Valgo dviem šaukštais ir nesuka dėl to galvos

ukio komitetas isvaziuojamasis
Būna, kad į išvažiuojamuosius posėdžius tarybos nariai vyksta savivaldybės autobusiuku, bet deklaruoja patiriantys išlaidų dėl kuro sąnaudų. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusią savaitę vykusio Kontrolės komiteto posėdžio metu diskutuota apie savivaldybės tarybos narių išmokų dydžius ir atsiskaitymą už jas. Panašu, kad mūsų rajone šios išmokos vienos didesnių šalyje, o atsiskaitymas itin liberalus. Tačiau griežtesnės tvarkos nustatymas – tų pačių tarybos narių rankose.

Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai gauna išmokas už su tarybos nario veikla susijusias išlaidas, be to, skaičiuojamas ir valandinis darbo laikas, atliekant tarybos nario pareigas. Kalbant skaičiais galima paminėti, kad kai kurie tarybos nariai, priklausomai, ką patys deklaravo, praėjusį ketvirtį kas mėnesį vidutiniškai gavo 491 eurą (neatskaičius mokesčių). Viešai pateikta išmokų lentelė liudija, kad antrąjį ketvirtį didžiausias valandines išmokas gavo Ūkio ir verslo komiteto nariai Juozas Bertašius, Vilhelm Haase ir Valdas Stankūnas. Galima daryti išvadą, kad tai susiję su gana dažnai rengtais išvažiuojamaisiais posėdžiais. Antrąjį ketvirtį su tarybos nario veikla susijusios išlaidos dažnam Šakių savivaldybės tarybos nariui sudarė 1 tūkst. 236 eurus už ketvirtį (neatskaičius mokesčių), tad sudėjus tokias išlaidas kartu su valandiniu darbo užmokesčiu išeitų, kad didžiosios dalies tarybos nario bendra išmoka už antrą ketvirtį sudarė 1 tūkst. 473 eurus. Skaičiai tikrai nemaži, o dažnas eilinis pilietis tokią ar labai panašią sumą gauna kiekvieną dieną eidamas į darbą.

Tiesa, nei merui, nei jo pavaduotojui už darbo laiką atliekant savivaldybės tarybos nario pareigas nėra atlyginama. Tarybos narės Rasita Grincevičienė ir Gerda Dobrovolskytė, kaip patikslino Tarybos ir mero sekretoriato vedėja Inga Kanapeckienė, „per ketvirtį nurodo išleidžiančios mažiau lėšų nei joms išmoka buhalterija. Kai gaunama ketvirčio ataskaita, permoką išsiskaičiuojame iš kito mėnesio išmokų lėšų“.

Kad mūsų savivaldybėje tarybos narių išmokos vienos didžiausių, kalbėta ir Kontrolės komiteto metu, tačiau tokia tvarka numatyta pagrindiniame tarybos veiklą reglamentuojančiame dokumente – Reglamente, o norint jį keisti, tai daryti turėtų tie patys tarybos nariai. Žinoma, tarybos narys nelygu tarybos nariui. Štai komiteto posėdžio metu Bernardinas Petras Vainius svarstė: „Kai kurie tarybos nariai įdeda labai daug laiko ir sąnaudų rinkdami informaciją, bendraudami su savo rinkėjais ne tik su vienu rajono kraštu, o yra tokių žmonių, kurie gal net trečdalio to nepadaro, o kaip tai sureglamentuoti, tai nežinau...“

ismokos tarybos nariams

Palyginimui galima paminėti, kad kitų savivaldybių Reglamentuose numatyti išmokų dydžiai yra, pavyzdžiui, 30 eurų per mėnesį (Raseiniai), iki 50 eurų per mėnesį (Kazlų Rūda), 120 eurų per mėnesį (Kalvarija), iki 180 eurų per mėnesį (Panevėžys), 200 eurų per mėnesį (Vilkaviškis). Nemažai savivaldybių išmokų dydžius skaičiuoja atsižvelgdamos į minimalios mėnesinės algos dydį (jis yra 607 eurai), tačiau tarybos nario išmoka sudaro maždaug pusę to dydžio, taigi tarybos nariai kas mėnesį gauna apie 300 eurų. Šią ir kitą su išmokomis susijusią informaciją savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė pateikė Kontrolės komiteto nariams.

