Rajoną drebina kultūros centro direktoriaus atleidimas

janusevicius pilypaitis3
Meras Edgaras Pilypaitis (dešinėje) laikosi savo pozicijos, kad savo potvarkiu atleisti direktorių Raimondą Januševičių yra teisus. Direktorius gavo nurodymus paruošti veiklos planą ir atstatyti mero pasitikėjimą. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Penktadienį visai prieš darbo pabaigą Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius gavo savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio pasirašytą potvarkį, kad nuo spalio 28 dienos yra atleidžiamas iš darbo. Visą savaitgalį ūžė socialiniai tinklai nuo įvairių komentarų, palaikymą direktoriui reiškė tiek vietiniai, tiek šalyje žinomi žmonės, o pirmadienį nuo ryto prie savivaldybės bei Šakių kultūros centro surengta palaikymo akcija-piketas.

„Šakių rajono savivaldybės Meras Edgaras Pilypaitis pasiekė visišką dugną ir paskutiniu desperatišku sprendimu pramušė jį. 2020 m. spalio 23 d. potvarkiu MP-94 esu atleidžiamas iš Šakių kultūros centro direktoriaus pareigų“, – penktadienį žinią pranešė R. Januševičius.

Mero pasirašytame potvarkyje rašoma, kad jis atsižvelgia į savivaldybės administracijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus 2020 m. rugsėjo 18d. Šakių kultūros centro veiklos ir vidaus kontrolės vertinimo ataskaitą ir joje išdėstytas išvadas bei jomis remdamasis nuo spalio 28 d. atšaukia R. Januševičių iš direktoriaus pareigų, „praradus pasitikėjimą ir nustačius kaltus veiksmus“. Taip pat rašoma, kad R. Januševičiui bus išmokėta kompensacija už nepanaudotų atostogų penkias darbo dienas bei įpareigoja R. Januševičių užtikrinti, kad „iki jo atšaukimo dienos (t.y. 2020 m. spalio 28 d.) atskiru mero potvarkiu paskirtam asmeniui būtų perduota visa R. Januševičiui turima ir žinoma informacija bei dokumentai, tokiu būdu garantuojant sklandų darbo proceso perėmimą“.

R. Januševičius net neabejojo, kad tokį sprendimą skųs, užsiminė esą yra kaltinamas lėšų švaistymu, nors tik išmokėjo priedus savo darbuotojams.

„Manau, kaip tik čia geriausias lėšų panaudojimas“, – mano kultūros centro direktorius.

Vos informacija pasirodė socialiniuose tinkluose, netrūko komentarų su nusistebėjimais, kas gi čia įvyko, kodėl geriausio kultūros centro vadovas sulaukė tokio verdikto. Galima spėti, kad čia bene pusantrų metų trunkančių nesutarimų tęsinys. Viskas užsisuko dar tada, kai R. Januševičiaus veikla buvo įvertinta „patenkinamai“, vėliau sprendimas apskųstas, teismo verdiktas buvo palankus kultūros centro direktoriui, centre pradėtas auditas... Panašu, kad ir dabar nesutarimų sprendimas persikels būtent į teismus.

Palaikymą direktoriui reiškė ne tik rajono žmonės, kolegos, bet pranešimą išplatino ir Lietuvos kultūros centrų asociacija, išsamesnių paaiškinimų prašė atlikėjas Liudas Mikalauskas, kiti.

„Vardindamas nuopelnus visiškai nenoriu nieko suabsoliutinti ir net neketinu teigti, kad Raimondas nesuklydo, nedarė klaidų. Turbūt, žinoma, klydo. Kas nedirba, tas neklysta. Pagaliau šiandien reikalavimų, tvarkų ir taisyklių tiek, kad gali ir nesuspėti jų rengti, kai dar ir dirbti reikia. Tačiau ar tose klaidose yra nusikaltimų, ar padaryta didžiulė žala, kad viskas nubraukiama lengva ranka ir taikomos griežčiausios nuobaudos? Ar Lietuvos regionai pertekę profesionaliais kūrėjais, kuriuos galime mėtyti kaip panorėję? Ar nesvarbu pirma įvertinti ir kartu ištaisyti klaidas vardan bendruomenės, o ne savų interesų? Kultūros centro vadovas nėra politinio pasitikėjimo pareigybė. Tai žmonių ir bendruomenės pasitikėjimo pareigybė, kurioje politikos būti neturėtų. Vis tik politikams teks paaiškinti visus už ir prieš bei pasverti visus pliusus ir minusus. Didžiausia šalies kultūrinė bendruomenė – Lietuvos kultūros centrų asociacija atidžiai stebės šią situaciją, lauks papildomos informacijos ir oficialių institucijų, atsakingų už Lietuvos kultūros politiką išvadų“, – rašė Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis.

Netrukus į situaciją sureagavo ir Giedrius Surplys, rašęs, jog tiesiog negali tylėti, kreipėsi į merą.

„Jau informavau Kultūros ministrą. Nesvarbu, kaip baigsis antras rinkimų turas, aš padarysiu viską, kad Šakių rajone neįsivyrautų politinis susidorojimas. Ir situaciją stebės visa Lietuva“, – penktadienį rašė G. Surplys.

Meras feisbuke aiškino, kad teko priimti seniai brendusį, nelengvą sprendimą, minėjo, kad po audito išvadų nesulaukė argumentuotų R. Januševičiaus pasiteisinimų, nors šis teigė, jog visi paaiškinimai buvo pateikti.

