Realiausios galimybės atsirasti Krizių centrui yra Paluobiuose

paluobiu mokyklos pastatas
Praėjusią savaitę apžiūrėtas buvusios mokyklos pastatas Paluobiuose, jo antrame aukšte ir galėtų įsikurti Krizių centras. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Apie galimybę Šakiuose turėti Krizių centrą kalbama išties seniai, tačiau nors būta ir realių planų jį steigti, kol kas paslaugos perkamos iš kitų rajonų. Valdžios atstovus tokia situacija ne itin tenkina ir praėjusią savaitę jie lankėsi Paluobių neįgaliųjų dienos centre, paprasčiau kalbant, buvusioje mokykloje ir vertino galimybes būtent čia įkurti Krizių centrą.
 
Kaip po susitikimo kalbėjo vicemeras Darius Jakavičius, panašu, kad pagaliau rastas būdas, kaip spręsti Krizių centro nebuvimą Šakiuose, nes Paluobiuose esančios patalpos išties stebėtinai geros ir nenugyventos. Nors jau keletą metų čia neveikia mokykla, tačiau įsikūręs neįgaliųjų dienos centras, veikia biblioteka, vaikų darželis, dienos centras. Manoma, kad Krizių centras galėtų įsikurti antrame pastato aukšte, reikėtų klases pertvarkyti į reikiamus kabinetus bei gyvenamuosius kambarius.

„Turim tokius pastatus, tai tik reikia juos išnaudoti, nes turėti Krizių centrą patiems yra labai svarbu, tai tikrai reikalinga paslauga“, – sako savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė ir informuoja, kad pernai Jurbarko evangelikų liuteronų parapijos diakonijos „Jurbarko sandora“ šeimos namuose buvo apgyvendintos trys mūsų rajono šeimos, kurios ten gyveno nuo mėnesio iki keturių. Vienoje šeimoje buvo septyni vaikai, kitose – trys ir du. Už suteiktas paslaugas Jurbarkui mūsų savivaldybė sumokėjo beveik 20 tūkst. eurų.

Šiais metais paslaugų prireikė penkioms rajono šeimoms, kurios šeimos namuose gyveno nuo mėnesio iki penkių, už pirmą pusmetį sumokėta 20 tūkst. eurų. Beje, paslaugas tekę pirkti ir iš Kalvarijos globos namų, kur 2020 m. po mėnesį gyveno dvi šeimos.

„Tikrai nemaži pinigai, o turint savo centrą lėšos liktų čia ir dar kitų rajonų šeimoms galėtume suteikti paslaugas“, – sako D. Pilypaitytė.

Tokios pačios pozicijos ir vicemeras D. Jakavičius. Jis sako, jog ir taip ilgai ieškota, galvota, tad laukti nėra ko.

„Čia nėra palauk. Krizė šeimoje gali nutikti bet kurią dieną ir bet kurią valandą“, – sako vicemeras.

Jau artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje planuojama neįgaliųjų dienos centro veiklos funkciją iš Griškabūdžio gimnazijos Paluobių mokyklos-daugiafunkcio perduoti Socialinių paslaugų centrui.

„Funkcijų perdavimas būtų tikslingas, nes bendrojo ugdymo mokyklos veikla nėra visiškai suderinama su suaugusiųjų neįgaliųjų dienos centro veiklos profiliu. Taip pat šiose patalpose ateityje numatoma steigti Krizių centrą, kurio veiklą administruos Šakių socialinių paslaugų centras“, – nurodoma aiškinamajame rašte ir priduriama, kad dienos centro darbuotojų darbo santykiai būtų tęsiami Socialinių paslaugų centre.

Be to, anot vicemero, galbūt esantis personalas galėtų dirbti ir Krizių centre, nors neabejojama, kad reikės ir papildymo. Tiesa, kol kas neaišku, kaip tektų spręsti finansinius Krizių centro įkūrimo klausimus. D. Jakavičius sako, kad bus kreipiamasi ir į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją viliantis, kad galėtų pagelbėti jie, o jeigu taip neatsitiks, Krizių centrą būtų bandoma steigti savomis lėšomis. Tiesa, kol kas nėra paskaičiuota, kiek reikėtų lėšų, tačiau D. Jakavičius svarsto ir tokį variantą, kad galbūt būtų galima startuoti su vienu ar dviem įrengtais kambariais. Sėkmės atveju veikla galėtų prasidėti jau šių metų pabaigoje, jei ne – planai pačiai savivaldybei turėti Krizių centrą nusikeltų į 2022-uosius.

Krizių centre paslaugas galėtų gauti krizinėje situacijoje atsidūrusi šeima, vieniši tėvai ir jų vaikai, besilaukianti moteris ar nepilnametė mergina, smurtą patyrę asmenys, prekybos žmonėmis aukos, gyvenamą vietą praradęs asmuo, pavyzdžiui, po gaisro ar kitais atvejais, socialinę riziką patiriantys asmenys ir pan.

Praėjusią savaitę vietoje patalpas apžiūrėjo ir situaciją Paluobiuose vertino ne tik vicemeras D. Jakavičius, Socialinės paramos skyriaus vedėja D. Pilypaitytė, bet ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis, Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.