Naujojo Seimo nariams įteikti pažymėjimai

haase pazymejimas
Seime dirbusi TS-LKD narė Irena Haase, nors nepelnė Sūduvos rinkėjų daugumos palankumo, į jį pateko pagal partijos sąrašą po antrojo rinkimų turo. E. Blaževič/LRT nuotr.


Antradienį naujos kadencijos parlamentarams Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė įteikė Seimo nario pažymėjimus, kurie suteikia teisę dalyvauti kitą savaitę įvyksiančiame pirmajame plenariniame posėdyje.
 
Kaip pranešė VRK, pažymėjimas suteikia teisę dalyvauti pirmajame naujojo Seimo posėdyje, kuris prezidento Gitano Nausėdos kvietimu turėtų vykti ne vėliau kaip lapkričio 14 d., t.y. jau kitą savaitę. Artimiausiu metu laukiama valstybės vadovo dekreto dėl naujojo Seimo susirinkimo datos.

VRK paaiškino, kad vėliau pažymėjimas bus naudojamas kaip Seimo nario balsavimo kortelė. Jo taip pat reikės norint įeiti į posėdžių salę, identifikuojant Seimo narį bei jam balsuojant. Su juo Seimo narys taip pat gali patekti į Seimo ir Vyriausybės rūmus, prezidentūrą.

Iki pirmojo posėdžio išrinktieji Seimo nariai privalo atsisakyti bet kokių pareigų, kurios nesuderinamos su parlamentaro mandatu.

Lietuvos parlamentą sudaro 141 narys. Vienmandatėse apygardose išrenkamas 71 Seimo narys, taikant dviejų turų sistemą, o daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrenkama 70 Seimo narių, taikant proporcinę sistemą.

Į naująjį Seimą pateko 50 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų, 32 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai, po 13 priklauso Lietuvos socialdemokratų partijai bei Liberalų sąjūdžiui, 11 – Laisvės partijos, 10 – Darbo partijos narių. Taip pat yra po tris Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovus, po vieną – partijos „Laisvė ir teisingumas“ bei Lietuvos žaliųjų partijos iškeltus kandidatus. Išrinkti ir keturi save išsikėlę pretendentai.

Sūduvos šiaurinės rinkimų apygardos rinkėjai į Seimą delegavo „valstietį“ Giedrių Surplį, nors jis jame būtų dirbęs ir taip, nes buvo išrinktas pagal daugiamandatį sąrašą, o ankstesnę kadenciją Seime dirbusi TS-LKD narė Irena Haase, nors nepelnė Sūduvos rinkėjų daugumos palankumo, į jį pateko pagal partijos sąrašą po antrojo rinkimų turo.

Naująją centro dešinės valdančiąją koaliciją formuoja TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija, kurios iš viso turi 74 mandatus iš 141.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.