Veisiami augintiniai rudenį privalo būti suženklinti

Nuo rugsėjo 1 d. visi veisimui naudojami gyvūnai augintiniai, nepriklausomai nuo to, ar jie parduodami, ar ne, privalo būti suženklinti mikroschemomis bei registruoti Gyvūnų augintinių registre (GAR). Ir toliau galioja įpareigojimas, jog parduodami ar perduodami gyvūnai turi būti paženklinti mikroschemomis iki jų pardavimo ar perdavimo momento.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina ne tik veisėjus, bet ir šeimininkus nedelsti bei atkreipia dėmesį, jog katės, šunys ir šeškai, atvesti po šiemet gegužės 1-ąją įsigaliojusių Gyvūnų gerovės įstatymo nuostatų, turi būti paženklinti ir registruoti GAR per keturis mėnesius nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.
 
Pavyzdžiui, šiųmetė po gegužės 1-osios neparduota ar neperduota kitam laikytojui kačiukų vada vėliausiai rugsėjo 1-ąją jau turėtų būti suženklina mikroschemomis. Vyresniems gyvūnams ženklinti tebegalioja išimtys, pratęsiančios ženklinimą iki ateinančių metų gegužės.

Gyvūnų ženklinimas garantuoja jų šeimininkams ir daugiau privalumų: sklandesnes keliones į užsienį, operatyvią paiešką gyvūno dingimo atveju, skaidrią prekybą bei įsigaliojančią elektroninio veterinarinio recepto sistemą.

Gyvūnų augintinių ženklinimą mikroschemomis ir jų registraciją GAR atlieka veterinarijos gydytojai ir kiti apmokyti asmenys, taip pat ir VMVT teritoriniai padaliniai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.