Negana to, pripažino posėdžio dalyviai, nors Reglamente apibrėžta, kam išlaidos gali būti naudojamos, tačiau jie sutinka, kad apibrėžimas siauras, atsilikęs, pasenęs.

„Tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms apmokėti“, – rašoma Šakių savivaldybės tarybos veiklos Reglamente.

Tačiau Kontrolės komiteto nariai juokėsi girdėdami punktą dėl patalpų nuomos, nes tikrai savo veiklai nė vienas tarybos narys patalpų nesinuomoja. B. P. Vainius svarstė, kad galėtų būti įtraukti dalyvavimai seminaruose, Aušrelė Pukinskienė minėjo, jog vienaip ar kitaip būtų galima galvoti apie aprūpinimą reikiama įranga (telefonas, kompiuteris), kuri pasibaigus kadencijai galimai galėtų būti perleidžiama kitiems tarybos nariams. Tiesa, paminėta, kad ir dabar yra tarybos narių, kurie išsimokėtinai pasiėmę kompiuterius, bet daugiausia išlaidų bandoma pakišti po kuro eilute.

Visgi ne tik išmokų dydžiuose esmė, bet ir atsiskaityme už tai. Kitų savivaldybių Reglamentuose minima, kad atsiskaitoma ne už ketvirčius, o kas mėnesį, be to, nemažai kur prašoma sąskaitų faktūrų ir kitų išlaidas pateisinančių dokumentų, atitinkančių buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimus ir pan. Mūsų savivaldybėje atsiskaitoma kas ketvirtį pateikiant paprasčiausią ataskaitą be jokių pagrindžiančių dokumentų.

Tiesa, savivaldybės taryboje yra du tarybos nariai, tai Aušrelė ir Romas Pukinskai, kurie atsisakę valandinio užmokesčio, o visi kiti, panašu, nors tam tikru metu eina tarybos nario pareigas, dalyvauja posėdžiuose, bet užmokestį ima ir savo darbovietėje.

„Su dviem šaukštais nevalgai“, – palyginimą pateikė A. Pukinskienė, nesuprasdama, kaip vienu metu galima dirbti ir savo tiesioginį, ir tarybos nario darbą.

Galima paminėti, kad už antrą ketvirtį išmokų, susijusių su tarybos nario veikla, atsisakė Raminta Jakelaitienė, nusprendusi jas skirti kovai su koronaviruso sukeltomis problemomis.

B. P. Vainiaus nuomone, kiek kiekvienas tarybos narys sąžiningai deklaruoja patirtas išlaidas, priklauso nuo vidinės atsakomybės ir sąžinės, nors būtent sąžiningai ir gerbiant įstatymus dirbti kiekvienas prisiekia kadencijos pradžioje, padėjęs ranką ant Konstitucijos.

Sukontroliuoti išlaidų sąžiningumą nėra paprasta, tačiau iš principo to niekas ir nedaro. Šakių savivaldybėje, ar tarybos nario gautos išmokos naudojamos pagal paskirtį, kontroliuoti pavesta savivaldybės administracijos Centralizuotos buhalterijos skyriaus ir savivaldybės kontrolieriui. Būtent kontrolierė A. Domeikienė Kontrolės komiteto nariams ir pateikė palyginimus, kokios tvarkos galioja kitose savivaldybėse, kokia atsakomybė. Ji užsiminė, kad norint išties kruopščiai sužiūrėti reikia daug laiko, kitur šios funkcijos pavestos ir Etikos komisijai. Tačiau jeigu rimtai šiuo klausimu būtų užsiimta, nei ji, nei administracijos direktorius Dainius Grincevičius neabejojo, kad tokias išlaidas, kokios deklaruojamos, sunkiai kas pateisintų.

„Jeigu mes žiūrėsime, tai pagal visus įstatyme numatytus buhalterinius dokumentus“, – minėjo kontrolierė.

Beje, palyginimui ji pateikė pavyzdį, kad kai kurie tarybos nariai deklaruoja kuro išvažinėjantys gerokai daugiau nei kiekvieną dieną iš Kauno į darbą Šakiuose važinėjantis UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis. Beje, už tai jis ne kartą yra sulaukęs tų pačių tarybos narių dėmesio. Pasirodo, būna atvejų, kad į išvažiuojamuosius posėdžius tarybos nariai vyksta ne savo transportu, bet savivaldybės autobusiuku, tad ar tikrai jie patiria išlaidas?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.