Mero sprendimas atidedamas – direktorius kol kas lieka pareigose

janusevicius pilypaitis prie kabineto
Šią savaitę ne vienas Šakių kultūros centro direktoriaus Raimondo Januševičiaus susitikimas su rajono meru Edgaru Pilypaičiu davė rezultatų: iš pareigų direktorius neatleidžiamas, meras davė šansą įstaigos vadovui pasitaisyti. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Po pirmadienį nuvilnijusios palaikymo akcijos Šakių kultūros centro direktoriui Raimondui Januševičiui visgi visuomenei liko daug neatsakytų klausimų. Apie šią situaciją kalbėta  Kultūros ir meno tarybos narių susitikime, direktorius trečiadienį parengė tolimesnį veiklos planą, pateikė rajono merui, kaip bus šalinami audito metu nustatyti trūkumai. Visgi trečiadienį po pietų paaiškėjo, kad mero potvarkis atleisti direktorių iš pareigų  spalio 28 dieną neįsigalioja.
 
Pirmadienio rytas kupinas įtampos

Pirmadienio rytas tiek Šakių kultūros centro ir jo padalinio darbuotojams, tiek keliems rajono savavaldybės tarybos nariams (Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovams), kitiems šakiečiams, susirinkusiems prie kultūros centro į palaikymo akciją, buvo kupinas įtampos, nežinios ir pasipiktinimo dėl penktadienį rajono mero Edgaro Pilypaičio pasirašyto potvarkio atšaukti R. Januševičių iš direktoriaus pareigų.

Pirmadienio rytą akcijos dalyviai vylėsi sulaukti pasirodant ir mero, vėliau šios įstaigos darbuotojų, tarybos opozicijos atstovai bei išrinktas Seimo narys Giedrius Surplys situacijos išsiaiškinti nuėjo pas merą į kabinetą. Meras pirmiausiai perskaitė kultūros centro darbo tarybos pirmininkės Irenos Sakalauskienės paaiškinimą, kuriame ji tvirtina, kad organizuojamas piketas nei su ja, nei su kitais tarybos nariais nebuvo derintas, kad pirmininkė informaciją sužinojo iš „Facebook“, todėl nusišalina nuo visų veiksmų ir raštų, susijusių su organizuojamu piketu. Kultūros centrui atstovaujanti direktoriaus pavaduotoja Aistė Bakaitė merą patikino, kad tai joks ne piketas, o pilietinė akcija, išreiškianti žmonių nesutikimą su mero potvarkiu, dar pridūrė, kad policija ir rajono savivaldybė taip pat apie šią akciją buvo informuotos. Rajono meras pabrėžė, kad nebuvo kviestas į šią akciją, tikino, kad jį informavo žmonės, persiųsdami žinutę iš feisbuko.

Pradėjęs pokalbį meras pažymėjo, kad su audito išvadomis turės galimybę susipažinti visi tarybos nariai, o nuasmenintą išvadų santrauką žadėjo įdėti į savivaldybės interneto svetainę.

„Man nepriėmus sprendimo, mano oponentai galėtų sakyti, kodėl dangstau akivaizdžius teisės aktų pažeidimus. Nuo vasario mėnesio mes su šios įstaigos vadovu R. Januševičiumi turime labai keistus santykius, visos mano pastabos ar pasakymai atsiduria teisme“, – tokias mintis dėstė meras ir akcentavo, kad iš pradžių kultūros centras sutiko su audito išvadomis, o vėliau gautuose dviejuose raštuose praktiškai nesutinkama su išvadoje pateiktu 21 punktu, kad nebuvo dėta jokių įstaigos vadovo pastangų trūkumams šalinti.

Tiesa, meras akcentavo, kad geranoriškas požiūris į auditą buvo iš kultūros centro administratorės Nidos Klimaitienės, buvusios darbuotojos Lauros Saunorienės.

Meras dar kartą pabrėžė, kad tokį sprendimą priėmė vadovaudamasis Darbo kodekso 104 straipsniu,kuris reglamentuoja vadovaujančių asmenų atšaukimą, praradus pasitikėjimą jais, o šiuo atveju dar ir nustačius kaltus veiksmus. Tą jis ir padarė.

Sumenko pasitikėjimas meru

Kalbėjusi apie įstaigoje atlikto audito išvadas N. Klimaitienė tvirtino, kad tie išvardyti punktai tikrai nebuvo reikšmingi, o tik rekomendacinio pobūdžio – atsižvelgti, pataisyti, atnaujinti.

Susitikimo metu A. Bakaitė mero prašė atsižvelgti į darbuotojų, akcijos dalyvių nuomonę sakydama, kad R. Januševičius yra puikus kultūros žmogus, vadovas, kad kultūros darbuotojai juo pasitiki.

„Mes esame žmonės, mes jus, mere, rinkom, mes jumis pasitikėjom, galbūt mūsų pasitikėjimas jumis sumenko, prašome ieškoti sprendimo...“ – kalbėjo A. Bakaitė.

