Nauji karantino suvaržymai skatina bažnyčias keistis

mazirskas misiose
Nors kai kurie kunigai prisitaiko prie esamos situacijos ir Mišias žada transliuoti internetu, Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčios klebonas Vytautas Mazirskas tikina, kad tokios galimybės neturi. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvos vyskupų sprendimu nuo gruodžio 16 d. iki sausio 3d. stabdomos viešos pamaldos bažnyčiose. Kaip ir pavasarį, raginama tikinčiuosius jungtis į šv. Mišias, transliuojamas per televiziją, radiją ar internetu. Bažnyčios lieka atviros asmeninei maldai, išpažinčiai ar šv. Komunijos priėmimui susitarus su kunigu. Trumpai pakalbinome mūsų rajono dvasininkus, kaip jie pasirengę tokiam neįprastam Kalėdų laikotarpiui.

„Brangieji, suprantame, kad tai – labai nelengvas sprendimas. Vis dėlto jis neturi iš mūsų atimti Kalėdų džiaugsmo ir ramybės. Nors šiais metais Kalėdos yra išgyvenamos netikėtu būdu, tai mus vienija su Šventąja Šeima, kuri patyrė didelius išbandymus kelyje į Betliejų. Sunkumai neužtvėrė kelio džiaugsmui gimusiu pasaulio Išganytoju“, – rašoma  išplatintame vyskupų laiške.

Karantinui apribojus lankymąsi bažnyčioje, ne vienas rajono dvasininkas Mišias transliuoja internetu.

To ėmėsi Lukšių bei Sutkų parapijų klebonas Eugenijus Naujalis, kuris pamaldas transliuoja „Facebook“ platformoje – sekmadieniais sumos Mišias bei kasdienes vakaro. Lekėčių Šv. Kazimiero parapijos klebonas Ričardas Kmitas taip pat planuoja transliuoti ir Piemenėlių Mišias (gruodžio 24 d.)  per „Facebook“ paskyrą.

„Deja, pačios gražiausios metų šventės  bažnyčioje bus be žmonių. Tačiau svarbiausia žmonių saugumas, ir kunigas pergyvena dėl pačių parapijiečių. Tiesa, kai gyvai matai žmogų, tai visai kita bendrystė, per kaukes nors akis žmonių matai, kai kalbi, o nuotoliniu būdu – dar visai kitaip. Visgi raginu – pabūkime namuose, saugūs, su savo artimaisiais. Pažvelkime į savo vidų, svarbiausia neprarasti vilties. Su kūdikėlio  Jėzaus gimimu turi sužibti viltis...“ – kalbėjo Lekėčių klebonas.

Tiesa, ne visi rajono dvasininkai ėmėsi nuotolinių pamaldų. Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčios parapijos klebonas Vytautas Mazirskas patikino, kad viešos pamaldos bus aukojamos, tačiau be žmonių. Šv. Mišias aukos asmeniškai Griškabūdžio bažnyčios zakristijoje, o sekmadieniais ir pirmają bei antrają Kalėdų dienas šv. Mišios bus aukojamos Barzdų bažnyčioje 9 val. be žmonių visomis konkrečiam sekmadieniui jau užsakytomis intencijomis.

„Neturiu galimybės transliuoti Mišių tiesiogiai. Bernelių mišių taip pat nebus, kadangi žmonės nedalyvauja, tai aukosiu Mišias tik Kalėdų dieną“, – informavo Griškabūdžio klebonas.

Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapijoje kunigai Mišias aukos taip pat privačiai, klausysis išpažinčių. Pasak klebono Vytauto Antano Matusevičiaus, nei Bernelių Mišių, nei kitų Mišių transliacijos internetu nebus. Parapijos klebonas kvietė žmones Kalėdų tiesiogines šv. Mišių transliacijas iš Vilniaus arkikatedros žiūrėti per televizorių ar klausytis per radiją.

Tiesa, bažnyčios lieka atviros, kad tikintieji galėtų privačiai melstis, susitarę su kunigu, atlikti išpažintį ir priimti šv. Komuniją. Kunigai budės bažnyčiose ar klebonijose ir priims tikinčiuosius. Laidotuvių šv. Mišios ar kitų sakramentų šventimas vyks tik artimiausių šeimos narių aplinkoje. Šakių dekanas, kan. Donatas Jasulaitis sako, kad ryšys tarp tikinčiųjų ir kunigo nenutrūks, juolab kad dauguma žmonių dar nepasiėmę kalėdaičių.

„Bažnyčios visai neužrakinamos, kunigai Mišias vis tiek aukos, nors ir be žmonių. Galbūt, kai bažnyčia bus atvira, koks žmogus ir įeis į bažnyčią pasimelsti. Tai yra teisinga, nes žmogus turi turėti šiuo nelengvu metu galimybę melstis, susikaupti, pasėdėti, pabūti vienumoje, maldos ryšyje ir su Dievu, ir bažnyčia. Manau, kad mūsų žmonės sąmoningi, atsakingi. Nors šiandien matome tokio neprotingumo demonstravimo su tais masiniais apsipirkimais. Tegul artėjančios šventės atneša ramybę, dvasinį susikaupimą ir svarbiausia mums visiems kartu – viltį“, – linkėjo dekanas.

Popiežius Pranciškus š. m. gruodžio 8 d. visoje Bažnyčioje paskelbė Šv. Juozapo metus. Dvasininkai kviečia atsiliepti į Šventojo Tėvo iniciatyvą, prisiminti šį ištikimą mūsų globėją bei vėl atnaujinti mūsų širdžių vienybę kasdien 20 val. kreipdamiesi malda: „Į tave, palaimintasis Juozapai, kreipiamės vargų spaudžiami.“ Todėl šią valandą visose bažnyčiose suskambės bažnyčių varpai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.