Gyventojai kontraversiškai vertina naujus kelio ženklus

zenklai silgaliu sodai
Pėsčiųjų ir dviračių take ties Šakių aplinkkeliu įrengti nauji atitvarai, kurie turėtų užtikrinti šio tako eismo dalyvių saugumą ir neleisti dviračių ar kitų smulkių transporto priemonių naudotojams staiga įvažiuoti į labai intensyvų kelią Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Baigiantis metams rajono keliuose ir gatvėse atsirado daugiau kelio ženklų ir horizontaliojo ženklinimo, o kai kur įrengti atitvarai dėl pėsčiųjų ar dviratininkų saugumo. Gyventojams pasirodė, kad vietomis kelio ženklai yra pertekliniai, o kai kurių ženklinimų reikėjo jau seniai.

Rajono seniūnai kasmet prašo savivaldybės Eismo saugumo komisijos seniūnijose įrengti tam tikrus kelio ženklus arba horizontalųjį ženklinimą pagal poreikį, atsižvelgiant į pavojingas situacijas gatvėse ir keliuose. Ar toks prašymas pagrįstas, aiškinasi kas ketvirtį, o kartais ir dažniau posėdžiaujanti savivaldybės Eismo saugumo komisija, o šiai pritarus vėliau organizuojami pirkimai ir įrenginėjamos papildomos priemonės savivaldybei priklausančiuose keliuose ir gatvėse. Tiesa, kartais seniūnai išreiškia poreikį tam tikrus ženklus panaikinti, o tai irgi svarsto ta pati komisija.

Baigiantis metams naujų kelio ženklinimų savo objektuose įrengė ir Kelių direkcija, o vienas toks svarbesnis objektas mūsų rajone – atitvaras pėsčiųjų ir dviračių take prie miesto aplinkkelio. Šis atitvaras yra itin svarbus kalbant apie tų pačių dviratininkų, riedutininkų ir kitų pėsčiųjų taku besinaudojančių eismo dalyvių saugumą Batiškių kaime, kelių Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas ir Šakiai–Prūseliai sankryžoje. Kaip žinia, čia, sankryžoje, šių metų gegužę buvo mirtinai partrenktas jaunas dviratininkas, o ir kiti eismo dalyviai nuolat akcentuoja, kad dviratininkai, paspirtukininkai ar riedutininkai išlekia į intensyvaus eismo kelią iš pėsčiųjų tako staiga, tad čia nedelsiant reikia imtis priemonių. Be to, pats aplinkkelis šioje vietoje yra lenktas, greta auga medžiai, todėl žmonės turi išeiti gerokai ant kelio iš pėsčiųjų tako, kad galėtų pažiūrėti, ar saugu kirsti kelią. Prieš savaitę dėl dviračių tako naudotojų saugumo Kelių direkcija įrengė pačiame take atitvarus, kurie privers dviratininkus ar kitų smulkių transporto priemonių naudotojus nulipti nuo savo priemonių, jas prasivesti, o neišlėkti su jomis tiesiai į intensyvų kelią. Užtikrinti saugumą šioje vietoje savivaldybė Kelių direkcijos buvo prašiusi jau seniai, deja, praėjo nemažai laiko, kol atitvarai buvo įrengti. Laimei, daugiau tragiškų nelaimių per tą laikotarpį šioje vietoje nepasitaikė.

Saugumą rajone turėtų užtikrinti ir naujai įrengtos papildomos pėsčiųjų perėjos. Nauja pėsčiųjų perėja atsirado Gelgaudiškyje Pievų gatvėje, Šakiuose Bažnyčios gatvėje ir netgi dvi perėjos Basanavičiaus gatvėje. Seniūnai saugumo sumetimais kartais prašo ir draudžiamųjų ženklų, kurie uždraustų transporto priemonių stovėjimą tam tikrose atkarpose arba nurodytų jo laiką. Naujas ženklas Nr. 333 įrengtas Kudirkos Naumiestyje Vytauto gatvės atkarpoje. Stovėti draudžiama ir Gelgaudiškio miesto Mokyklos gatvėje prie 16-ktu numeriu pažymėto daugiabučio, o Griškabūdyje Jablonskio gatvėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje eismas uždraustas naktį (nuo 22 iki 7 val.). Ir tai tik keletas pavyzdžių iš naujų kelio ženklinimų seniūnijose, o savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas, Eismo saugumo komisijos narys Aurimas Staugaitis sako, kad buvo gauta nemažai prašymų iš seniūnijų, kad reikia atnaujinti jau esamus kelio ženklus, pažymėti pėsčiųjų takus, įrengti sferinius kelio veidrodžius ir kt. Kai kuriuos ženklinimus teritorijų savininkai darosi patys už savo lėšas, savivaldybės jie prašo tik leidimo. Savivaldybei nauji ženklinimai atsiėjo 20 tūkst. eurų, iš šios sumos 5 tūkst. panaudoti horizontaliesiems kelio ženklinimams, 15 tūkst. eurų buvo išleista naujų ženklų įrengimui.

Naujo kelio ženklo, pažymėto 302 numeriu, kuris reiškia, kad transporto priemonių eismas draudžiamas, įrengimas Sudargo piliakalniuose sukėlė  vietinių gyventojo pasipiktinimą.

„Kam tas ženklas reikalingas natūralioje gamtoje, jeigu toje vietoje jau yra kelio užtvaras ir čia pravažiuoti negalima? Šis ženklas stovi laukuose, o ne gatvėje, o problema ta, kad per ženklus, informacinius stendus, paminklus ir kt. pradeda nesimatyti gamtos grožio“, – rašo sudargietis socialiniame tinkle „Facebook“.

Prie šio ženklo yra dar ir kitas, nukreipiamasis, kuris nurodo, kad čia galima eiti tik pėsčiomis. Nauju kelio ženklu piliakalniuose besipiktinantys sudargiečiai juokais sako, kad kitais metais čia bus atšvaitais pažymėta, kur galima vaikščioti, o kur ne.

Pasak A. Staugaičio, Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė į komisiją dėl specialaus ženklinimo šioje vietoje kreipėsi neatsitiktinai – anot seniūnės, toje vietoje jau ir taip nebuvo galima važiuoti su transporto priemonėmis, tačiau pro atitvarą žmonės vis tiek važiuodavo su keturračiais ir motociklais. Seniūnei beliko kreiptis į komisiją prašant čia įrengti ženklinimą, kuris tiksliai nurodys, koks eismas draudžiamas, o kas yra leidžiama – vaikščioti galima tik pėstiesiems. Be to, esant kelio ženklinimui, kontrolę jau gali vykdyti ir policija. Dėl to, jog rekreacinėse vietose atsiranda ženklai, pasak A. Staugaičio, nėra nauja praktika, nes ženklais yra apstatyti ir garsiausi pasaulio kurortai. Ženklinimu siekiama užtikrinti tiek saugumą, tiek tikrumą, kas toje teritorijoje draudžiama, kas leidžiama.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.