Gyventojus sujaudino pranešimai apie naikinamas kapavietes

kapai lenteles
Nuo rugsėjo 1 d. Šakių miesto civilinėse kapinėse prie apleistų kapaviečių atsirado užrašai, kuriuose raginama per metus laiko susitvarkyti artimųjų kapus ir apie tai pranešti prižiūrėtojui, kitaip kapavietėms gresia panaikinimas. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kas vyksta Šakių miesto civilinėse kapinėse? Šis klausimas kilo artimųjų kapus aplankyti į miesto centre esančias kapines užsukantiems gyventojams. Pro jų akis nepraslydo prie apleistų kapaviečių naujai iškabintos informacinės lentelės. „Jeigu per metus laiko kapavietė nebus sutvarkyta, ji bus panaikinta be papildomo įspėjimo“, – tokius įspėjančius žodžius rado jau ne vienas senųjų miesto kapinių lankytojas.

Tame pačiame skelbime, kuris prikaltas prie mažiau tvarkomų, apleistų kapaviečių, yra nurodomas įsakymas, kuriuo vadovaujantis kapinėse nuo rugsėjo 1 d. įvesta nauja tvarka. Pasirodo, Šakių seniūnija pradėjo vykdyti 2018 m. kovo 23d. rajono tarybos priimtą sprendimą, kuriame yra konkretus aprašas, kada kapavietę galima pripažinti neprižiūrima, o kitas žingsnis – pripažinus kapavietę neprižiūrima, ją galima būtų perleisti kitiems. Kaip žinia, senosios Šakių miesto kapinės yra riboto veikimo, tai reiškia, kad vietos naujai laidoti čia beveik nėra, o šiose kapinėse palaidotų artimųjų neturinčių asmenų šeimos nukreipiamos į naująsias, prie miesto esančias kapines.

Pasivaikščioję po miesto kapines radome ne vieną lentelę, kur yra minėtas skelbimas. Dažniausiai – prie labai apleistų kapaviečių, kur stūkso apgriuvę paminklai, o pačios kapavietės neravimos, apaugusios krūmokšniais, piktžolėmis. Tokiose vietose išties akivaizdu, kad tie kapai nebetvarkomi ilgą laiką.

Tokią lentelę šią savaitę prie savo artimųjų kapavietės rado ir viena šakietė, atėjusi ją sutvarkyti. Moteris net žagtelėjo netekusi amo – juk jos giminaičių kapai nėra apleisti.

„Taip, paminklas senas, antkapis senas, už paminklo ir aplink jį auga melsvės, kurių lapai rudenį nurudavo, jos jau negražiai atrodo, bet kapavietė nėra nei apleista, nei neprižiūrima. Žinoma, aš neturiu laiko, užsuku čia tik retkarčiais, juolab kad tai nėra mano artimųjų kapai, o tolimi giminės, bet nesuprantu, pagal kokį kriterijų juos čia nori naikinti“, – piktinosi moteris.

Vėliau šakietė panoro įsitikinti, ar kapinių prižiūrėtojas Romualdas Gaidys nepersistengė ir įvertino kapavietę kaip netvarkomą dėl nužydėjusių, jau estetinio vaizdo neturinčių gėlių, nes būtent kapinių prižiūrėtojui seniūnija buvo pavedusi iškabinėti įspėjimus. Kartu su prižiūrėtoju moteris apėjo tą kapavietę ir konstatavo faktą, kad į jos prižiūrimą kapavietę raštiškas įspėjimas tikriausiai atskriejo nuo kito kapo, galimai jį nuo medinio pritvirtinimo nupūtė vėjas. Tačiau šakietei vis tiek liko neaišku, kodėl nėra iškabinta skelbimų lentoje aiškių kriterijų, kuriais vadovaujantis vertinama, kuris kapas apleistas, kurį jau reikia naikinti.

