Iškeltus mokesčius nutarė sumažinti

Registrų centrui nuo spalio pradėjus taikyti naujus įkainius, išaugo mokesčiai, ypač paveldint mažos vertės turtą. Teisingumo ministerija susizgribo, jog tokie mokesčiai yra tam tikrai žmonių kategorijai per dideli, ir juos keičia.

Kai kurie gyventojai atsisako netgi menkos vertės paveldėto turto tiesiog neidami į Registrų centrus ir jo nepersiregistruodami, nes nuo spalio mėnesio smarkiai padidėjo įkainiai.
 
Kaip gali būti taip, kad mokesčiai už testamentu ar kitaip paveldėtą turtą beveik prilygsta jo vertei, dabar jau niekas nesiaiškina, tačiau susidariusią padėtį ruošiamasi taisyti: bus nustatytos žemesnės atliekamų veiksmų lubos.

Nuo spalio 1d. Registrų centro pradėti taikyti įkainiai itin padidėja tais atvejais, kai registruojama nuosavybės teisė į nedidelės vertės nekilnojamuosius daiktus. Pavyzdžiui, iki spalio 1 d. nuosavybės teisės įregistravimas į paveldėtus 15-ka vienetų nedidelės (5,3 tūkst. eurų) vertės objektus kainavo 46 eurus, o nuo spalio 1d. – 258 eurus. Paveldėjęs namą ir ūkinius pastatus žmogus privalo užregistruoti nuosavybės teisę į šį turtą Registrų centre. Pakeitus tvarką, nepriklausomai nuo nekilnojamųjų daiktų skaičiaus, vienodai kainuotų įteisinti visus paveldimus pastatus. Tam būtų taikomas 32,63 euro mokestis.

Pavyzdžiui, paveldėjus gyvenamąjį namą su keturiais papildomais pastatais, ši suma mažėtų beveik keturis kartus: nuo 119 eurų dabar iki 32,63 euro. Jeigu tai būtų 10 nekilnojamųjų daiktų, 224,78 euro registravimo mokestis mažėtų apie septymis kartus. Nuosavybės teisės liudijimo įteisinimas taip pat kainuotų fiksuotą sumą – 19,22 euro. Šiuo metu penkių pastatų liudijimo įteisinimas žmogui kainuoja tris kartus daugiau – 63,34 euro, o 10 nekilnojamųjų daiktų – beveik šešis kartus – 118,49 euro. Žymiai mažės ir išlaidos registruojantiems bendrosios nuosavybės teisę į paveldėtus ar dovanojimo sutartimi perleistus nekilnojamuosius daiktus. Numatyta, kad bendra suma po lygiai bus paskirstyta kiekvienam bendraturčiui. Pavyzdžiui, jei trys bendraturčiai norėtų įteisinti paveldėtus pastatus, kiekvienas turėtų mokėti tris kartus mažiau – vietoje dabar mokamų 76,14 euro, įkainis mažėtų iki 25,38 euro.

Šioje situacijoje tiek pat kartų mažėtų ir paveldėjimo teisės liudijimo įregistravimo paslauga. Kiekvienas iš trijų paveldėjimo teisę turinčių asmenų vietoje dabar nustatytų 228,42 euro mokėtų 76,14 euro. Numatyti pakeitimai padės geriau išspręsti tokias situacijas, kai paveldimas ar dovanojamas turtas lieka tos pačios šeimos nariams, tačiau jo registravimo sumos išauga keletą kartų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.