vertinantys jaunuoliai.

Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė pabrėžia, kad Šakiuose jaunimo bei studentų įdarbinimas yra skatinamas. Savivaldybė iš surenkamo nekilnojamojo turto mokesčio skiria lengvatą darbdaviams, kurie sukuria darbo vietas jauniems žmonėms. Įmonei, kuri Šakių rajono teritorijoje įdarbina jaunesnį nei 18 metų moksleivį, finansuojama iki 50 proc. išlaidų, patirtų per du vasaros atostogų mėnesius, o iki 20 proc. patirtų išlaidų kompensuojama tiems, kurie įdarbina studentus nuo 18 metų. Svarbu žinoti, kad iš viso padengiama ne didesnė nei LR Vyriausybės nustatyta minimalioji mėnesinė alga su visais mokesčiais ir ne daugiau kaip 2 tūkst. eurų per kalendorinius metus.

Gėlių krautuvėlės „Gėlės Jums“ savininkė šakietė Kristina Geršvaltaitienė tiek pernai, tiek šiais metais pasinaudojo galimybe gauti lengvatą, kai vasaros sezonui įdarbino studentę Giedrę Bendoriūtę. Anot K. Geršvaltaitienės, procedūra gauti lengvatą tikrai nėra sunki, nes Šakių verslo informacijos centre tereikia užpildyti prašymo formą.

„Manau, kad darbdavius ši lengvata tikrai paskatina. Nedideliam, smulkiam verslui kad ir nežymi kompensacija, bet tai vis vien yra kompensacija“, – dalinosi savo nuomone „Gėlės Jums“ savininkė.

Anot šakietės, visada apsimoka įdarbinti studentus bei moksleivius, nes kai darbas yra slenkančiu grafiku, mokesčius galima mokėti nuo išdirbtų valandų, o ne nuo minimaliosios algos. K. Geršvaltaitienė pripažįsta: „Manau, kad jaunam žmogui įsidarbinti Šakiuose yra sunku, nes šiais metais sulaukiau daug skambučių labai anksti, dar balandžio pabaigoje.“

Pasak jos, Šakių rajone nėra tiek daug darbo pasiūlos sezoniniam darbui.  Galbūt jaunimas nenori eiti dirbti ūkiuose, kur reikia skinti braškes, rinkti daržoves, nes ten darbas yra fiziškai sunkus, be to, norisi darbo, kuris būtų arčiau miesto centro.

Jau antrus metus vasaros sezonu „Gėlės Jums“ krautuvėlėje dirbanti G. Bendoriūtės teigia: „Jei lygintume Kauną su Šakiais, mane stebina, kad Šakiuose yra nemažai pasirinkimo darbui, nors, rodos, Kaune daug daugiau vietų, daugiau pasirinkimų, o Šakiuose žmonės seniai vietas užsitvirtinę, bet iš tiesų, jei ieškai, tai tikrai randi. Nors tie darbai yra paprasti – dažniausiai kasininkas arba padėjėjas, bet mes esam studentai ir manau, kad lengvata įsidarbinti tikrai padeda.“

Merginos teigimu, Šakiuose yra paprasčiau įsidarbinti nei Kaune, nes dideliame mieste daugiau reikalaujama. Be patirties labai mažai ką priima, nes jiems daug labiau apsimoka įdarbinti žmogų su patartimi, kurio nebereikia apmokyti. Anot G. Bendoriūtės, Šakiuose ją priėmė ir apmokė, nors mergina neturėjo jokios patirties. Taip pat įsidarbinti ši lengvata padėjo ir jos draugams.  

Nors jaunimo įsidarbinimui skirtos lengvatos galioja jau dvejus metus (nuo 2018m. vasaros), įmonių, kurios pasinaudotų šia galimybe, nėra tiek daug. Šakių verslo informacijos centro direktorės teigimu, 2018 m. kompensacijos išmokėtos trims įmonėms, kurioms skirta 3 tūkst. 229 eurų padengti lengvatoms už 19 mokinių ir studentų įdarbinimą, o 2019 m. kompensacijas gavo trys įmonės, bet tik už septynis mokinius ir studentus (suma siekė 2 tūkst.11,27 euro). Remiantis statistika, mokiniai bei studentai turi daug galimybių įsidarbinti UAB „Gelgaudiškio gelžbetonyje“ bei Šakių ligoninėje. Pasak D. Palukaitienės, būtų puiku, jei aktyvesni būtų ir kiti darbdaviai, kurie gali pasinaudoti fondo parama mokinių ir studentų darbo užmokesčiui kompensuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.