Pusę amžiaus tarnavusios šilumos trasos keičiamos naujomis

silumos trasos keitimas
Jau antras mėnuo kaip Šakių miesto gyventojams prie daugiabučių namų tenka prasibrauti pro griovius, išsiversti be karšto vandens, o miesto centre dirba sunkiasvorė technika – įmonė „Šakių šilumos tinklai“ vykdo projektą, kurio metu bus pakeistos pačios seniausios trasos. (D. Pavalkio nuotr.)

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių miesto centre aplink daugiabučius namus jau nuo liepos pradžios prikasinėta dviejų metrų gylio duobių – UAB „Šakių šilumos tinklai“ vykdo savo grandiozinį projektą ir nori iki šildymo sezono pakeisti susidėvėjusias senas šilumos trasas. Kai kurie miesto gyventojai turi laikinai pakentėti be karšto vandens, bet šilumininkai tikisi, kad iki šildymo sezono pradžios suplanuoti darbai bus padaryti.
 
Tik pradėjęs vadovauti šiai bendrovei, direktorius Raimondas Rauckis sakė, kad pagrindiniai jo tikslai – atnaujinti įmonės inventorių ir susidėvėjusias senas šilumos trasas. Regis, vienas iš ambicingų planų po truputį virsta realybe. Pritraukusi Europos Sąjungos investicijas, paėmusi iš banko paskolą, įmonė ketina vos per tris su trupučiu mėnesio atnaujinti daugiau kaip 2 km senų Šakių miesto šilumos trasų. Iš viso šis projektas atsieis daugiau kaip 733 tūkst. eurų, o pusė sumos yra projektinės lėšos. Darbai šiuo metu vyksta prie Šakių ligoninės, Bažnyčios gatvėje, J. Basanavičiaus, Šaulių ir S. Banaičio gatvių dalyse, o daugiausiai „bunkerių“ šiuo metu iškasinėta tarp S. Banaičio ir Jaunystės tako, daugiabučių namų kvartale.

Pasak direktoriaus R. Rauckio, prie ligoninės stengiamasi darbus atlikti kuo sparčiau, kad ligoninei būtų kuo trumpiau sustabdytas karšto vandens tiekimas. Daugiabučių namų kvartale šiuo metu karšto vandens neturi septyni namai, o jo tiekimas atstatomas maždaug per dvi savaites, jeigu darbai vyksta sklandžiai. Vykdydama šį projektą rangovų įmonė nepadarė taip kaip Elektrėnuose, kur tiesiant naujas trasas jau nuo ankstyvo pavasario atjungtas karštas vanduo ir bus pajungtas vartotojams tik rudenį. Šakiuose, pasak R. Rauckio, darbai vykdomi etapais, todėl viskas organizuojama kitaip – viena brigada kasa, kita kloja vamzdžius, trečia virina. Rangovų įmonė UAB „Požeminiai darbai“ mūsų mieste darbuojasi nuo liepos 5 d. į pagalbą pasitelkę ir subrangovus.

Vaizdas, atkasus senas šilumos trasas, iš tiesų nekoks – susidėvėję, seni vamzdynai, sutrūnijusios jų izoliacinės medžiagos.

„Tos trasos, kurios dabar tvarkomos pagal šį projektą, nekeistos nuo katilinės pastatymo laikų, tai gali būti ir 1970 m. Dabar jos bus pakeistos naujomis, bus atsikratyta vamzdynų, kurie kažkada buvo izoliuoti asbocementine izoliacija ir vata su ruberoidu. Dar vykdomi ir uždaromosios armatūros keitimo darbai šiluminėse kamerose, kurios naudojamos atšakų atjungimui. Yra 4,5 km trasų, kurių vamzdynas jau pakeistas prie ankstesnių įmonės vadovų, maždaug nuo 2000 metų. Ten eina vamzdžiai su poliuretano izoliacija, tad jie nebus keičiami“, – aiškina direktorius R. Rauckis.

rauckis
UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis sako: nepaisant to, jog darbų pradžia užsitęsė dėl formalumų, projekto derinimų ir kitų objektyvių priežasčių, šilumos trasų keitimo darbai vyksta sparčiai, nuo grafikų beveik neatsiliekama, o iki šildymo sezono žadama viską užbaigti. (D. Pavalkio nuotr.)


