Išbandyti interaktyvų muziejų pavyksta ne iškart ir ne visiems

igem qr kodas
Nuskaičius lentelėje esantį QR kodą ir AR žymeklį, išmaniojo telefono ekrane turi pasirodyti taip vadinamieji eksponatai, tačiau ne visiems lengvai pavyksta išbandyti šią naujovę, mat kodai gana maži, tačiau artimiausiu metu juos žadama išdidinti. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors visai neseniai seniūnams buvo išdalintos specialios lentelės ir lankomiausiose rajono vietose sukurtas taip vadinamas interaktyvus muziejus, vienas po kito pasigirsta komentarai, kad projektas praranda prasmę, nes lentelėse esantys QR kodai nenusiskaito, o kai kurie piliečiai apskritai nesupranta, kokia tų lentelių prasmė.

Pasak savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorės Danutės Jurgutienės, iš viso aštuonioms seniūnijoms (Šakių, Gelgaudiškio, Lukšių, Sudargo, Lekėčių, Kudirkos Naumiesčio, Griškabūdžio, Plokščių) buvo išdalinta 80 lentelių. Nuskaičius lentelėje esantį QR kodą ir AR žymeklį, išmaniojo telefono ekrane turi pasirodyti taip vadinamieji eksponatai – trumpa informacija apie nagrinėjamą objektą. Visi eksponatai yra susiję su šiuo metu aktualia sveikatos tema, gyvybės mokslais ir šios srities inovacijomis, pavyzdžiui, ekrane pasirodanti DNR struktūra, informacija apie baltymus, GMO, sintetinę biologiją, vakcinas.

Tiesa, ne visiems šis projektas pasirodė priimtinas, mat išvydus lentelėje, pavyzdžiui, užrašą „Koronaviruso anatomija“ pasipylė interpretacijų, kad taip brukama informacija apie vakcinas ir pan.

„Man neaišku, kokiu principu ir pagal ką parinktos toms lentelėms vietos. Kas čia išvis sugalvojo? Kitas dalykas, kad tas kodas net nenusiskaito, turbūt jis per mažas, susiliejęs kažkoks“, – piktinosi su žurnaliste susisiekusi kraštietė, interpretacijų, koks tai projektas, būta ir socialinėje erdvėje.

Komentarų, kad nepavyksta išsiaiškinti, kam tos lentelės skirtos ir kad kodai sunkiai nusiskaito, praėjusią savaitę teko išgirsti ne vieną. Leidžiamės į pasivaikščiojimą po Šakius ir mes patys, kad išbandytume – tai veikia interaktyvusis muziejus ar ne? Iš pirmo karto nepavyksta, tačiau, gerai atitaikius telefoną, kodas mums nusiskaito ir pasirodo informacija. Visgi tenka pripažinti, kad QR kodai išties nedideli.

D. Jurgutienė patikino, kad jai nėra žinoma, kad kodai nenusiskaito ar nusiskaito sunkiai, o dažnas, ko gero, nepavykus iš pirmo karto daugiau to padaryti net nebando.

„Niekas nesikreipė. Kai mes bandėme su ta įmone (lenteles darė MB „Virsmas“), viskas veikė“, – sakė projekto koordinatorė ir apgailestavo, kad jeigu taip yra, tai išties projektas ir sumanymas praranda prasmę.

Nepraėjus nė valandai po pokalbio D. Jurgutienė patikslino, kad įmonė jau apžiūrėjo keletą lentelių ir įsitikino, kad kodai išties mažoki, tad, norint ateityje išvengti panašių situacijų, kodai jau artimiausiu metu bus išdidinti ir pritvirtinti naujai. Tiesa, „Virsmas“ lenteles tik atspaudė, o maketą jau gavo parengtą.

Lentelės seniūnijų rekreacinėse vietose turėtų būti dvejus metus, o po to dar pildomos nauja informacija.

Projektas „6-asis SinBio pojūtis“ įgyvendinamas bendradarbiaujant savivaldybei su „Lithuania iGEM 2021“ komanda, kuri  skatina sintetinės biologijos plėtrą aktyviai organizuodama diskusijas visuomenei, prisidėdama prie socialinių akcijų ir kitų veiklų.

Anot D. Jurgutienės, „Lithuania iGEM 2021“ priklauso intelektinė nuosavybė, o savivaldybė rūpinosi lentelių gamyba. Vienos lentelės kaina – 12 eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.