Virš tvenkinio nutiesta elektros linija pražūtinga vandens paukščiams

gulbe tvenkinyje
Praėjusį savaitgalį, naktį, Girėnų kaimo padangę nušvietė virš tvenkinio esančių elektros laidų trumpasis susijungimas – į juos atsitrenkė ir žuvo kildamos dvi čia gyvenusios gulbės. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kone kasmet Girėnų tvenkinyje gyvenančioms ir perinčioms gulbėms pražūtinga tampa čia pat per ežerą besitęsianti aukštos įtampos elektros laidų linija. Šie metai taip pat ne išimtis – praėjusią savaitę dvi gulbės krito po to, kai naktį kildamos atsitrenkė į elektros laidus.

Šakių priemiesčio Girėnų kaimo gyventojai tokią liūdną statistiką stebi jau ne pirmus metus. Kasmet žūsta po vieną ar po kelis laukinius paukščius, kurie kildami atsitrenkia į aukštos įtampos laidus, einančius virš tvenkinio. Anot šalia tvenkinio gyvenančio Juozo Jonuškos, praėjusį savaitgalį naktinis skrydis dviem gulbėms taip pat buvo pražūtingas.

„Naktį kai davė toks garsas ir šviesos srautas, tai pakėlė iš miego, apsišvietė visas ežeras ir gatvė, galvojom, kad dega kas. Ta šviesa truko tol, kol laidai perdegė. Po to dingo elektra. Šiais metais gulbių pora buvo atsivedusi septynis jauniklius, jie jau dideli. Jie čia naktį, kai kyla, nemato tų laidų“, – pasakojo J. Jonuška.

Gyventojai atviri – gerai, kad tai tik gulbės, o kas būtų, jeigu tas elektros laidas nukristų į vandenį, kai vasarą čia maudosi vaikai? Prieš keletą metų elektros linijų nukritęs laidas vos netapo pražūtingas kitapus ežero karvę melžusiai moteriai, kuri tik per stebuklą liko gyva. Laidai, anot vyriškio, šiaip nekrenta, bet jeigu juos sujudina ar paukščiai, ar stiprus vėjas, yra buvę, kad ir nukrito. Pasak J. Jonuškos, atsižvelgiant į tai, elektrikai jau ir taip yra pakeitę virš tvenkinio aliuminius laidus į kabelį, tačiau, ko gero, ir šis per laiką susidėvėjo, yra prakiuręs, reikėtų vėl atnaujinti. Aukštos įtampos linija yra laikoma tokia, kurioje įtampa yra lygi ar viršija 110 kW, o virš Girėnų tvenkinio esančių laidų įtampa, anot girėniškio, viršija 900 kW.

Kartu su J. Jonuška apžiūrime tvenkinio skirtinguose krantuose plūduriuojančius du negyvus paukščius. Pasak girėniškio, gyventojai skambino dėl negyvų paukščių aplinkosaugininkams, tačiau šie patarė gyventojams patiems „sutvarkyti“ gaišenas. Vienas iš žuvusių – jauniklis, kitas – kažkuris iš tėvų, nes su likusiais jaunikliais po nelaimės plaukioja vienas iš tėvų. Vietos gyventojams liūdna, kad kas metai turi stebėti greta žūstančius paukščius, tačiau dar labiau nerimaujama dėl žmonių gyvybių. Anot J. Jonuškos, vasarą čia pakrantėse žaidžia, maudosi vaikai ir suaugusieji, o kas būtų, jeigu tada nukristų į vandenį vienas iš trijų laidų?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šakių skyriaus l.e.p. vedėja Emilija Jančarienė sako jokio pranešimo apie žuvusius ir tvenkinyje plūduriuojančius paukščius jų tarnyba nebuvo gavusi. Paprastai tokiais atvejais, anot vedėjos, tarnyba skuba išvežti kritusius laukinius paukščius į laboratoriją tyrimams dėl paukščių gripo prevencijos. Po to paukščiai būna utilizuojami. Šiais metais šalyje laukiniams paukščiams jau buvo nustatytas ne vienas gripo atvejis.

„Jeigu tarnybai pranešama apie kitokį kritusį laukinį gyvūną, ne paukštį, tada jo utilizavimu privalo pasirūpinti to medžiotojų būrelio nariai, kurių plotuose gyvūnas rastas, o paukščius mes pirmiausiai tiriame, ar jie nėra užsikrėtę“, – aiškino specialistė.
Vedėja sako, jog kartais nėra lengva iš tvenkinio išimti kritusius paukščius, tada prašoma ugniagesių gelbėtojų pagalbos. Girėnų tvenkinyje kritusios gulbės pirmadienio popietę plūduriavo pakrantėse, todėl toks gaišenų paėmimas tarnyboms nebūtų komplikuotas. Tarnybos vadovė pažadėjo pasidomėti atveju Girėnų tvenkinyje ir imtis atitinkamų priemonių dėl gulbių gaišenų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.