Tarp nugalėtojų – ir dvi laimėti nesitikėjusios kraštietės

kajackaite jazukeviciene
Metų lyderės nominaciją laimėjo iš Šakių kilusi, dabar Berlyne gyvenanti mokslininkė Agnė Kajackaitė (kairėje), o Metų heroje išrinkta logopedė Diana Jazukevičienė.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Beveik du mėnesius trukę „Delfi Metų Moterys 2021“ rinkimai jau turi nugalėtojas. Šešios Lietuvos moterys įvertintos prizais ir laimėtojų laurais. Net dvi iš jų – mūsų kraštietės.

Ne pirmus metus vykusiuose rinkimuose varžėsi daugybė moterų bei balsavo tūkstančiai skaitytojų, tačiau į antrąjį etapą prasiveržė vos aštuoniolika – po tris kiekvienoje kategorijoje. Susumavus skaitytojų, kurių balsai sudarė 60 proc., bei komisijos narių balsus (40 proc.), paaiškėjo po vieną laimėtoją kiekvienoje kategorijoje.

Metų heroje išrinkta logopedė Diana Jazukevičienė, o Metų lyderės nominaciją laimėjo iš Šakių kilusi, dabar Berlyne gyvenanti mokslininkė Agnė Kajackaitė.

D. Jazukevičienė atvira: laimėti kiekvienam smagu, tačiau ji pripažįsta šio laimėjimo nesitikėjusi, nes toje pačioje kategorijoje buvo nominuota ir gydytoja infektologė Ligita Jančorienė, tad kraštietė buvo kone tikra, kad Herojės kategorijoje laimės būtent medikė. Visgi balsai, matyt, pasiskirstė ne pagal D. Jazukevičienės skaičiavimus, nes pripažinimo sulaukė būtent ji.

„Laimėta Herojės nominacija įpareigoja tolimesniems prasmingiems darbams“, – sako D. Jazukevičienė, kuri veda mokymus apie ugdymosi sunkumus tiek pedagogams, tiek tėvams, išties aktyviai prisideda prie vaikų švietimo ir lavinimo, yra Šakių Švietimo pagalbos tarnybos vadovė, įkūrusi ir MB „Lavina LT“, pati kuria ugdomąsias užduotis vaikams, jomis nemokamai dalijasi internetinėje erdvėje.

Paklausta apie tolimesnius ateities darbus ji sako, jog jos darbinė svajonė susijusi su galimybe specialiųjų poreikių turintiems vaikams suteikti dar daugiau pagalbos.  D. Jazukevičienė mano, jog kartais ir patiems tėvams sunku pastebėti, kad vaikui reikalinga pagalba, nes jie nėra specialistai, kartais nežino, kur tos pagalbos kreiptis ar pakliūva ne pas tą specialistą. O suteikti kokybišką pagalbą laiku ir tiek, kiek reikia, yra ypač svarbu ir būtent tai garantuoja sėkmingą problemos sprendimą.

Beje, tai ne pirmasis su veikla susijęs D. Jazukevičienės įvertinimas – 2019m. moteris surengtuose „Švietimo vadovų apdovanojimuose“ nugalėjo „Metų neformalaus švietimo vadovo“ kategorijoje. Čia taip pat buvo pastebėtas jos puslapis „Lavina LT“, kur logopedė teikia konsultacijas, dalijasi patarimais, savo užduotimis bei pastebėjimais.

Neseniai viename interviu D. Jazukevičienė prisipažino, kad būtent logopedės veikla, pedagoginis darbas ir yra tikrasis jos gyvenimo kelias.

Metų lyderės nominaciją laimėjo šiuo metu Berlyne įsikūrusi iš Šakių kilusi A. Kajackaitė, kuri yra visame pasaulyje garsi žmogaus elgsenos ekonomikos mokslų daktarė, apie kurią rašė ir kurią kalbino prestižinės žiniasklaidos priemonės, o straipsniai su lietuvės pavarde buvo skaitomesni net už naujienas apie Donaldą Trumpą. 2019 m. jos ir kolegos Tomo Chango atliktas temperatūros eksperimentas sukėlė didelį rezonansą ir pateko tarp 100 svarbiausių tų metų tyrimų pasaulyje. Taip ji gali atsakyti į tokius klausimus, kodėl žmonės meluoja ar kodėl šunys mus daro laimingesnius, kas mus džiugina labiau nei savęs lepinimas, tyrinėja lyčių skirtumas ir daugybę kitų įdomybių.

Laimėjimu ji ypač džiaugiasi ir net draugės prašiusi per pažįstamus pasiteirauti, ar tikrai paskelbta informacija yra tikra, nes laimėti nesitikėjo. Tuo labiau, kad toje pačioje kategorijoje į Metų lyderes pretendavo ir nemažą būrį sekėjų turinti dizainerė Agnė Kuzmickaitė, kuri ją palaikantiems internete ir kepurėles bei užrašų knygeles dovanų žadėjo.

„Todėl labai nustebau, kad ne tik skaitytojai, bet ir komisija mane taip palaikė“, – pripažįsta A. Kajackaitė, kuri Lietuvoje yra pelniusi ne vieną apdovanojimą, tačiau šis išskirtinis ir tuo, kad pripažinimo ji sulaukė ne akademinėje bendruomenėje.

Greitakalbe atsakymus berianti Agnė patikina, kad artimiausiuose planuose – rugpjūtį kelionė į Lietuvą, nes nori aplankyti tėvus, taip pat viliasi galbūt pavyks išvykti į konferenciją Amerikoje, perduoda šakiečiams linkėjimus ir dėkoja už palaikymą, nes žino, kad už ją rinkimuose balsavo mamos draugės ir ne tik, o toliau...

„Ir toliau darysiu tyrimus elgsenos ekonomikoje srityje, ką ir darau, vadovauju dviem doktorantūros studentams, dėstau Vilniaus universitete, tad planuoju tai tęsti“, – sako A. Kajackaitė.

Rinkimų nugalėtojos: Metų moterimi išrinkta Rūta Kupčinskaitė, Metų balsas – Indrė Stonkuvienė, Metų inovatorė – Jurga Bernatonienė, Metų mama – Eglė Vaitkevičienė ir jau minėtos mūsų kraštietės: Metų lyderė – A. Kajackaitė ir Metų herojė – D. Jazukevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.