„Juk yra žmonių, kurie užsienyje gyvena, gal vėl bus karantinas, neatvažiuos greitai ant kapų, o po keleto metų užsukę čia ieškos savo artimųjų kapų, kur jau galbūt bus užlaidoti kiti. Mano supratimu, čia ta tvarka nėra aiški, kodėl taip greitai grasinama panaikinti kapavietes, juk kalba eina ne apie gyvus, kurie gali save apsiginti, o apie kapus – šventą vietą, kurią reikia saugoti. Negi Lietuvoje nėra vietos jau ir numirus?“ – savo nuomonę dėstė moteris.

Anot Šakių seniūno Daliaus Jasevičiaus, šįmet seniūnija pradėjo taikyti šią tvarką kapinėse, kad primintų žmonėms, jog jie privalo prisižiūrėti savo artimųjų kapavietes, nes yra daug neprižiūrimų kapų. Tačiau ir pats seniūnas mano, kad iš pradžių reikėtų diferencijuoti tas kapavietes dar į dvi dalis, nes vienoms kapavietėms iš tiesų galima taikyti minėtas taisykles, o kitur užtektų tik paraginti žmones susitvarkyti kapus, nes jie dar nėra visiškai apleisti, galbūt tik per mažai prižiūrimi.

„Prie kapaviečių, kurios rečiau prižiūrimos, ten atsiras kitas tekstas, kur bus raginimas susitvarkyti, o šiaip tai kriterijai labai aiškūs – kapai turi būti prižiūrėti, o jeigu auga žolė ant kapavietės arba virš tvorelės, tai jau matosi, kad kažkas netvarkoje“, – aiškino seniūnas.

D. Jasevičius sako, kad lig šiol pagal galimybes seniūnija savo iniciatyva apipjaudavo apžėlusias kapavietes, kai kur nuraudavo žoles, bet ne seniūnijos prievolė prižiūrėti privačias kapavietes, tuo turi rūpintis artimieji. Taip pat seniūnas neneigia, kad galbūt kai kur ir pats kapinių prižiūrėtojas truputį perspaudė su raginimais, bet, pasak D. Jasevičiaus, prižiūrėtojas būna kasdien kapinėse, todėl jis geriausiai mato, kas vyksta, kur jau visai neprižiūrima. Beje, šie skelbimai yra daugiau kaip raginimai, perspėjantys gyventojus, o vėliau, tik įvertinus situaciją, bus imtasi veiksmų.

Tiesa, gyventojams baimintis dėl to, kad jų artimųjų kapavietės Šakių kapinėse bus greitai panaikintos, neverta, nes savivaldybės tarybos 2018m. patvirtintame kapaviečių identifikavimo apraše aiškiai nurodyta, kokių procedūrų reiktų imtis, kad kapavietę pripažintų neprižiūrima. Šiame apraše tiksliai apibrėžiama, kas yra neprižiūrima kapavietė, kuo remiantis ją galima taip įvardyti, taip pat sakoma, kad kapinių prižiūrėtojas privalo raštu apie jos nepriežiūrą perspėti atsakingus asmenis, o savivaldybės administracijos direktoriaus pavedimu duomenys apie galbūt neprižiūrimą kapavietę turi būti paskelbti savivaldybės interneto svetainėje. Po to, kai duomenys bus paskelbti svetainėje, administracijos direktoriaus sudaryta komisija turi apžiūrėti kapavietę ne rečiau kaip tris kartus per metus ir ne dažniau kaip kas trys mėnesiai. Po kiekvienos apžiūros kapavietės būklė užfiksuojama neprižiūrimos kapavietės apžiūros akte ir tik taip, po dvejų metų, komisija posėdyje balsuodama priima sprendimą, ar ta kapavietė prižiūrima, ar neprižiūrima.

Šakių seniūnas sako, kad netrukus prie kapinių skelbimų lentoje bus iškabintas visas aprašas ir taisyklės, kuriomis vadovaujamasi vertinant kapavietes, o gyventojai neturėtų nustebti, jeigu tokius raginimus pamatys ir kitose kapinėse, nes seniūnija žada taip gyventojus įspėti ir kitur.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.