Miškininkai rūpinasi miško želdiniais

Miškininkai, kaip ir kiekvieną rudenį, miškuose atlieka vienus svarbiausių darbų – želdinių apsaugą nuo laukinių gyvūnų pažeidimų. Medeliai, siekiant juos apsaugoti nuo elninių žvėrių pažeidimų, yra tepami repelentais, saugomi individualiomis apsaugos priemonėmis ar tveriami tvoromis.

Šakių rajono regioninio padalinio vyriausiasis miškininkas Simonas Šilingas sako, jog ruduo, kuomet pasibaigusi medelių vegetacija, o temperatūra dar aukščiau nulio ir augalas sausas, palankiausias metas miškuose esančių medelių ūglius aptepti repelentais. Tai yra medžiaga, kurios sudėtyje esančios medžiagos padaro medelių žievę ir ūglius žvėrims graužti netinkamus.
 
„Jeigu tos veiklos nevykdytume, tai sunkiai užaugintume naujus pušynus ir eglynus. Ąžuolynai pagal naujas taisykles tai iš viso dabar turi būti tveriami. 17 ha ir mūsų rajone pasodinta šįmet to ąžuolyno. Dėl kažkokių priežasčių šis medis itin skanus visiems žvėrims, tad jiems reikia dar daugiau apsaugos, todėl pastaruoju metu sugriežtintos ir jų apsaugos taisyklės“, – sako S. Šilingas.  

Per metus rajone su repelentais nutepama ir taip apsaugoma apie 800 ha jaunų miško sodinukų, o visoje šalyje kasmet su repelentais apsaugoma daugiau nei 20 tūkst. ha miško želdinių, o aptveriant – dar net 7 tūkst. hektarų miško.

Kiekvieną pavasarį miškuose pasodinama apie 30 mln. medelių, kurie, kol sutvirtėja ir užauga tvirtu bei sveiku medynu, yra itin pažeidžiami žiemos laikotarpiu, kuomet elniniai žvėrys nukandžioja jų viršūninius bei šoninius ūglius, laupo kamienų žievę. Pažeisti medeliai, priklausomai nuo pažeidimo laipsnio, tampa neatsparūs grybinėms ligoms, skursta ar apskritai žūva. Todėl vienas svarbiausių miškininkų darbų – juos nuo tokių pažeidimų apsaugoti.

Repelentai dažniausiai naudojami jaunuose spygliuočių bei kietųjų lapuočių želdiniuose ir tepami kasmet, kol medelis pasiekia dviejų metrų aukštį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.