Grybautojai jau giriasi gausiais baravykų laimikiais

baravykai jazukevicius
Sudargo miškuose grybaujantis panoviškis Saulius Jazukevičius sako, kad šiais metais pirmą kartą namo parsinešė net 143 baravykus. (D. Jazukevičienės nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Jau antra savaitė rajono gyventojai ieško miško gėrybių ir dalijasi įspūdžiais apie gausų laimikį. Grybautojai sako, kad juos dabar labiausiai džiugina tai, jog šiuo metu dažniausiai randa grybų karalių – baravykų.

Dar praėjusią savaitę apsižvalgęs savo pamėgtose grybavimo vietose Sudargo miškuose panoviškis Saulius Jazukevičius sako, daug grybų neradęs. Tačiau šią savaitę užsukęs pasitikrinti savo grybavimo vietų grįžo iš miško su dviem pintinėmis baravykų. Namuose suskaičiavo, jog vienu išėjimu į mišką tąkart rado 143 įvairiausio dydžio baravykus. Tai pirmasis toks gausus grybų laimikis šiais metais. Grybautojas sako, jog kol kas daug smalsuolių miške nepastebėjo, nes, ko gero, grybų sezonas dar tik prasideda. Kitų rūšių grybų, anot pašnekovo, miške aptinka dar nedaug, o ir patį grybautoją labiausiai domina baravykai. Baravykus šeima pirmiausiai valgo, o kas atlieka, džiovina.

Šakietis Sigitas Mockus labiausiai pamėgęs netoliese esančią Baltkojų girią, kurioje turi ir savo mėgstamiausias grybavimo vieteles. Anot grybautojo, šią savaitę, jeigu užsuka į mišką, taip pat namo grįžta su baravykais – prirenka po dvi pintines. Vyras čia turi savo žinomas vietas, tad ne klaidžioja, o jas pasitikrina ir mato, ar yra, ar nėra gėrybių. Intensyviau grybai pradėjo dygti, pasak pašnekovo, dabar, kai palijo.

„Jau yra grybų. Kol kas dygsta tik baravykai, tai juos ir renku. Kitų dar mažai. Važiuoju anksti ryte į mišką. Jau dabar atsiranda ir grybautojų – po šešias, septynias mašinas stovi pamiškėse, kai išeinu“, – dalinasi įžvalgomis apie šių metų grybavimo sezoną šakietis.

Pasak S. Mockaus, nors baravykų jau daug, bet, deja, jų koteliai dažniausiai pakirmiję, tačiau gelbėja tai, kad bent grybų kepurėlės būna sveikos. Pašnekovo šeima baravykus ir valgo, ir konservuoja žiemai. Grybavimo entuziastas tikisi, kad grybų sezonas dar tik prasideda ir laimikio miške užteks visiems norintiems.

Grybų gausybe džiaugiasi ir grybautojai, kurie važiuoja į Plokščių seniūnijoje esančius miškus, o gelgaudiškietė Rimutė sako, su šeima keliauja grybauti dažniausiai į Pankliškių mišką, kur jau šią savaitę taip pat rado 39 baravykus. Tačiau, anot moters, ir grybautojų miške sutiko ne ką mažiau – žmonių pilna. Pasak pašnekovės, šiuo metu pavyko rasti ne tik baravykų, bet ir lepšių, ūmėdžių. Moteris tikisi, kad tai tik sezono pradžia ir iš miško pavyks grįžti su dar pilnesnėmis pintinėmis gėrybių.

Vasaros pradžioje grybautojai aktyviai diskutavo apie tai, kad dėl sausos liepos, ko gero, grybų miške gali ir nepasirodyti, tačiau pastarosios savaitės grybautojų istorijos patvirtina ką kita – kad ir vėliau, tačiau grybų sezonas prasidėjo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.