Vienus senus medinukus griauname – kituose perkame būstus

kestucio26
Rajono savivaldybės taryba pritarė vieno kambario buto įsigijimui Šakių mieste Kęstučio gatvėje 26-uoju numeriu pažymėtame name, nors kai kurie tarybos nariai suabejojo, ar verta pirkti socialinius būstus 1949 metų statybos mediniame name. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Tarybos nariai pastarajame posėdyje pritarė dviejų butų Šakių mieste įsigijimui, jie bus naudojami socialinių būstų laukiantiems asmenims apgyvendinti. Vienas iš butų perkamas viduryje miesto esančiame mediniame name. Kai kuriems tarybos nariams kilo abejonių, ar verta įsigyti būstų abejotinos vertės namuose.

Prieš tarybos posėdį atidžiai ūkio klausimus nagrinėjusiems Ūkio ir verslo komiteto nariams pro akis nepraslydo ir klausimas apie savivaldybės nuosavybės teise norimo įsigyti papildomo turto praktiškumą ir naudą. Kaip žinia, taryba patvirtino ir pakeitė sąlygas, kad netolimoje ateityje būtų iš projektinių lėšų galima lengviau įsigyti socialinių būstų. Šiuo metu yra nupirkta tik 14 socialinių būstų iš 23, o iš jų net penki yra dviejų kambarių butai. Pasak mero pavaduotojo Dariaus Jakavičiaus, eilėse socialiniam būstui gauti stovi daug vienišų žmonių, kuriems būtų aktualu vieno kambario butai, tačiau tokios pasiūlos, koks yra poreikis, Šakiuose nėra.

Taip pat tarybos narių prašyta pritarti ir dviejų butų įsigijimui Šakių mieste: vienas butas miesto Jaunystės tako 6-ame name, kur po pakartotinių derybų su savininku nuspręsta įsigyti dviejų kambarių butą plytinio namo penktame aukšte, o kitas vieno kambario butas būtų 1949 m. statybos 26-uoju numeriu pažymėtame mediniame name, esančiame Kęstučio gatvėje. Būtent šio buto įsigijimo tikslingumu tarybos nariai ir suabejojo.

„Šiandien nėra tokios rinkos, kurioje galėtume rinktis socialinių būstų. Dėl to ir keitėm taisykles, kad galėtume kuo daugiau įsigyti tų butų. Taip, tas Kęstučio gatvėje būstas yra medinis, senų metų, bet ir kaina yra atitinkamai mažesnė. Remontuoti ar nugriauti seną namą mieste – tai pastovi dilema, kurią mes sprendžiame. Pavyzdžiui, Vytauto g. 7-asis namas – jeigu iš išorės atrodo tas namas dar visai nieko, tai viduje paaiškėja, kad perdanga supuvusi, įlūžusi ir remontui reikės daug lėšų, todėl jo tvarkyti neapsimoka, jis bus griaunamas. Tokį remontuoti yra ženkliai brangiau. Žinoma, aš irgi manau, kad yra paprasčiau nupirkti gerame name butą, kad nereikėtų remontuoti jo, bet, deja, rinka yra ne tokia, kokios mes norime“, – sako savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis.

Tarybos narys Valdas Stankūnas sako, kad yra daug nenaudojamų būstų, tuščių, gal galima būtų ten iškelti tuos žmones, o dalį pinigėlių, skirtų įsigyti būstams, investuoti į jų remontus? Taip pat tarybos nariui atrodo, kad pirkti sename name butą yra gana brangu, nes moki ir už būstą, ir už remontą, kurio praktiškai visada reikia. Jam antrino ir tarybos narys Mindaugas Tarnauskas, kuris sakė, kad savivaldybė apskritai turi  daug nenaudojamo turto, su juo sunkiai tvarkosi, o dabar vėl perkamas butas mediniame name, kurį galimai po kelerių metų pripažinsime nenaudotinu.

„Toks įspūdis, kad perkame turtą tik tam, kad jį pirkti. Gal reikėtų keisti tokią tvarką?“ – sako M. Tarnauskas.

Vicemeras D. Jakavičius teigia, kad šiais metais buvo pakeistas būtent Kęstučio gatvėje esančio namo stogas, o gyventojai turi planų ir jo sienas tvarkyti. Be to, šiame name jau yra keli socialiniai būstai, bet pagrindinė priežastis yra ta, pasak mero pavaduotojo, kad butas yra vieno kambario. Tokį nupirkti Šakių mieste yra sunku, o jų poreikis didžiulis.

„Buto kaina yra priimtina – 11 tūkst. eurų, o namas yra dar geros būklės. Mes turime nenaudojimo turto, bet jis yra visur kitur, tik ne Šakiuose, o kitur nenori keltis miesto žmonės. Tokių namų, kurie yra kaip Vytauto gatvėje, dėl to niekas ir neremontuoja, kad jie yra blogos būklės, jie griaunami, o šitas namas (Kęstučio g.) dar stovės ilgai“, – tarybos nariams aiškino D. Jakavičius.

Vicemeras prašė atkreipti dėmesį į tai, kad per pastaruosius pusantrų metų nebuvo nupirkta nė vieno būsto iš tų 23, nes neatsirado tinkamo pagal būstams įsigyti keliamas sąlygas. Pasak D. Jakavičiaus, svarbu, kad šio buto nereikės remontuoti, nes jis tokios būklės, kad į jį jau galima įleisti žmogų ir jis ten gali gyventi.

Tiesa, prisidėti tektų prie remonto, jei gyventojai imtųsi išorinių namo sienų tvarkymo, mat savivaldybė, įsigijusi savo nuosavybėn naują būstą, turi prisidėti ir prie namo kapitalinio remonto – dengti tas išlaidas, kurios yra patiriamos dėl namo renovacijos.

Tarybos nariai pritarė šių dviejų naujų butų įsigijimui, o Vytauto g. 7-asis namas bus nugriautas, kaip ir šalia ką tik baigtas griauti Vytauto g. 9 numeriu pažymėtas namas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.