Mobilus patikros punktas turi atsirasti ir Šakiuose

jurbarko mob punktas
Šią savaitę kaimyniniame Jurbarke jau turėtų pradėti veikti mobilus patikros punktas, jį skubiai steigti rekomenduota ir Šakiams. Jurbarko rajono savivaldybės nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kiekvieną dieną daugėjant koronaviruso infekcijos atvejų siekiama sudaryti galimybę išsitirti kuo didesniam skaičiui žmonių. Praėjusį trečiadienį Šakių rajono savivaldybę irgi pasiekė raštas, kuriuo raginama skubiai steigti mobilų patikros punktą mieste, tad dėliojamas konkrečių veiksmų planas, nors galutiniai sprendimai dar nepriimti.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus, pirminė mintis buvo punktą steigti prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, tačiau vėliau minties atsisakyta motyvuojant tuo, kad prie medicinos įstaigos tokių punktų geriau nesteigti. Apžiūrėjus situaciją vietoje sudvejota, ar tikrai pavyktų atskirti ir pacientų srautus.

Tiesa, kaimyniniame Jurbarke penktadienį palapinės statybos vyko būtent prie Jurbarko pirminės priežiūros centro, automobilių stovėjimo aikštelėje, ir jau šią savaitę ten turėtų pradėti veikti mobilus patikros punktas.

„Turim variantą. Norim daryti nuošalioj vietoj prie savo kontroliuojamos įstaigos“, – pirmadienį ryte sakė D. Grincevičius, patikinęs, kad kol galutinai nenuspręsta, konkrečios vietos jis neįvardins, tačiau su sprendimais delsiama nebus, nes situacija keičiasi kiekvieną dieną.

Pagal sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą, punkte turėtų būti užtikrinta galimybė tyrimus atlikti kiekvienam savivaldybės gyventojui, prioritetus teikiant asmens sveikatos priežiūros bei socialinės globos įstaigų darbuotojams, pareigūnams. Tiesa, administracijos direktorius aiškino, kad išlieka ir nemažai neaiškumų, pavyzdžiui, kiek Šakiai galėtų gauti reagentų, reikia išspręsti ir apmokėjimo bei kitus klausimus. Tačiau jis įsitikinęs, kad bent vieną keturių valandų pamainą sudaryti būtina. Pirmiausiai žmogiškuosius išteklius, reikalingus mobilaus punkto veiklai, turėtų užtikrinti Šakių PASPC, nesant galimybei, pagalbos patariama kreiptis į Šakių ligoninę. Nors pavasarį planuojant steigti karščiavimo kliniką buvo susidurta su darbuotojų problema, D. Grincevičius viliasi, kad dabar taip nebus, tuo labiau, kad ir reikalavimai ne tokie aukšti. Registracija į punktą bus vykdoma per karštąją liniją trumpuoju numeriu 1808.

Pirmadienio duomenimis, rajone buvo 56 sergantieji, saviizoliacijoje 136 asmenys.

Vien per dvi savaitgalio dienas, kaip skelbė „Facebook“ meras Edgaras Pilypaitis, buvo nustatyta 14 naujų atvejų. Tačiau Ekstremalių situacijų operacijų vadovas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis skaičiuoja, kad sąraše yra 19 žmonių, kuriems jau pasibaigęs 10 d. sirgimo laikotarpis, tad jis tikisi, jog šią savaitę jie galbūt jau bus pasveikę. Be to, tarp naujai patvirtintų atvejų net keletas tokių, kurie anksčiau buvo saviizoliacijoje, tik atėjus paskirtam laikui testas patvirtino teigiamą atsakymą.

„Tragedijos nėra dėl to, kad atvejai atsekti, žinomi, keletas žmonių iki testo atlikimo buvo saviizoliacijoj, niekur nevaikščiojo“, – aiškino R. Juškaitis.

„Mūsų savivaldybėje šiandien iš viso nustatyti 9 atvejai. 4 registruoti atvejai šeiminiai, 1 grįžęs iš paveiktos šalies, 1 siejamas su židiniu Jurbarko ligoninėje, 1 – su Kauno klinikomis, 1 pavienis, 1 vyksta epidemiologinis tyrimas. Dviejų Šakių daugiabučių laiptinėse bus atlikta dezinfekcija“, – šeštadienį skelbė meras ir nekart pabrėžė, kad informacija iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vėluoja, nesutampa su paskelbtais duomenimis, į sąrašus nespėjama įtraukti artimų kontaktų turėjusių asmenų, tad belieka kliautis žmonių sąmoningumu. Tiesa, kartais to sąmoningumo išties trūksta. Štai savaitgalį viešai dalintasi informacija, kad nors vienos šeimos asmuo serga Covid-19, šeimos vaikai laisvai plavinėja po miestą. Deja, ši informacija pasitvirtino, tad reaguojant ne tik į tai, bet apskritai į žaibiškai besikeičiančią situaciją buvo priimta savivaldybės administracijos nuostata rekomenduoti mokykloms 5–12 klasių moksleivius bent iki trečiadienio ugdyti tik nuotoliniu būdu, nors vadovaujantis anksčiau priimtais sprendimais nuo pirmadienio ugdymo įstaigose turėjo vykti mišrus ugdymas. Tiesa, pradinių klasių moksleiviams pamokos kol kas vedamos mokyklose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.