Nelegalių migrantų grėsmės rajone kol kas nėra

ekstremaliu situaciju posedis1
Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, administracijos direktorius Dainius Grincevičius (dešinėje) pirmu klausimu kvietė kalbėti apie nelegalios migracijos grėsmes mūsų rajonui, kadangi savivaldybė ribojasi ir su Kaliningrado sritimi. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Penktadienį vykusiame savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptartos galimos nelegalių migrantų grėsmės rajonui, Covid-19 pandemijos problemos, kalbėta apie savivaldybės gyventojų perspėjimo sirenų atnaujinimą.
 
Situacija su Rusija – rami

„Kalbant apie nelegalios migracijos grėsmes, šis klausimas toks avansinis, tokių problemų mūsų rajone kol kas nėra. Be abejo, tokios grėsmės gali atsirasti, jeigu rytų kaimynas sugalvotų kažkokią hibridinę ataką kaip ir Baltarusija“, – tokiomis įžvalgomis pradėjo pirmą darbotvarkėje numatytą klausimą Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, administracijos direktorius Dainius Grincevičius.

Kaip žinia, Šakių rajono savivaldybės teritorija ribojasi su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi, kaip pabrėžė į posėdį nuotoliniu būdu prisijungęs Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Sienos kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Linardas Balandis, šiuo metu grėsmės iš Rusijos dėl nelegalios migracijos tikrai nėra.

„Šakių savivaldybei labiau grėstų nelegalių migrantų tranzitas. Dabar Lietuvoje yra įkurtos trys migrantų stovyklos – Medininkuose, Rukloje, o arčiausiai Šakių – stovykla buvusioje įkalinimo įstaigoje Kybartų pataisos namuose. Tačiau migrantų pabėgimas iš šios stovyklos praktiškai neįmanomas. Galbūt vienintelė grėsmė būtų, jeigu pavyktų migrantams pabėgti iš kažkurios stovyklos ir jie bandytų patekti į Skandinavijos šalis. Taigi jiems vienintelis kelias – sausumos kelias per jūsų rajoną vykti link Klaipėdos pusės. O jiems galėtų padėti pavežėjai ar migrantų gabentojai. Nemanau, kad dėl to kiltų didelė grėsmė gyventojams. Tiesa, keliaujantys nelegalai, be abejo, sustotų jūsų rajone veikiančiose degalinėse pavalgyti ar apsipirkti“, – aiškino pasienio atstovas ir patarė, pastebėjus įtartinus, tamsaus gymio asmenis, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis pasienio atstovo teiravosi apskritai dėl situacijos pasienyje su Rusija, anot jo, didžiausias dėmesys šiuo metu tik Baltarusijos pasieniui. L. Balandis patikino, kad situacija pasienyje su Kaliningrado sritimi gana stabili.

„Taip, pastebime rusų pareigūnus, bet kad jie suintensyvėję – nepasakytume. Neturime informacijos nei apie besibūriuojančius migrantus, nei kad daugėtų karinės technikos. Situacija išliko nepasikeitusi“, – komentavo L. Balandis.

Kodėl vėluoja informacija?

Antru klausimu kelta problema dėl Covid-19 atvejų valdymo mokyklose. Kaip priminė R. Juškaitis, nuo šių metų rugsėjo savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai, o ne Nacionalinis visuomenės sveikatos centas ( NVSC) tiria atvejus ugdymo įstaigose. R. Juškaitis užsiminė iš tėvų gaunantis nusiskundimų, kad nuo kontakto su sergančiuoju nustatymo iki to momento, kol asmuo gauna perspėjimą, kad reikia izoliuotis, praeina kone savaitė.

„Paskutiniai tokie kurioziniai atvejai buvo per pastarąsias atostogas. Vaikai išvykę ir į užsienį, pas senelius, o po septynių parų gauna tėvai pranešimą, kad vaikui reikia izoliuotis. Nesuprantu, kuri čia įstaiga nesudirba“, – teiravosi R. Juškaitis.

Šią situaciją pakomentavo Visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas. Jis paaiškino, kad atvejų atsekimas gali užtrukti dar ir todėl, kad tiesiog nelengva surasti žmogų –telefonu niekas neatsiliepia arba telefonai būna apskritai išjungti. Anot V. Lebedžinsko, Visuomenės sveikatos biuras iš NVSC gauna pranešimą, kuriame tik nurodyta, prie kokios asmens sveikatos priežiūros įstaigos sergantis žmogus prisirašęs, o kontaktinis telefonas nenurodytas.

„O jei duomenys apie susirgusį įkrenta vakare arba savaitgalį, kuomet ambulatorija nedirba, kaip surasti to asmens kontaktą?“ – svarstė V. Lebedžinskas pridurdamas, kad biuro darbuotojai po darbų valandų ir išeiginėmis dienomis darbas nėra apmokamas.

NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja Brigita Kamorūnaitė tikino, kad visi susirgimų atvejai epidemiologiškai ištiriami per parą, nebent žmogus nenurodė kontakto ar pan., tuomet procesas užtrunka.

„Manau, žmonės turi keisti savo požiūrį, dažnai susirgę, čia ne apie mokinius kalbu, nenurodo asmenų, su kuriais bendravo, apskritai slepia, kad susirgo koronavirusu. Žmonės turėtų būti atsakingesni, patys suprasti, kad be visų pastangų ši pandemija nebus suvaldyta“, – kalbėjo B. Kamorūnaitė.

Kaip sakė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Ingrida Kasparavičienė, mokyklų vadovai taip pat patvirtino, kad labai užtrunka procesas nuo Covid-19 ligos nustatymo iki paskiriamos izoliacijos, viena iš priežasčių – vėluoja duomenų pateikimas sistemoje tarp NVSC ir Visuomenės sveikatos biuro.

Norėtų atnaujinti perspėjimo sistemą

Posėdyje aptartas dar vienas svarbus klausimas – savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Ričardas Stepaitis užsiminė, kad numatoma mieste ir rajone atnaujinti gyventojų perspėjimo sistemą.

„Pas mus, kaip daugelyje Lietuvos rajonų, sirenos yra seno tipo, neatitinka šio laikotarpio reikalavimų“, – kalbėjo R. Stepaitis.

Jis informavo, kad šiuo metu Šakių mieste yra įrengtos penkios perspėjimo sirenos, iš viso rajone jų yra 12. Įsigijus naujo tipo sirenas, Šakių mieste užtektų įrengti vieną, kuri atstotų visas penkias. Be to, atsirastų galimybė perduoti pranešimą. Pasak R. Stepaičio, šiemet planuojama nupirkti vieną naują sireną ir įrengti ant savivaldybės pastato. Jo paskaičiavimu, per 4–5-erius metus perspėjimo sistemą būtų galima atnaujinti visame rajone.

R. Stepaitis siūlė, kad atlikusias senas sirenas būtų galima perkelti į tas vietoves, kuriose nėra sirenų –  į Griškabūdį, Kidulius, Kriūkus, Sudargą, Pavilkijį, Sintautus, o atnaujintos galėtų būti Gelgaudiškyje, Kudirkos Naumiestyje, Lekėčiuose, Lukšiuose, Plokščiuose bei Slavikuose.  

Kad senos sirenos būtų sumontuotos vietose, kur apskritai jų nėra, nesutiko Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius. Anot jo, tai nebūtų racionalus sprendimas, o tik problemos atitolinimas, todėl jis siūlė įsigyti naujas, tai daryti nuosekliai ir kryptingai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.