Rangovams atidengus šilumos trasas, įmonė pasirūpino, kad taip pat būtų naujai sutvarkytos ir sklendės, tad dar nusipirko papildomos uždaromosios armatūros. Apskritai, anot direktoriaus, be šio projekto darbų įmonės darbuotojai papildomai tvarko ir kameras naujesnėse trasose.

 Direktorius R. Rauckis neslepia, kad nors ši rangovų įmonė dirba stropiai ir atsakingai, tačiau kartais vykdant darbus ir su gyventojais iškyla problemų. Pavyzdžiui, įspėjus žmones, jog netrukus bus pradėta kasinėti ten, kur yra gėlynai ar daržiukai, gyventojams duodama laiko juos susitvarkyti, tačiau ne visur, kaip pastebi darbų vykdytojai, žmonės skuba tai daryti, tad prie kai kurių namų pradėta kasinėti jau ir lysvėse. Yra ir gyventojų, kurie nenori įsileisti į savo sandėliukus, kuriuose yra šilumos mazgas, tad su jais tenka įsivelti į nemenkas derybas, aiškinti, bet jie reikalauja išankstinio raštiško įspėjimo.

„Daugiausia įmonė stengiasi nepakenkti privataus žmogaus turtui. Pavyzdžiui, Basanavičiaus gatvėje viename privačiame sklype buvo kasta žalioje zonoje iš abiejų pusių tik prastūmimo būdu, viskas sutvarkoma, kad nereikėtų atviro kasimo, nesugadinama kiemo danga. Gyventojų patogumui pridaryta ir lieptelių, ir atsikasama, pasiklojamas vamzdis ir vėl užpilama, kad pravažiavimas būtų. Stengiamasi, kad kuo mažiau nepatogumų gyventojams kiltų“, – pasakoja direktorius R. Rauckis.

silumos trasos4
Rangovų įmonė „Požeminiai darbai“ atkasa mieste daugiau kaip penkiasdešimtmetį tarnavusius vamzdynus, kurių izoliacinė danga jau seniai neatlieka savo funkcijos, šilumos energija pro ją skverbėsi tiesiog į žemę. (D. Pavalkio nuotr.)


Rodydamas planus, kur pažymėtos visos tvarkomos trasos, direktorius sako, kad miesto centre tokių didelių nepatogumų daugiabučių namų gyventojai nepajus, nes kai kur vykdant darbus teks atjungti vandenį tik vienam namui.

Anot R. Rauckio, pagrindinė šio projekto nauda – trasų patikimumas, kad nebūtų bėdos žiemą, kaip praėjusiais metais, kai įvyko avarija per pačius šalčius. Kitas svarbus momentas – bus mažesni šilumos energijos nuostoliai šilumos trasose.

Tiek įmonės vadovas, tiek patys rangovų įmonės atstovai tikisi, kad šis grandiozinis trasų keitimo projektas Šakių mieste bus baigtas iki šildymo sezono pradžios, nors aplinkos atstatymo darbai gali trukti ir ilgiau, o kai kurie gali nusikelti ir bus sutvarkyti tik pavasarį.

Įmonėje šiuo metu ruošiamasi ir ateinančiam šildymo sezonui. Kaip žinia, gegužės viduryje katilinėje buvo kilęs gaisras, užsidegė katilo pakura. Bėdos pridarė ir ugnis, ir įrangos suliejimas ją gesinant. Šiuo metu, pasak R. Rauckio, su draudimu yra paskaičiuota maksimali žalos suma, kuri siekia netgi 150 tūkst. eurų, tačiau, kol neįvyko remonto darbai, dar neaišku, kiek kuriai įrangai katilinėje pakenkta. Anot direktoriaus, kai bus sutvarkyta, tada bus aišku, kiek iš tikrųjų gaisras pridarė nuostolių, o draudimas už nuostolius sumokės po remonto pagal faktines kainas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.