Šakių „pūlinys“ – nešienaujami miesto šabakštynai

sabakstynai
Šakių mieste prie gražiai sutvarkyto pėsčiųjų ir dviračių tako pasiesartyje nedera kitapus upės esanti apleista, apžėlusi teritorija, kurios jau neprižiūri nei daržiukus čia kadaise turėję žmonės, nei seniūnija. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių miesto gyventojai nežino, ką daryti – miesto pakraščiai užžėlė neprabrendamomis 2 metrų aukščio piktžolėmis, o seniūnija, kuri privalo prižiūrėti viešąsias erdves, net nesiruošia jų pjauti. Nepavydėtina situacija dėl nenušienautų miesto erdvių šiemet Šakių seniūniją ištiko neatsitiktinai – padidėjo prižiūrimi plotai, žolė dėl palankaus oro šįmet auga lyg pašėlusi, o darbo jėgos seniūnijoje kasmet trūksta vis labiau.

Dėl to, kad šiais metais seniūnai didžiules pajėgas turi mesti viešųjų erdvių priežiūrai, šienavimui, gėlių ravėjimui, šią vasarą buvo dejuojama visuose seniūnų pasitarimuose, savivaldybėje vykstančiuose kiekvieną mėnesio pirmąjį antradienį. Visi seniūnai konstatavo faktą, kad darbo jėgos seniūnijose mažėja, retėja atidirbančiųjų už socialines išmokas, menksta ir seniūnijoms skiriami pinigai aplinkos priežiūrai, o situacija itin sunki – greitai želia žolė, ir vietos gyventojai kelia vis didesnius reikalavimus, kad būtų kuo gražiau prižiūrėtos valstybei priklausančios teritorijos.

Gyventojų nepasitenkinimas dėl apleistų, neprižiūrėtų, nenušienautų plotų šį sezoną nė vieną kartą pasiekė ir laikraščio „Draugas“ redakciją. Daugiausiai kritikos strėlių tenka Šakių miestui. Žmonės siunčia nuotraukas su apžėlusia pasiesarčio teritorija, neišpjautais kanalais.

Nepavydėtina situacija ir „nekoks vaizdelis“ atsiveria einant naujai įrengtu, moderniu pėsčiųjų ir dviračių taku, kuris yra tarp V. Kudirkos ir Kęstučio gatvių, nes kitoje Siesarties pusėje žaliuoja apleisti, piktžolėmis apėję plotai. Nei kuo pasigrožėti nėra, nei sodų bendrijoje „Draugystė“ gyvenantiems žmonėms patogu, nes iš tos teritorijos į kiemus ir piktžolių sėklos lekia, ir invaziniai šliužai keliauja.

„Kol buvo daržiukai, tai dar žmonės nusimindavo takus iki Siesarties, nes eidavo vandens, o dabar čia baisu, apžėlę. Nei pasivaikščioti eina, nei vaizdo nėra ir piktžolės, ir tie šliužai – tokia mūsų kaimynystė, vis dėto į netoliese esančią teritoriją investuota 100 tūkst. eurų, o čia palikta apželti“, – piktinasi šalimais gyvenanti šakietė.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad padėtis seniūnijoje pasidarė iš tiesų nepavydėtina – dėl drėgno ir šilto oro smarkiai želia žolė, o seniūnijos prižiūrimi plotai šiais metais padidėjo netgi kelis kartus.

„Tokios teritorijos, kur nėra nei gyventojų, nei nieko, mes ten ir nešienaujam. Mes turim labai didelius plotus ir jų nespėjam nusipjaut, todėl kur mums nėra būtina, tiesiog nepjauname. Prioritetai teritorijoms, kuriose vaikščioja žmonės: tarp namų, pasiesartys, ežero krantai, parkai, skveras. Mūsų plotai tik didėja ir didėja su kiekvienais metais, o žmonių, dirbančių tuos darbus, nedaugėja. Mes pjaunam ir pjaunam kiekvieną dieną, o jeigu pradėtume prižiūrėti visas pakampes, tai liktų nepjautos lankytinos vietos“, – apie susiklosčiusią  padėtį kalbėjo seniūnas D. Jasevičius.

Dėl tos pačios priežasties kol kas nenušienautas kanalas, esantis Žalgirio gatvės kvartalo teritorijoje už gyventojų namų. Čia žmonės irgi skundžiasi, kad seniūnija ankstesniais metais bent jau kartą per sezoną nupjaudavo kanalą, o šįmet jis apžėlęs, liko nešienautas. Pasak gyventojų, jiems ne tiek svarbus estetinis vaizdas, kiek tai, jog iš šios teritorijos į kiemus šliaužia šįmet itin smarkiai miestą atakuojantys invaziniai šliužai, kurie, kaip žinia, sparčiai dauginasi ir gyvena drėgnose, nešienaujamose vietose. Dėl šio kanalo šienavimo Šakių seniūnas D. Jasevičius irgi yra kategoriškas:

„Taip, mes nupjaudavome tą kanalą, bet šįmet, kai nespėjame, galėtų padėti mums ir gyventojai. Be to, gyventojai patys kažkada ten ir pjovė, tik kai jiems atsibosta, reikalauja iš mūsų, kad nupjautume.“

Seniūnas planuoja, kad gal šįmet pavyks nors kartą nupjauti minėtą kanalą, tačiau didžiausia problema yra ta, kad šiais metais keliskart padidėjo ir taip dideli seniūnijos prižiūrimi plotai. Jis sako, jog dabar itin daug laiko ir kitų sąnaudų reikia išeikvoti šienaujant Išdagų kaime esančias teritorijas, kurias anksčiau lyg ir prisižiūrėdavo (arba neprisižiūrėdavo) pati vietos bendruomenė.

„Bendruomenė įsigijusi ir traktoriuką, ir pasidariusi pagal projektą tą sporto aikštyną, turi parką ir net nesugeba šitų vietų patys nusipjaut. Dabar mes ten viską nupjovėme, kai tuo tarpu kitur: Gotlybiškuose, Briedžiuose, Prūseliuose – pjaunasi patys žmonės, mes šienaujam tik pakeles“, – aiškina situaciją seniūnijoje D. Jasevičius.

Dėl to, kad Išdagų kaime reikia apipjauti iš tiesų nemenką teritoriją, kenčia kitos seniūnijos viešosios erdvės. Tačiau patys išdagiškiai šiais metais jau suspėjo pastebėti ir įvertinti seniūnijos pastangas prižiūrint jų kaimo teritoriją – sako, pjauna seniūnijos darbuotojai, kad net dulkės rūksta. Kaip mano daugelis kalbintų seniūnų, gyventojai, užuot reiškę pretenzijas, patys galėtų padėti prižiūrėti šalia esančias tuščias teritorijas, juk ir patiems smagiau gyventi sutvarkytoje, neapžėlusioje šabakštynais gyvenvietėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.