Socialdemokratai didžiuojasi: esame seniausia partija Lietuvoje

socdemai daniliauskas
Svarbiausias šventės akcentas – knygos „Socialdemokratų veiklos pėdsakais: Šakiai“, skirtos partijos skyriaus šimtmečiui paminėti, pristatymas. Mintimis apie leidybą dalijosi autorius Raimondas Daniliauskas. G. Bernotienės nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį į Lietuvos socialdemokratų (LSDP) Šakių skyriaus jubiliejinę šventinę konferenciją rinkosi tiek skyriaus nariai, tiek svečiai. Renginio metu netrūko politinių aktualijų, sveikinimų, tačiau svarbiausiu akcentu tapo Raimondo Daniliausko knygos „Socialdemokratų veiklos pėdsakais: Šakiai“, skirtos partijos skyriaus šimtmečiui paminėti, pristatymas.

Skyriaus pirmininkas Darius Jakavičius pripažino keistai besijaučiantis – jam nė pusę tiek, kiek skyriui, tačiau jis pasidžiaugė, kad socialdemokratų partija, šiais metais mininti 125-metį, yra seniausia Lietuvoje, nedaug nuo partijos atsilieka ir šimtmetį minintis Šakių skyrius.

„Džiaugiuosi, kad esame, tikrai esame matomi, gal šioje Seimo kadencijoje keistai atrodome – nei pozicijoj, nei opozicijoj, nesudarėm koalicijos su kitom opozicinėm partijom, ir labai džiaugiuosi, kad nesudarėm“, – kalbėjo skyriaus pirmininkas ir vylėsi, kad Lietuva nebus dalijama į perspektyvias ir neperspektyvias savivaldybes, į didžiuosius miestus ir likusią Lietuvą.

Skyriaus garbės pirmininkas Rimgaudas Lebedžinskas džiaugėsi dabar susiformavusia partijos viršūne, dabartine partijos pirmininke Vilija Blinkevičiūte.

„Vienoj partijoj bičiuliai negali būt tarpusavy susipriešinę. Jie turi žiūrėti viena kryptimi“, – mintimis dalijosi R. Lebedžinskas, pripažinęs, kad prieš kurį laiką būta ir susipriešinimo, dėl to nubyrėjo ir partiečių gretos, tad linkėjo, kad tai nesikartotų. Gerą toną, jo nuomone, turi duoti viršus. Jeigu partijoje peštynės ir pjautynės, svarstė jis, nuotaikos persiduoda ir skyriui, kaip gali į tokią partiją žiūrėti rinkėjas?

Vėliau į sceną lipęs Vytenis Povilas Andriukaitis teigė, kad socialdemokratų partija – ne prisitaikanti, bet kovojanti partija. Todėl, anot svečio, reikia kovoti ir už aštuonių valandų darbo dieną, normalų atlyginimą, galbūt ir už keturių dienų darbo savaitę, už socialdemokratinę bičiulystę ir atsisukti į giluminę nuostatą – solidarumą, išmintį. Jis svarstė, kad ypač švietimui turėtų būti didesnis dėmesys, privalomas mokslas galbūt ne iki 16 metų, kaip dabar numatyta Konstitucijoje, bet iki 18 metų, ir jis turėtų būti nemokamas. Vaikai neturėtų būti skirstomi pagal turtą – akcentavo jis, kalbėdamas apie privačias ugdymo įstaigas.

Nemažai dėmesio savo kalboje jis skyrė ir dabartinėms aktualijoms, kritikos negailėjo sprendimui versti Petro Cvirkos paminklą, kalbėjo apie migrantų krizę.

„Šiandien 150 mln. į tvorą vien tam, kad nesuprasti, kad dialogas, kalbėjimas, vizitai, derybos yra vienintelis taikos ir socialdemokratinis kelias“, – sakė V. P. Andriukaitis ir priminė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel nuvažiavo pas Vladimirą Putiną, bet kad Lietuvos Prezidentas tai išdrįstų, jam neįtikėtina. „Greičiau visos blusos numirtų“, – kalbėjo nevyniodamas žodžių į vatą buvęs Europos Komisijos narys.  

Jis teigė, jog jį neramina jaunieji politikai, kurie vos apsiplunksnavę, nesprendę nė vienos rimtesnės tarptautinės problemos, bet mėtosi akmenis. Ne tokia, anot jo, turi būti užsienio politika.

Kiti svečiai, pavyzdžiui, Europos Parlamento narys Juozas Olekas kalbėjo ir apie artėjančius Seimo rinkimus: „Turim merą Marijampolėje, turim merą Vilkavišky, Prienuose, o kodėl neturim Šakiuose? Manau, labai aiškiai turime išsikelti tikslą.“ Ir linkėjo „pramušti“ šį klausimą.

V. Blinkevičiūtės pavaduotoja Jūratė Zailskienė linkėjo girdėti vieniems kitus ir ragino drąsiai rašyti matant, „jei darome nesąmones“. „Dirbkime kartu“, – sakė ji.

Politinėmis aktualijomis, įžvalgomis dalijosi ir kiti svečiai, tačiau šventiškiausias, daugiausiai pagyrų bei pasididžiavimo sulaukęs akcentas – knygos „Socialdemokratų veiklos pėdsakais: Šakiai“ pristatymas. Knygos autorius R. Daniliauskas prisiminė vieno iš susitikimų metu skyriaus pirmininkui priminęs apie sukaktį ir pamėtėjęs idėją šią progą įprasminti. Tuo labiau, kad rajone nėra išleista nė vienos knygos, kuri pasakotų apie kurios nors partijos susikūrimą dabartinėje Šakių rajono teritorijoje. Tad, sulaukus pritarimo ir rėmėjų palaikymo, buvo imtasi darbų. Pradėta rinkti archyvinė medžiaga, bendrauta su partijos bičiuliais. Tiesa, iš pradžių manęs, jog darbas vyks greičiau, tačiau su kilusiais iššūkiais buvo susitvarkyta.

„Surinkęs išlikusią negausią informaciją apie LSDP Šakių skyrių, parengiau šį leidinį. Tikiu, kad surinktos žinios pasitarnaus ne tik LSDP nariams, smalsiems Šakių krašto gyventojams, bet kaip istorinis šaltinis bus naudingas ir tyrinėtojams, istorikams“, – viliasi autorius ir pateikia ne tik įvairią archyvinę medžiagą, bet ir partiečių mintis, atsiminimus, įžvalgas, rinkimų apžvalgą bei fotografijose užfiksuotas akimirkas.

Nors R. Daniliauskas prisipažino nepriklausantis jokiai partijai, galbūt todėl netgi lengviau parengti tokį leidinį, nes turi žvilgsnį iš šono, tačiau kvietimų tapti būtent socialdemokratu nekart sulaukė ir renginio metu.

Šventiniame susibūrime netrūko sveikinimų, padėkų, į socialdemokratų gretas priimtas ir naujas narys Rimantas Valiukas, o po šventinės dalies pašnekesiai tęsėsi prie vaišių stalo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.