Kaimynams kelią perbėgo ne katė, o šuo

suo pruseliai
Moteriai įkandęs šuo iš pažiūros atrodo ramus, šiuo metu jis yra pririštas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Katė perbėgo kaimynams kelią – šis posakis taikliai apibūdina dviejų Prūselių (Šakių sen.) kaimo gyventojų konfliktą, tik šį kartą kaltininkė kalė Berta, įkandusi Rimai Ilgūnaitienei į koją. Keturkojo šeimininkas tvirtina, kad kaimynė neperspėjusi įėjo jo privačią teritoriją, o gyvūnas gynė vaikus.
 
Apie liepos 28 d. vakarą Prūselių kaimo gyventoja R. Ilgūnaitienė pasakojo susijaudinusi, sako nuėjusi pas kaimynus pasikviesti ten žaidusios savo dukros. Tvirtino, kad įėjo tik į kiemo keliuką ir ją puolė vilkšunė, kuri, anot moters, buvo palaida, o teritorija neaptverta.

„Šuo net nesulojo, atbėgo ir kando į kojos šlaunį, vieną kartą. Buvau su bridžais, kiaurai per juos. Šaukiau – šunį prisirišk. Šuns savininkas buvo ant kiemo, matė, bet net nepriėjo. Paskui šunį pasišaukė vardu ir jis atsitraukė nuo manęs. Tuomet pasiėmus mergaitę parėjau namo, eidama visą kelią iš skausmo kaukiau“, – pasakojo to vakaro įvykius moteris.

Grįžus namo, moters artimieji iškvietė medikus, ji buvo pristatyta į Šakių ligoninės priimamąjį, kur žaizda buvo sutvarstyta. Kitą dieną moteris dėl incidento kreipėsi į policijos pareigūnus.

„Man ekspertas paskambino ir pasiteiravo, jeigu žmogus atsiteis, ar jūs turėsite pretenzijų. Ant rytojaus, iš ekspertų grįžęs šuns savininkas atvažiavo pas mane, pasiteiravo, ką jis skolingas man. Pasiteiravau kaimyno, kodėl iš karto nepriėjo, kai šuo įkando, jis sakė, kad jam šokas buvo. Duoda jis man pinigus ir sako – žinok, ne aš įkandau, bet šuo įkando“, – tokiu nedraugišku kaimyno elgesiu piktinosi prūseliškė.

Moteris paėmė šuns, nuo kurio nukentėjo, savininko duotus 50 eurų, šiandien sako, kad reikėjo neimti, o sulaukti, kol pasibaigs visas gydymas, mat dabar dar žaizdoje skystis kaupiasi. Ji piktinosi ir, jos manymu, per maža policijos pareigūnų paskirta kaimynui bauda (25 eurai), ir kad kaimynas daugiau nepasidomėjo jos sveikata, neateina, nepasikalba.

Moteris įsitikinusi, kad ir toliau kaimynas nesilaiko šuns laikymo taisyklių: dieną šunį pririša, tačiau vakare vėl paleidžia.

„Žmonės bijo praeiti pro šoną, tas šuo ne pirmą kartą įkando, pernai vienai kaimynei įkando. Aš tik noriu, kad jis tą šunį tinkamai susitvarkytų“, – kalbėjo nuo šuns nukentėjusi moteris.

Kaimynystėje gyvenantį prūseliškį aplankę jo neradome namuose, prie įėjimo į kiemą ant pašto dėžutės yra įspėjantis ženklas, kad kieme yra augintinis. Kalė Berta buvo pririšta, pamačiusi svečius, ji kelis kartus sulojo, tačiau vėliau ramiai gulėjo kieme. Pasiteiravus Naujosios gatvės gyventojų apie augintinio kaimynystę, šie patvirtino, kad šuo, kuomet jo šeimininkai namuose, retkarčiais po kiemą bėgioja palaidas, tačiau iš kiemo į gatvę ar kaimynų kiemus kojos nekelia, sako yra girdėję, kad visgi šunelis yra krimstelėjęs ir kaimo paštininkei.

Kalbantis telefonu su Bertos šeimininku, šis neslėpė, kad įvykis, susiję su jo augintiniu, jam išties labai nemalonus, šiuo metu jį tikrina įvairios tarnybos.Vyriškio įsitikinimu, kaimynė atėjo į privačią teritoriją, nepranešusi jam, neperspėjusi jo, kad ateis, nors žinojo, kad kieme yra šuo.

„Tas mano šuo yra dresuotas, saugoja vaikus. Jinai gal su agresija įėjo į kiemą, gal šaukė ir tas šuo taip sureagavo. Aš jai atsiskaičiau, manęs ji tiek paprašė. Jinai parašė policijai, kad pretenzijų neturi. Aš pas ją nuvažiavau, atsiprašiau, sakau – taigi ne aš, o šuo įkando. Sakau jai, jog žinojot, kad tas šuo yra, ženklai yra“, – pokalbio su nukentėjusia kaimyne detales vardijo šuns šeimininkas.

Vyriškis pripažino, kad anksčiau, kuomet patys šeimos nariai kieme būdavo, augintinę paleisdavo, bet po incidento, anot pašnekovo, šuo dieną yra pririšamas, o naktį laikomas patalpoje.

„Aš esu kaltas, gavau ir sumokėjau baudą, atlyginau žalą, ką manęs paprašė, ko dar jie nori iš manęs“, – tvirtino pašnekovas, nesuprantantis tokio kaimynų elgesio.

Kaip patikslino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Emilija Čepulytė, po incidento minėtas šuo buvo jų tarnybos stebimas dėl pasiutligės.

„Šiandien galime daryti išvadą, kad šunelis yra sveikas. Mes galime vertinti tai, ką matėme patikrinimo metu, šunelis buvo pririštas laikytojo teritorijoje, jis nėra kažkoks neadekvatus, mums pasirodė, gana ramus gyvūnas“, – trumpai pakomentavo veterinarijos specialistė.

Nebendrauja iki šiol nei kaimynai, nei jų vaikai. Kol kas nei vieni, nei kiti nežada rankų paspausti ir ateityje artimai kaimynuotis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.