G. Surplys pripažino, kad galbūt kultūros centre ir yra trūkumų, tačiau juos galima taisyti.

„Abejočiau, ar tos išvados yra tokios drastiškos. Kultūros centro veiklos rezultatai, įvertinimai tiek Lietuvos, tiek tarptautiniu mastu yra dideli. Norėtųsi, kad savivaldos interesas būtų, kad visos įstaigos dirbtų puikiai, garsintų Šakius, aišku, dirbtų skaidriai“, – kalbėjo G. Surplys ir siūlė merui suburti komisiją, tarybos narius ir dar kartą įvertinti audito išvadas.

Meras sakė žinojęs, kad jo sprendimas atleisti iš pareigų R. Januševičių iššauks tokią reakciją, tačiau tvirtino, jog jo sprendimas yra pagrįstas. Tuo metu Tomas Skaizgirys kvietė merą išeiti, pabendrauti su akcijos dalyviais sakydamas „juk žadėjot išgirsti kiekvieną“.

Meras pabrėžė, kad jo sprendimai nebuvo priimti spontaniškai, todėl spontaniškai taip pat negali būti atšaukti, jis sakė nieko negalintis pažadėti, kol nesusitiks su pačiu R. Januševičiumi.

Jau rašėme, kad meras pirmadienį kalbėjosi su direktoriumi, po pakalbio R. Januševičius neslėpė emocijų sakydamas, jog turi paruošti veiklos planą, kaip bus dirbama toliau.

Tiesa, pažadas paviešinti išvadas taip ir liko neištesėtas – jų neatskleidė nei viena, nei kita pusė.

Pasiruošęs kompromisui

Trečiadienį susiekus su R. Januševičiumi, šis pasakojo, kad pirmadienį dar kartą susitiko su meru, jį lydėjo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, anot direktoriaus, pokalbio metu kalbėta ir apie tai, kad būtų užkirstas kelias bendruomenės susiskaldymui.

„Aš visada pasiruošęs kompromisui, kalbėtis. Vardan Šakių rajono gyventojų, vardan pačios kultūros. Kad tai nebūtų kažkoks mano prisidėjimas prie tos kultūros žlugdymo“, – tikino R. Januševičius.  

R. Januševičius yra įsitikinęs, kad pateiktose audito išvadose nėra nė vieno „kriminalinio punkto, už kurį galima įvykdyti griežčiausią sprendimą“.

„Mes niekada neatsisakėme bendradarbiauti ir taisyti audito iškeltas išvadas. Didžioji dalis trūkumų jau pašalinti, buvo atsižvelgta į audito rekomendacijas, mes to niekada neišsižadėjom ir toliau būtume tuos trūkumus šalinę, jei ne šis drastiškas incidentas – atleidimas“, – kalbėjo R. Januševičius pridurdamas, kad trečiadienio rytą buvo paruošęs priemonių planą, kaip dirbs toliau, atsižvelgdamas į mero pasiūlymus ir šalindamas trūkumus.

Davė šansą

Pirmadienį su meru bei su pačiu R. Januševičiumi susitiko ir Kultūros ir meno taryba, pasak pirmininkės Rimos Rauktienės, savaitgalį ji pati dėl šios situacijos sulaukė daugybės  telefono skambučių.

„Mes teiravomės, ką reikėtų daryti, ar galime išsaugoti specialistą – cirko vadovą, kultūros žmogų, kurių, dirbančių iš pasiaukojimo, apskritai rajone jau nebeliko“, – kalbėjo R. Rauktienė.

Kokie bus priimti sprendimai trečiadienį – laukė visi.

„Susitikę su meru Edgaru Pilypaičiu aptarėme susiklosčiusią situaciją ir galimybes konstruktyviai dirbti ateityje. Šakių rajono savivaldybės mero potvarkis spalio 28 dieną neįsigalioja. Kaip Šakių kultūros centro vadovas pareiškiu, kad vertinu Šakių rajono savivaldybės mero pateiktas pastabas, atitinkamai tikiuosi rasti bendrą požiūrį ir supratimą sprendžiant Šakių kultūros centro ir mano, kaip biudžetinės įstaigos vadovo, darbo klausimus“, – tokį pranešimą trečiadienį plačiau jo nekomentuodamas po pietų išplatino R. Januševičius.

Po sprendimo priėmimo rajono meras E. Pilypaitis tvirtino, kad su įstaigos vadovu pasikalbėjo, vienas kitą suprato.

„Aš jau sakiau, kad aš esu atviras. Matau, kad po mūsų pokalbio įstaigos vadovas suprato, stengiasi, nori keistis ir t.t. Kai kuriems darbams reikia truputį ilgesnio laiko, tai aš daviau laiko iki lapkričio 16 d. susidėlioti visiems reikalams ir darbams, kad normaliai mes bendrautume. Be to, nebūtų krikščioniška neduoti šanso, jei žmogus nori ir stengsis. Šansą duodame, o vėliau matysime, kaip bus“, – trumpai komentavo meras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.