Atstatė socialinę lygybę ar sumenkino budinčių globėjų darbą?

globejai rajone
Šiuo metu laikinieji globėjai globoja tris vaikus, pas du budinčius globėjus šiuo metu vaikų nėra, pas nuolatinius 53 globėjus auga 64, keturiose šeimynose – 22 vaikai. Pixabay nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje bene daugiausiai aistrų kėlė klausimas dėl išmokų budintiems globotojams sumažinimo arba, kitaip tariant, buvo pakeistas šios veiklos organizavimo tvarkos aprašas. Opozicija stojo piestu dėl mažinamų išmokų, o administracijos vadovai laikėsi savo ir tikino, jog reikia atstatyti socialinį teisingumą, nes budintiems globotojams šalies mastu mūsų rajone mokama daugiausiai.

Tarybos opozicija, kurios daugumą sudaro „valstiečiai“, dar iki klausimo nagrinėjimo siūlė apskritai klausimui nepritarti, diskusijų netrūko ne tik tarybos, bet ir komitetų posėdžiuose. Bene atkakliausiai savo laikėsi Tomas Skaizgirys ir Mantas Puskunigis, replikavę, kad argumentai, jog mūsų rajone globotojams mokama daugiausiai, yra ne argumentai.

„Kitur moka mažiau, tai ir mums reikia mokėti mažiau?“ – klausė M. Puskunigis.

„Nors kur būkime pirmi“, – teigė T. Skaizgirys, atkreipęs dėmesį, kad tai nėra verslas, o išmokų mažinimas, jo nuomone, skriauda ir taip nuskriaustiems vaikams.

Meras Edgaras Pilypaitis, vicemeras Darius Jakavičius ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė aiškino, kad tvarka keičiama ne iš oro, o atsižvelgiant į benueinančios Vyriausybės parengtas tvarkas bei rekomendacijas.

„Šakių rajono savivaldybė vienintelė Lietuvoje buvo paskyrusi didžiausią lėšų sumą budintiems globotojams 2017 m., kai buvo priiminėjamas šis teisės aktas“, – informavo D. Pilypaitytė.

„Aš galvoju, kad Mantas truputėlį maišo budinčius globėjus su laikinaisiais globėjais. Vis tiktai budintys globėjai kaip tik ir turi, sakyčiau, išskirtines sąlygas pagal šį aprašą, lyginant su laikinaisiais globėjais, nes laikinieji globėjai tokių išmokų kaip budintys negauna“, – sakė D. Jakavičius, nekart pabrėžęs, kad iš esmės kalbama apie du žmones, nes tik tiek budinčių globėjų rajone yra.

Budintis globėjas yra kaip greitoji pagalba ištisą parą, kai vaikas esant krizinei situacijai paimamas iš šeimos su tikslu jį ten ir sugrąžinti. Vaikas pas budintį globotoją gali būti dvi, tris dienas, gali būti ir metus, bet ne ilgiau.

Vicemeras kalbėjo skaičiais: budintis globėjas iki sausio 1 d., jei nebūtų keičiamas tvarkos aprašas, gautų ir tebegauna 1742 eurus už vieną vaiką, neatskaičius mokesčių (sudėjus Valstybės tikslines lėšas (528 eurai) ir savivaldybės (1214 eurų)). Pakeitus tvarką budintis globėjas, prižiūrintis vieną vaiką, gautų 1651 eurą. Skirtumas, pabrėžė D. Jakavičius, būtų tik 90 eurų.

„Ši tvarka ydinga, kad pagal mūsų aprašą už kiekvieną kitą vaiką buvo dvigubinama. Vyriausybės siūlymas, kad už kiekvieną kitą vaiką būtų pridedama po 0,5 minimalios mėnesio algos. Beje, ji nuo naujų metų didės nuo 607 eurų iki 642 eurų. Mes matematiškai skaičiuojam – jeigu už vieną vaiką iki sausio 1 d. budintis globėjas gautų 1742 eurus, jeigu tvarkos nekeistume, būtų 3484 eurai už antrą, o jeigu trys vaikai – 5226 eurai“, – aiškino vicemeras ir tęsė: – „Pagalvokit visi, kurie auginat vaikus, kokio lygio tai sumos ir ar tikrai jos adekvačios, nes budintis globotojas anksčiau ar vėliau vaiką vis tiek sugrąžina į šeimą. Ilgiau nei metus laiko jis juo rūpintis negali. Pagal mūsų tvarką už antrą vaiką išmokama suma būtų 2500 (buvo 3484).“

„Tai nerealios sumos ir toks skaičiavimo mechanizmas ydingas iš esmės“, – pritarė jam meras Edgaras Pilypaitis ir vardijo, kad vienam globėjui per jo darbo laiką yra išmokėta 18 tūkst. eurų.

T. Skaizgirys ragino visiems pasiimti po du ar tris vaikus ir žiūrėti, koks čia verslas, jeigu kažkas taip mano arba bando nupiešti.

Komiteto posėdyje buvo paaiškinta ir tai, kad budintis globotojas, net ir neturėdamas globojamo vaiko, gauna 1,25 minimalios mėnesinės algos dydžio išmoką, kuri nenutrūksta ir gavus vaiką.

„Pastovūs globėjai net pasvajoti negali apie tokias išmokas“, – teigė vicemeras ir aiškino, kad net ir sumažinus išmokas bei pakeitus aprašą, jo manymu, finansinė paskata tapti budinčiu globėju išlieka labai didelė.

Vaidas Balčiūnas teiravosi ir apie šių globėjų poreikį. Jam buvo atsakyta, kad nuo praėjusių metų liepos 1 d. iki šių metų lapkričio 17 d. pas dvi globėjas augo šeši vaikai, iš kurių vienas neįgalus. Dabar šie vaikai sugrąžinti jų biologinei motinai.

„Visą tą laiką ir globojo“, – patikslino vicemeras ir teigė, jog būtent siūlomas sprendimas yra teisingas, pataisysiantis ne tokį teisingą.

Beje, tarybos posėdžio metu kliuvo ir Socialinės paramos skyriaus vedėjai, kuri opozicijos apkaltinta nekompetencija, nes „meras daug geriau situacijoj orientuojasi nei vedėja“, todėl jie siūlė klausimą visiškai išdiskutuoti ir tik tuomet teikti tarybai.

Visgi 18 balsavus už tvarkos aprašo pakeitimą, penkiems balsavus prieš, o vienam susilaikius pokyčiams buvo pritarta.

Vėliau D. Jakavičius informavo, kad laikinųjų globėjų rajone yra viena šeima, kuri globoja tris vaikus, pas du budinčius globėjus šiuo metu vaikų nėra, pas nuolatinius 53 globėjus auga 64 vaikai, keturiose šeimynose auga 22 vaikai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.