Šį medžioklės sezoną vilkai nusitaikė į avis

Vasarai baigiantis mokyti savo atžalų medžiojimo įgūdžių pradeda pilkieji miško plėšrūnai – vilkai. Mūsų rajone jau taip pat įvyko pirmosios jų atakos prieš naminius gyvūnus. Kol kas gyventojai praneša apie išpjautas namines avis.
 
Paprastai vilkai ima siautėti antroje vasaros pusėje, kai jauniklius pradeda mokyti medžioti. Ne išimtis ir šie metai. Per rugpjūtį trys rajono gyventojai kreipėsi į savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyrių, pranešdami apie vilkų antpuolius. Gyventojai įprastai prašo kompensuoti už vilkų padarytą žalą ūkiniams gyvūnams. Iš trijų praneštų atvejų – du apie Lekėčių seniūnijoje padarytą žalą, o vienas atvejis iš Lukšių seniūnijos. Rugpjūčio pradžioje Veršnių kaime (Lekėčių sen.) vilkai ūkyje išskerdė keturias avis. Rugpjūčio 17 d. Gražiškių kaimo (Lukšių sen.) gyventojas pranešė apie tris papjautas avis, o po poros dienų savivaldybėje vėl sulaukta prašymo iš Lekėčių seniūnijos, bet Pažiegždrių kaimo, kur gyventojas prašo padengti žalą už vieną vilkų papjautą avį.

Pirmuoju atveju speciali žalos atlyginimo komisija Veršnių kaimo gyventojui paskyrė beveik 800 eurų kompensaciją. Kitais dviem atvejais kompensacija dar nepaskirta.  

„Draugo“ žiniomis, dėl išskerstų avių skundžiasi ir daugiau rajono gyventojų, tačiau dėl sudėtingų procedūrų jie nesikreipia į savivaldybę, kad gautų  kompensacijas.

Pernai plėšrūnai rajone pjovė ir avis, ir ožkas, ir išskerdė aptvare buvusią danielių bandą. Iš viso rajono gyventojams pernai išmokėta daugiau kaip 2 tūkst. 200 eurų kompensacijų už vilkų padarytą žalą.

Per praėjusį vilkų medžioklės sezoną Lekėčių seniūnijoje buvo sumedžiotos dvi vilkų patelės. Kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkas Lietuvoje yra saugoma rūšis, tačiau pernai jų medžioklės limitas buvo padidintas iki 175 vienetų. Kasmet per medžioklės sezoną rajone sumedžiojama po keletą vilkų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.