„Viešojoje erdvėje jau yra ir dar bus visokių stovyklų pasisakymų, tačiau kviečiu visus pirmiausia būti sąžiningais prieš save ir prieš įstatymą. Galima nepastebėtam pro raudoną šviesoforo signalą pravažiuoti ir keletą kartų, atrodo, – nieko nenutiks, kas čia tokio, bet jei policija faktą konstatuoja, baudos neišvengsi... Nei su politika, nei su rinkimais tai nesusiję. Tiesiog taip sukrito datos.

Suprantu, kad žmonės nori linčo teismo – visų detalių, motyvų, paaiškinimų ir pan. Nebus. Kad paskui neapkaltintų asmens duomenų paskleidimu be tų asmenų sutikimo“, – rašė meras.

I. Haase tikino, jog toks sprendimas jai nebuvo žinomas, tą patį aiškino ir socialiniuose tinkluose nuomonę dėstę konservatoriai tarybos nariai Artūras Varankevičius, Vaidas Balčiūnas, raginę sėstis, kalbėtis, paminti ambicijas. Netrūko komentarų, kad rinkimų išvakarėse toks mero sprendimas – šūvis I. Haase į koją.

piketas kc
Pirmadienio rytą įstaigos vadovo palaikyti atėję Šakių kultūros centro darbuotojai sakė, jog stovės, kol nugalės teisingumas, o toks mero sprendimas – nepagarba kultūrai ir iš kultūros žmogaus jie nesitikėjo tokios pozicijos. D. Pavalkio nuotr.

Pirmadienio rytą didelis būrys žmonių, susiskirstė atskiromis grupėmis – centro darbuotojai ir kolektyvų vadovai, savivaldybės tarybos nariai, šakiečiai – rinkosi į tylią įstaigos vadovo R. Januševičiaus palaikymo akciją prie Šakių kultūros centro, laikydami rankose plakatus: „Mere, nustokite griauti kultūrą“, „Noriu užaugt kultūringai“ ir kitus. Kalbinti centro darbuotojai neslėpė emocijų, sakydami, kad po tokio mero potvarkio yra tiesiog paralyžiuoti, kad meras rodo nepagarbą kultūrai, ją kuriantiems žmonėms. Buvusi ilgametė kultūros darbuotoja Laima Mockevičienė, taip pat patyrusi mero spaudimą ir todėl atsisakiusi direktorės pareigų, visą šitą situaciją apibūdino žodžiais: „O kas kitas?“ Atvykęs savo kolegos palaikyti Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta buvo įsitikinęs, kad ši situacija – ambicijų karas.

Visgi susirinkusieji tikėjosi išvysti ir rajoną merą, todėl, pasirodžius jo patarėjai Violetai Simonavičienei, ji buvo pasitikta ir apiberta klausimais – kur meras, negailėta replikų, kad „bailiai po šluota slepiasi“ ir pan. Patarėja pirmiausiai paaiškino, kad meras į šią akciją nebuvo kviestas. Todėl Šakių kultūros centro darbuotojų atstovai, savivaldybės tarybos nariai Tomas Skaizgirys ir Valdas Stankūnas, surinkę parašus, kad nepritaria mero potvarkiui atleisti R. Januševičių iš direktoriaus pareigų, pasiprašė priėmimo pas merą.

Susitikime dalyvavusi Šakių kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Aistė Bakaitė išsakė darbuotojų poziciją, kad jie nesutinka su tokiu mero potvarkiu ir prašė atsižvelgti į darbuotojų, šakiečių išsakytą nuomonę bei susitikti su įstaigos vadovu.

Naujai išrinktas Seimo narys G. Surplys prašė mero skirti nors mėnesį ir viešai su tarybos nariais, komisija išnagrinėti tas audito išvadas.

E. Pilypaitis dar kartą patvirtino, kad tokį sprendimą priėmė vadovaudamasis įstatymais, kad nieko negali pažadėti, nesusitikęs su pačiu įstaigos vadovu.

Tarybos narys T. Skaizgirys mero kabinete išreiškė nuomonę, kad meras visgi išeitų pasikalbėti su žmonėmis, susitiktų pasikalbėti su kultūros įstaigos vadovu R. Januševičiumi. Tačiau meras buvo kategoriškas: „Kai centro direktorius į mane kreipsis, tai susitarsiu su juo laiką. Kodėl dabar reikia bendrauti per trečius žmones?“

Šakių kultūros centro vadovas R. Januševičius paskambino merui, šis paskyrė 20-ties minučių trukmės susitikimą. Grįžęs po susitikimo, vadovas nesulaikė ašarų, visiems dėkodamas už palaikymą.

„Mūsų pirminis pokalbis buvo pasimėtymas vienas kitam savo pozicijomis. Priėmėm kompromisą, kad iki pietų turiu laiko sugalvoti, susidėlioti veiklos planą, kaip mes dirbsime toliau – kiek suprantu, ko aš atsisakau, meras savo pozicijos nesiruošia nei vienos atsisakyti, jis įsitikinęs šimtu procentų savo potvarkio teisumu. Jis pasakė, kad šita akcija jo sprendimui niekaip neįtakos ir savo pozicijos jis laikysis. Kokį sprendimą priimsiu po pietų, kokį veiklos planą paruošiu ar ne, šiam momentui atsakyti negaliu... Klausimas, ar iš tikrųjų man jo reikia...“ – emocijų neslėpė R. Januševičius.

Išsamiau apie piketą, tolimesnius įvykius bei veiksmus – penktadienio laikraštyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.