Teismo sprendimą suinteresuotos pusės vertina skirtingai

pilypaitis janusevicius
Sausio 13-osios išvakarėse buvęs Šakių kultūros centro vadovas Raimondas Januševičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo žinia, kad sausio 12 d. Kauno apygardos teismas priėmė sprendimą teisiniame ginče dėl jo metinio įvertinimo. Nors R. Januševičius džiaugiasi sprendimu, meras nemano, jog teismą pralošė – esą buvo patenkinta pusė savivaldybės apeliacinio skundo reikalavimų. Be to, tai dar ne galutinė instancija ir ginčas, ko gero, bus sprendžiamas.

R. Januševičius džiaugiasi, kad apygardos teismas pripažino, kad jo veiklą vertinusio mero Edgaro Pilypaičio vertinimo išvada nepagrįsta, todėl jis daro prielaidą, kad ir negaliojanti.
 
„Džiaugiuosi, kad tiek Darbo ginčų komisija, į kurią pirmiausia kreipiausi, tiek pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai teisingai ir pagrįstai įvertino mero E. Pilypaičio elgesį“, – rašo R. Januševičius.

Meras sako, kad teismas pripažino tik tai, jog procedūriniu atžvilgiu pati mero išvada yra netinkama – nepakankamai motyvuota ir abstrakti. Vadinasi, svarsto meras, jeigu išvada būtų surašyta įvardijant konkrečius įstatymų straipsnius ar pažeidimus vardijant skaičiais, ji jau būtų tinkama? Juk jeigu vadovas ir būtų pervertintas, ko prašė pirmos instancijos teismas, mero nuomonė nesikeistų, nes nesikeitė ir aplinkybės. Kitaip galėtų būti surašyta tik išvada, bet paties ginčo tai nesprendžia. Meras sako: „Teismas nenurodė, kad buvęs vadovas dirbo gerai. Įvertinti, kaip dirbo centro vadovas, apygardos teismo nuomone, yra būtent mero pareiga.“

„Nors po to, kai apskundžiau nepagrįstą mero atlikto mano veiklos įvertinimo išvadą, meras, pasitelkdamas savivaldybės resursus, atkakliai ieškojo įrodymų, kuriais galėtų pagrįsti savo neteisėtą sprendimą, teismai sukurptus dokumentus atmetė. Teismas pažymėdamas, jog audito išvados įrodinėjimas dokumentu, kurio nebuvo vertinimo proceso metu ir dėl ko aš negalėjau nei pasiaiškinti, nei nurodyti savo argumentus, laikytinas nepagrįstu ir neteisėtu“, – poziciją dėsto buvęs kultūros centro direktorius ir priduria, kad blogiausiu iš visų vadovų tapo po 2019-ųjų savivaldos rinkimų, kuriuose varžėsi su E. Pilypaičiu.

„Nutartyje apygardos teismas niekur nenurodė, jog Ieškovo veikla turėtų būti vertinama „labai gerai“ arba kad buvęs vadovas viršijo nustatytus lūkesčius. Apygardos teismas šiuo atveju visiškai neatsižvelgė į toje byloje nurodytus buvusio centro vadovo teiginius apie jo nuopelnus kultūrai, įstaigos veiklai, gautus padėkų raštus ir t.t. Apygardos teismas tokių teiginių nepripažino pagrindu vertinti buvusio vadovo veiklą kaip gerą ir tinkamą“, – sako meras ir aiškina, kad nė vienas teismas nepripažino ir taikyto mobingo, nepriteisė ir prašytos moralinės žalos.

Užtat apygardos teismas priteisė iš savivaldybės R. Januševičiui beveik 1 tūkst. 800 eurų bylinėjimosi išlaidų ir, kadangi teismo sprendimas įsiteisėja nuo jo priėmimo dienos, ši suma bus sumokėta. R. Januševičius primena, savivaldybė už teisines paslaugas, beje, iš mokesčių mokėtojų, sumoka gerokai daugiau. Jo žiniomis, suma siekia apie 5 tūkst. eurų, tačiau meras sako, jog ginasi ne meras, o institucija, t.y. savivaldybė, tad ir išlaidas apmoka ji.

„Iš vienos pusės, jog apie tai turiu rašyti Sausio 13-osios išvakarėse, man skaudu, tačiau vertinant iš kitos pusės – džiugu, nes teisingumą pasiekti mes galime tik laisvoje šalyje, už ką ir kovojome“, – teisingumu įsitikinęs R. Januševičius.

Nesigilinant į begalę bylos detalių, galima paminėti, kad meras svarsto teikti kasaciją (gali pateikti per 3 mėn.) dėl bendro pobūdžio teismo pasisakymų, kuriuos vadina komplikuotai teisiškai surašytais, neatmeta galimybės ir žalą išsiieškoti, kurią dabar sumokės R. Januševičiui. Beje, jis mini, kad nuo buvusio kultūros centro vadovo siekio į šios bylos apimtį įtraukti ir jo atšaukimo iš pareigų klausimą šis teismas atsiribojo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.