Šakiečiams rasti paprasta, tačiau svečiams – keblu

rodykles skvere
Ant Šakių miesto skvere stovinčio laikrodžio esančios rodyklės iki šiol buvo be jokios paskirties, tikėtina, kad būtent čia galėtų būtų nuorodos apie lankytinas vietas rajone. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių kraštą atranda vis daugiau turistų, internete informacijos apie lankytinas vietas netrūksta, tačiau atvykusiems į mūsų kraštą turistams, norintiems, pavyzdžiui, surasti garsiąją skulptūrą, skirtą rašytojo Džeromo D. Selindžerio romanui „Rugiuose prie bedugnės“, ar Sudargo piliakalnius, tenka mažumėlę paklaidžioti.

Apie tai, kad ant Šakių skvere stovinčio laikrodžio reikia nuorodų į mūsų krašto paveldo objektus ar lankytinas vietas, užsiminė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Aurelija Papievienė. Čia įrengtos trys tokios rodyklės, tačiau iki šiol ant jų jokio užrašo nėra. A. Papievienė svarstė, kad turėtų atsirasti nuorodos į Vinco Kudirkos muziejų, Sudargo piliakalnius, Griškabūdžio bažnyčią, į Zyplių, Gelgaudiškio, Kidulių dvaro sodybas bei Vaiguvos upę-gatvę Plokščiuose. Čia įrengtos tik trys rodyklės, o norėtųsi daugiau rodyklių su užrašais į lankytinas vietas, pasak A. Papievienės, teks ieškoti galimybių ir lėšų joms įrengti.

Kaip turistus, kertančius Šakių rajono ribą, informuoti apie tai, kokius Zanavykų kraštas turi perliukus, kuriuos jie turėtų būtinai aplankyti, svarstė ir vicemeras Darius Jakavičius. Anot jo, reiktų informacinio stendo ties Pavilkiju (Lekėčių sen.), kad dviračių taku iš Kauno atvažiavę ar nuo Vilkijos iš anapus Nemuno keltu persikėlę žmonės pasuktų į Šakių pusę – pro Žemosios Panemunės piliakalnį ir toliau.

Vicemeras dar pridūrė, kad pravažiuojantys turistai negauna jokios informacijos, kur, pavyzdžiui, galima mūsų krašte pavalgyti, kad turime Zyplių dvaro sodyboje restoraną „Kuchmistrai“, Kiduliuose kavinę „Vilkenta“ ir pan. Jo nuomone, informaciniai stendai galėtų atsirasti prie rajone esančių degalinių, pro kurias pravažiuoja nemaži srautai žmonių. Pasak jo, patys verslininkai galėtų prisidėti prie tokio informacinio stendo atsiradimo, vieno tokio stendo pastatymas kainuoja apie tris tūkstančius eurų.

Garsieji Sudargo piliakalniai, pasirodo, taip pat surandami sunkiai, štai atvykstant nuo Jurbarko pusės ties Kidulių žiedine sankryža vis dar pasitinka užrašas – Kukarskės piliakalnis (beje, šis piliakalnis nėra pritaikytas lankytis turistams), tačiau jokio ženklo nėra su nuoroda į Sudargo piliakalnius.

Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė taip pat stebisi, kodėl, rengiant žiedinę sankryžą, nesužiūrėta ir nepastatytas toks ženklas. Dabar jau reikia derinti su Kelių direkcija, kad jis atsirastų, nes tai yra valstybinės reikšmės krašto kelias.

Atvykus į Sudargą, čia yra nuorodos į Burgaičių, Grinaičių piliakalnius, tačiau ant regioninio kelio jokios nuorodos į vietą, kur stovi skulptūra, skirta įamžinti rašytojo Džeromo D. Selindžerio garsiajam romanui „Rugiuose prie bedugnės“. Turistai, atvykę iš įvairių Lietuvos vietų, blaškosi, neranda šios bene labiausiai šiuo metu turistus traukiančios vietos. Galbūt pačios miestelio bendruomenės iniciatyva galėtų būti pastatyta bent viena rodyklė, kad ir vietinio drožėjo išdrožta.

„Kur yra ženklas, kad yra įrengtas Basakojų takas?“ – svarstė D. Jakavičius.

Sudargo seniūnė R. Grigaitienė patikino, kad šiuo metu kalbasi su savivaldybės paminklosaugininke Inga Navlickiene, derina ir peržiūri rodykles su Kelių direkcija, kad atsirastų rodyklės, kurios geriau padėtų surasti Sudargo krašto perliukus.

„Deja, pačių pagamintos kažkokios rodyklės statyti bet kaip negalime nei ant krašto, nei ant savivaldybės kelio. Tikiuosi, ateityje šią problemą išspręsime“, – įsitikinusi seniūnė.

Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė taip pat pasidalino patirtimi, kuomet baidarėmis nuo Kudirkos Naumiesčio Šešupe plaukė į Panovius.

„Visur brūzgai, jokios rodyklės, kur tie Panoviai yra. Nėra jokios formacijos“, – pasakojo R. Vasaitienė.

Kaip produktyviai išvystyta turizmo infrastruktūra, bene geriausias pavyzdys yra Lenkija, kur prie lankytinų vietų galima paragauti tradicinių tos vietovės virtuvės patiekalų, tokia galimybę šiandien turi ir patys sudargiečiai, galėtų turistams pasiūlyti pačių kepamų, tautinio paveldo produktų – grybukų.

Racionalumo vicemeras pasigedo ir rekonstruojant kelio Kaunas–Šakiai ties Lekėčiais atkarpą, nepagalvota nutiesti čia ir dviračių taką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.