Apie renovaciją – iš specialistų lūpų

Praėjusią savaitę rajono savivaldybės salėje į seminarą daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) tema pakvietė Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Jame, nors negausiai, dalyvavo daugiabučių namų bendrijų atstovai, daugiabučių namų administratoriai ir už daugiabučių namų renovaciją atsakingi savivaldybės darbuotojai.

Seminare naujausią informaciją daugiabučių modernizavimo klausimais, susijusiais su statybiniu-energetiniu, ekonominiu ir teisiniu požiūriu, pateikė ilgamečiai savo srities specialistai: ekonomistas Edvinas Bindokas, teisininkas Rolandas Klimavičius, inžinierius Algimantas Šiaučiūnas.
 
Seminarą pradėjęs E. Bindokas, apžvelgdamas renovaciją ekonominiu požiūriu, kalbėjo apie renovacijos lūkesčius ir ekonominę naudą, priminė namo atnaujinimo proceso žingsnius, pristatė valstybės paramos sąlygas. Kalbėta ir apie viešuosius pirkimus, kaip nesuklysti ruošiant investicijų planą.

„Noriu paneigti nusistovėjusią informaciją, kurią jūs girdite, jog renovaciją reikia daryti todėl, kad sutaupysim šilumos. Renovaciją aš suprantu kaip investiciją į savo nuosavą, privatų turtą, o šilumos taupymas ateis kaip malonus šalutinis renovacijos produktas“, – kalbėjo E. Bindokas.

Anot jo, kiekvienam buto savininkui turėtų kilti ir toks klausimas – reikia tos renovacijos ar ne, kokios renovacijos reikia? Ar tik susitvarkyti kažkokias nedideles namo ar konstruktyvo problemas?

„Štai Vilniaus pavyzdys su nukritusiu balkonu ir parodė konstruktyvines problemas, kurios gali kilti. Tikiuosi, čia susirinkusių butų savininkai žino, ko jų namui trūksta ir kokios renovacijos reikia. Tai tarsi namų darbai prieš renovaciją. Nėra nei vieno namo administratoriaus, kuris tas ligas žinotų geriau negu butų savininkai, senbuviai, be jų pagalbos nebus gero produkto. Butų savininkai turi suvokti vieną paprastą dalyką – kad rezultatas būtų geras, būtinas bendradarbiavimas: išsakant savo lūkesčius, nurodant tas namo vietas, į kurias reikia atkreipti dėmesį“, – tikino E. Bindokas.

R. Klimavičius, turintis didelę daugiabučių namų valdymo, teisinių ginčų sprendimo, teisės aktų rengimo ir atstovavimo teismuose patirtį, pristatė renovaciją teisiniu požiūriu – sprendimų priėmimą ir jo būdus, balsavimo tvarką, susirinkimo tvarką, jungtinę veiklą, administravimą ir kitus aktualius klausimus.

Inžinierius-praktikas A. Šiaučiūnas patarė, kaip pasiruošti renovacijai, akcentavo energetinį efektyvumą didinančių priemonių svarbą ir pristatė jų įvairovę.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.