Sintautų seniūnijoje bus ir jaukiau, ir šilčiau

sintautu seniunija
Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas džiaugiasi, kad šįmet pavyko atnaujinti ir apšiltinti bent jau seniūnijos administracinio pastato fasadinę sieną. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusią savaitę baigtas renovuoti Sintautų seniūnijos administracinis pastatas, tiksliau, tik jo fasadinė pusė, bet tai jau pirmas žingsnis atnaujinant prieš 52-ejus metus statytą pastatą. Seniūnas Kęstutis Birbilas viliasi, kad po remonto ne tik fasadas pagražės, bet pastatas bus sandaresnis ir energetiškai efektyvesnis.

Pačiame miestelio centre 1968 m. statytame mūriniame pastate įsikūrusi seniūnija neatrodė apšepusi ar kaip kitaip iškrentanti iš bendro aplink išsidėsčiusių pastatų konteksto, juolab kad pernai buvo iš naujo pakloti ir sutvarkyti laiptai į pastatą, uždėtas rankų darbo metalinis turėklas. Bet, anot seniūno, prieš porą metų darant viduje remontą ir keičiant senus radiatorius, atlupus vidines sienas, vietomis švietėsi laukas, tad apie sandarumą, šildymo ekonomiškumą čia nebuvo ir kalbos. K. Birbilas džiaugiasi, kad šįmet sutvarkyta nors viena 128 kv. m pastato siena, kuri iš lauko buvo apšiltinta ir aptinkuota, o prie įėjimo virš durų uždėtos dekoratyvinės klinkerio plytelės. Tiesa, tai tik maža dalis kapitalinio remonto, kurio verkiant reikėtų šitam pastatui, tačiau vis tiek jau žingsnis į priekį. Pastato bendras plotas yra 300 kv. metrų.

„Labai reikia tvarkyti stogą, nes jau bėga, reikia ir kitas sienas taip pat apšiltint, bet tvarkant visą pastatą reikėtų kokių 30 tūkst. eurų, o mes tokių pinigų neturim iš karto“, – atvirauja seniūnas.

Anot K. Birbilo, beveik 6 tūkst. eurų seniūnija sukrapštė remontui tam panaudodama valdymo programos lėšas. Pernai seniūnija susitvarkė kieme esančius ūkinius pastatus, garažus, kur taip pat jau griuvo sienos, o tie pastatai yra svarbūs, nes ten laikoma įranga ir inventorius. Pasirodo, kadangi pastato renovacija buvo daroma savomis lėšomis ir savarankiškai, seniūnui didžiausias iššūkis buvo susirasti, kas galėtų atlikti darbus, nes pinigų yra tiek, kiek yra, ir reikia viską apskaičiuoti, kad būtų įsitekta tuose rėmuose.

„Jeigu samdyt įmonę, tada viskas pabrangsta pusantro tūkstančio, o tokių pinigų mes neturime, tad ieškojau žmonių, kurie turėtų ir patirtį, ir dirbtų pagal patentą – darbai atsieina pigiau. Bet, pasirodo, jų ne taip lengva jau surast arba ilgai reikia laukt, kol atsilaisvins, o apskambinau tikrai daug“, – sako K. Birbilas.

Žiūrėdamas į seniūnijos pastato fasadinės pusės kapitalinį remontą, seniūnas K. Birbilas džiaugiasi, kad sumanūs darbuotojai, kurie jį atliko, sugalvojo, kaip pritvirtinti po stogo kraštu esančią skardą taip, kad kregždės neturėtų galimybės lizdų sukti.

„Atrodo, tai tik smulkmena, nepastebima detalė, bet ji yra labai aktuali, nes čia tos kregždės suka lizdus ir tada iš naujos sienos greitai neliktų nieko. Pavyzdį turim – naujai renovuotas kultūros centras, kur darbuotojai nespėja valyt tų lizdų arba sienų. Tad mes pabandėme priimti tokį techninį sprendimą, kuris galbūt padės išvengti šios bėdos“, – aiškina seniūnas.

Sintautų seniūnijos administracijos pastato antrame aukšte yra įsikūrę administracijos darbuotojai: pats seniūnas, specialistė, sekretorė, socialinio darbo organizatorė. Pirmame aukšte yra įsikūręs žemės ūkio specialistas, kuris nėra seniūnijos administracijos darbuotojas, didelę dalį patalpų pirmame aukšte anksčiau buvo užėmęs pašto skyrius, kurio nebeliko, nes dabar seniūnijoje darbuojasi mobilūs laiškininkai. Tad į šias patalpas seniūnas galvoja netolimoje ateityje galbūt perkelti socialinio darbo organizatorę, kad gyventojams nereikėtų kopti laiptais į antrą aukštą. Tiesa, tų pačių gyventojų patogumui pirmame seniūnijos aukšte yra įrengtas skambutis, kuriuo paskambinus administracijos darbuotojai nusileidžia žemyn ir žmonėms laiptais lipti nėra reikalo.

Sintautų seniūnas džiaugiasi, kad jų seniūnijos pastatas yra gal tik trečias rajone, kur atliktas kad ir dalinis kapitalinis jo remontas. Kiek seniūnui yra žinoma, prieš 50 m. kone vienu etapu pastatytus seniūnijų administracinius pastatus rajone iš išorės yra atsinaujinusi tik Šakių seniūnija, kur darbai vyko visą šią vasarą ir buvo taip pat apšiltintas fasadas, o dar prieš keletą metų remontas padarytas Lukšiuose, o visų kitų seniūnijų patalpos iš išorės nuo jų pastatymo laikų mažai tepakito.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.