Rociškių kaime vilkų aukomis tapo šeši šunys

vilkas rociskiai
Praėjusią savaitę vilkai įsisuko į Rociškių kaimo gyventojų šunis. Kad augintinius papjovė vilkai, o ne koks kitas žvėris, kaimo gyventojai net neabejoja: plėšrūnai užfiksuoti stebėjimo kameromis, rasti jų pėdsakai. Asociatyvi nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rociškių kaimo (Sudargo sen.) gyventojai su siaubu prisimena praėjusią savaitę, kuomet neteko šešių augintinių, prie būdų pririštų nedidelių kiemsargių šunų, kurie dingo iš po nakties. Kad tai vilko išpuolis prieš naminius gyvūnus, pasakoja gyventojai,plėšrūną kieme matę ir bandę dar gelbėti savo augintinį. Vilkų apsilankymą kaime mena ir likę pėdsakai.

Pirmadienį į redakciją paskambinusi Rociškių kaimo gyventoja Aldona Vaitkevičienė su nerimu pasakojo, kaip praeitą savaitę iš kiemo dingo jos augintinė, vardu Blinda. Moteris atviravo, jog per penkiasdešimt metų dar taip nebuvo, kad vilkas eitų prie namų. Senjorė pasakojo, kad jos augintinė prapuolė praėjusio šeštadienio naktį.

„Kas rytą mane aplanko netoliese gyventis sūnus. Tą šeštadienio rytą buvau suruošusi šuniukui pašarą. Iš lauko grįžo sūnus ir sako: „Blindutės pašarą tai nunešiau vištoms, o Blindutės nėra.“ Tuomet sūnus nuėjo pas kaimyną, kuris papasakojo, kad girdėjo naktį kieme alasą ir savo šuniuką įsivedė į tvartą. Be to, buvo girdėję, kad kaime vilkai šunis pjauna. Būčiau žinojus, ir aš Blindutę būčiau įleidus į vasarinę. Aš tą naktį jokio triukšmo negirdėjau. Sūnus dar ėjo žiūrėti aplinkui, ieškojo Blindutės, prie būdos tik pusė grandinės likę“, – pasakojo moteris ir atviravo, jog visam kaimui baugu dėl tokių įžūlių vilkų išpuolių.

Nuvažiavus į Rociškius mus pasitikusi seniūnaitė Loreta Bacevičienė vardija ir rodo kone kas antrą kaimo gyventoją, kurie nerado nei gyvų, nei mirusių savo augintinių, likę tik antkakliai su grandinėmis. Pasak seniūnaitės, Rociškių gyvenvietė yra Jotijos upės pašonėje, kur auga tik šabakštynai, todėl ten tūnoti plėšrūnams itin tinkama vieta.

vilkas rociskiai2
Irena Maksvytienė pasakojo, kad šeštadienio rytą, pastebėję jų šunį draskantį vilką, augintinį dar bandė gelbėti, tačiau jis jau buvo negyvas. D. Pavalkio nuotr.


Vilkai Rociškių kaime greičiausiai darbavosi dvi naktis, beveik visus šunis plėšrūnai nuo būdų nutempė su grandinėmis. Kiemuose liko tik voljeruose laikomi šunys. Kaimo gyventoja Irena Maksvytienė rado šunį prie būdos, deja, sudraskytą.

„Mano šunytį Pūkių labai skaudžiai nukankino, tegul jį velniai tą vilką. Jau buvom girdėję, kad du kaimo gyventojai ryte šunų prie būdų nerado, tik grandines. Aš negirdėjau nieko, o sūnus išgirdo apie ketvirtą ryto kažkokį cypimą. Pakėlęs galvą ir su prožektoriumi per langą pašvietęs pamatė, kad prie būdos kažkas darosi. Išbėgęs į lauką ir šviesą užsidegęs pamatė didžiulį vilką, kuris neišsigando net uždegtos šviesos, sūnui kelis kartus rankomis pliaukštelėjus, plėšrūnas paleido šunį ir nuėjo už tvarto. Šuo buvo jau negyvas, tik neseniai pakeistas naujas antkaklis ir grandinė greičiausiai neleido šunelio nutempti“, – atsiduso sodybos šeimininkė.

