Atliekų konteinerių išvežimas vis dar brangus

kapiniu zvakes konteineryje
Prie kapinių konteineriuose esančias atliekas seniūnijų darbininkai išrūšiuoja, kad papildomai nereiktų mokėti už jų išvežimą. D. Pavalkio nuotr.


Seniūnams atliekų tvarkymas ir toliau išlieka aktuali problema. Juolab kad artėja Vėlinės, užplūs žmonės, tvarkantys kapines, o kalnais kapinių atliekų teks rūpintis seniūnams. Jie guodėsi, kad prie kapinių esančių atliekų konteinerių išvežimas labai brangus.
 
Tradiciniame seniūnų pasitarime Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė pasakojo, kad seniūnijoje yra dvejos kapinės, kurias prižiūri seniūnija, pasak seniūnės, metai eina į pabaigą, o seniūnijos lėšos išsekusios. Priminsime, kad kapinės buvo apmokestintos kaip atskiras objektas. Pastovioji mokesčio dalis už vienų kapinių atliekas įvertinta 100 eurų, o kintamoji dalis, t. y. mokestis už vieno konteinerio išvežimą, yra vos keli eurai.

„Tie du šimtai eurų kas mėnesį už atliekų konteinerių išvežimą yra skausminga mums, kaip mažai seniūnijai“, – kalbėjo seniūnė teiraudamasi, kodėl mokestis už atliekų išvežimą nebuvo peržiūrėtas.

Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis pasidalino patirtimi, kad mėgindamas mažinti išlaidas, atliekas tiesiog išrūšiuoja.

„Vieną dieną per savaitę trys seniūnijos darbininkai kapų atliekas išrūšiuoja, todėl šiemet MAATC-ui priduosim maždaug šešis kubus šiukšlių, o patys kiekvieną savaitę po 15–16 kubų išvežam žaliųjų atliekų“, – pasakojo Lekėčių seniūnas pridurdamas, kad Kretkampio kapinių atliekas taip pat patys tvarko, todėl 100 eurų pastoviosios mokesčio dalies už tas kapines kas mėnesį mokėti nereikia, tačiau per metus MAATC-ui vis tiek už pastovią dalį sumoka 1200 eurų, o už išvežtas atliekas iš konteinerių – gal apie 150 eurų.

Dėl mokesčių už kapinių atliekų išvežimą perskaičiavimo seniūnų nuogąstavimai buvo perduoti UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) direktoriui Algirdui Bagušinskui, kuris praeitą savaitę buvo susitikęs su rajono vadovais. Kaip paaiškino MAATC direktorius, reikia keisti mokesčių dydžių skaičiavimo metodiką visoms savivaldybėms, jis pažadėjo atlikti skaičiavimus ir sugrįžti prie šio klausimo svarstymo.

Seniūnai skundėsi, kad žmonės į prie kapinių stovinčius konteinerius vis dar veža įvairias atliekas. Situacija turėtų pagerėti po to, kai prie kapinių bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurias nupirko MAATC. Tačiau mūsų rajono savivaldybei jų nupirkta tik 10, o seniūnijų yra daugiau.

Kaip paaiškino savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Juodvalkienė, kol kas kamerų seniūnams negali dalinti, nes nesutvarkyti visi teisiniai dalykai dėl kamerų perdavimo savivaldybei. Pagal panaudos sutartį savivaldybei jos negali būti perduotos. Be to, kaip pabrėžė K. Juodvalkienė, kameros bus kilnojamos, todėl neranda draudimo bendrovės, kuri kameras apdraustų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.