Paramos gavėjams – daugiau nei 72 tūkst. eurų

paramaVMI
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad 2019 m. Šakių rajone gyventojai, skirdami paramą nuo pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), paramos gavėjams pervedė 2 tūkst. 200 eurų mažiau nei ankstesniais metais. Iš viso rajone 2 tūkst. 124 rėmėjai 196 paramos gavėjams pervedė 72 tūkst. 46 eurus (pernai už 2018 m. buvo pervesta 74 tūkst. 262 eurai). Tad dirstelkime, kas rėmėjų prioritetų viršūnėje.

Rajono gyventojai, skirdami paramą, gana pastovūs, o prioritetai mažai kinta – daugiausiai paramos sulaukia religinės bei sporto bendruomenės, mokyklos, bendruomenių centrai.

Rajone tradiciškai daugiausiai paramos, keliais tūkstančiais lenkdamas kitus, ir šįkart sulaukė Šakių krepšinio klubas – keturi rėmėjai šiai viešajai įstaigai skyrė 4 tūkst. 881 eurą. Antroje vietoje tik daugiau nei prieš metus įsteigta su „nurašytais“ gyvūnais užsiimanti ir įvairias edukacijas organizuojanti VšĮ „Stebuklingi draugai“, sulaukusi 2 tūkst. 461 euro paramos. Trečioje vietoje rajono mastu ir pirmoji religinių bendruomenių sąraše yra Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapija, kuriai 53 rėmėjai skyrė 2 tūkst. 125 eurus. Antroje vietoje pagal paramos dydį tarp religinių bendruomenių yra Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo parapija (1 tūkst. 200 eurų).

Tarp ugdymo įstaigų daugiausiai paramos sulaukė Vinco Kudirkos gimnazija (2 tūkst. 29 eurai), iškart už jos Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras su 1 tūkst. 550 eurų, Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras (1 tūkst. 216 eurų).

Gana noriai rajone yra remiami ir medžiotojų būreliai. Pirmoje vietoje pagal paramos dydį yra Griškabūdžio medžiotojų būrelis (1 tūkst. 393 eurai), toliau rikiuojasi Baltkojų (1 tūkst.120 eurų), Janukiškių  (655 eurai) medžiotojų būreliai.

Tarp bendruomenių centrų daugiausia paramos sulaukė Griškabūdžio bendruomenės centras (1 tūkst. 86 eurai), Gerdžiūnų bendruomenė (1 tūskt. 43 eurai), Girėnų bendruomenės centras (694 eurai).

Tarp šeimynų dosniausiai paremta Pedzevičių šeimyna (475 eurai), tarp labdaros įstaigų didžiausia suma skirta Šakių „Žiburio“ gimnazijos labdaros ir paramos fondui (1 tūkst. 170 eurų), tarp globos įstaigų – Kukarskės globos namai (671 euras), tarp bendrijų daugiausiai paramos sulaukė daugiabučio namo S. Banaičio 12 savininkų bendrija (244 eurai).

Gana nemažai paramos (pagal paramos dydį rajone yra šeštoje vietoje) sulaukė Lietuvos agronomų sąjungos Šakių agronomų asociacija (1 tūkst. 528 eurai). Taip pat pagal paramos dydį į dvidešimtuką patenka, nors ankstesniais metais jame nebuvo, Šakių rajono meno mokykla (800 eurų), Šakių viešoji biblioteka (779 eurai), Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba (713 eurų).

Paramos gali sulaukti ne tik įvairios organizacijos, bet ir partijos. Tiesa, 2020 m. taikytos naujos paramos procentinės dalys. Paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, galima skirti iki 1,2 proc. GPM, politinėms partijoms – iki 0,6 proc., profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc. Rajone 290 rėmėjų šįkart politines organizacijas parėmė 4 tūkst. 645 eurais (2018 m. parama sudarė 5 tūkst. 10 eurų). Pagal paramos dydį kaskart nepralenkiami Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, kuriems skirta 2 tūkst. 464 eurai paramos. Antroje vietoje – Lietuvos socialdemokratų partija su 814 eurų, treti – Lietuvos valstiečiai ir žalieji (503 eurai), toliau Laisvės partija, sulaukusi 444 eurų paramos, bei Darbo partija su 254 eurų parama.

Šalies mastu didžiausios paramos sulaukė paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ (407 tūkst. 423 eurai), Maltos ordino pagalbos tarnyba (291 tūkst. 385 eurai), Laisvės TV (275 tūkst. 839 eurai), VšĮ „Penkta koja“ (228 tūkst.171 euras) bei Rimanto Kaukėno paramos grupė (200 tūkst. 333 eurai). Iš viso nuo 2019 m. sumokėtų mokesčių 470 tūkst. gyventojų paramai skyrė daugiau nei 20 mln. eurų. Didžiausia paramos dalis skirta organizacijoms ir paramos gavėjams – 18 mln. 500 eurų.

VMI atkreipia dėmesį, kad šiais metais per 25 tūkst. 300 pateiktų prašymų liks neįvykdyti – 15 tūkst. 500 juos teikusių žmonių nepateikė laiku (iki liepos 1 d.) metinių pajamų deklaracijų, o 9 tūkst. 800 gyventojų paramos prašyme nurodė neturinčius teisės gauti paramą juridinius asmenis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.