Ji apgailestavo, kad nors ir girdėjo apie vilkų išpuolius, svarstė naktį šunį įvesti į tvartą, bet taip ir nespėjusi. Kalbinti Rociškių kaimo gyventojai vienas per kitą su siaubu prisiminė įvykius, kuomet ryte nerado pririštų prie būdų savo augintinių.

Pavažiavę už Rociškių keletą kilometrų, užsukame į Rėžgalių kaimą pas ūkininką Rimantą Bosą. Pas jį plėšrūnai buvo apsilankę dar rugpjūčio mėnesį ir per du kartus išpjovė 16 avių. Sodybos šeimininkas pasakojo, kad buvo šokiruotas ryte avių garde pamatyto vaizdo.

„Devyni metai laikau avis, bet kad užpultų bandą... Avinas, virš šimto kilogramų svėręs, buvo nutemptas iki tvenkinio ir papjautas. Avys buvo baisiai sudraskytos, išplėštos minkščiausios vietos. Sudraskyti gyvuliai gulėjo garde, esančiame visai netoli namų, keli jaunikliai buvo nutempti į mišką. Vaizdas iš tiesų buvo kraupus. O kai išpjautus gyvulius sukroviau išvežimui utilizuoti, tai naktį dar vieną iš krūvos išsivilkę buvo“, – kalbėjo nuo vilkų nukentėjęs R. Bosas.

Ar Rociškių apylinkėse ir Rėžgaliuose darbavosi ta pati vilkų šeimyna, nedrįsta spėlioti rociškietis medžiotojas Aurimas Žebrauskas. Tačiau plėšrūnų išpuolių vietas apžiūrėjęs vyriškis greit surado ir trijų vilkų pėdsakus, vedančius į Rociškių kaimą ir iš jo, bei informavo rajono medžiotojų ir žvejų draugiją.

„Nuo Pajotijo per lauką ateita iš pradžių trijų vilkų, vėliau vieno vilko praeita. Štai likusios plėšrūnų pėdos, šalia mažesnės – vilkiukų. Kol kas keletą dienų ramu, bet, manau, vilkai gali grįžti, bet jau ne šunų. Mačiau pievose ganosi veršiukai. Pravažiavau pro vienkiemius, paraginau gyventojus nakčiai užsidaryti tiek šunis, tiek kitus gyvulius. Kad čia nuolat gyvena vilkų šeima, galiu patvirtinti, vilkus užfiksavo mano bei pasieniečių kameros. Kol kas šiandien medžiotojų rankos yra surištos, vilkų medžioklė leidžiama nuo spalio 15 dienos“, – kalbėjo A. Žebrauskas primindamas, kad gyventojai, norintysgauti kompensaciją už prarastus gyvūnus,turėtų informuoti seniūniją ar savivaldybę.

vilkas rociskiai3
Nuo vilkų nukentėjęs Rėžgalių kaimo gyventojas Rimantas Bosas sako: plėšrūnai darosi vis drąsesni, visai greta gyvenamųjų ir ūkinių pastatų esančiame garde išpjovė 16 avių. D. Pavalkio nuotr.


Kaip tikino Šakių rajono Medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas žuvininkas Gintautas Liepuonis, jis yra informuotas apie vilkų išpuolius Rociškių kaime. Anot jo, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija derasi su aplinkos ministru per būsimą vilkų medžioklės sezoną leisti sumedžioti 204 vilkus, šiuo metu vilkų limito projekte – 175 vilkai.

„Dažnai ūkininkai, gyventojai visas laukinių žvėrių padarytas bėdas kabina ant medžiotojų. Mano nuomone, medžiotojai tampa jau atpirkimo ožiais, jei vilkai padarė žalą gyventojams, šernai iškniso bulves, pasėlius...Bet žemių savininkai dažnai nepagalvoja, kad medžiotojai vykdo tik Vyriausybės, ministro, Seimo įsakymus – sumedžioti tiek ir tiek vilkų. Manau, patys gyventojai turėtų aktyviau kalbėti apie vilkų padaromas žalas, taip pat ir ūkininkai – parodyti, kad ir jiems tai yra skaudi problema“, – kalbėjo G. Liepuonis.

Kaip informavo rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė, dėl vilkų padarytos žalos (papjautų 29 gyvulių)per rugpjūtį–rugsėjį kreipėsi aštuoni asmenys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.