Visureigiams pasivažinėjus po Zanavykiją – geri dalyvių įspūdžiai ir suniokoti keliai

keliai sudargo sen
Pasak Sudargo seniūnės Ritos Grigaitienės, iki praėjusio šeštadienio, kuomet seniūnijos keliais pravažiavo visureigiai, gruntinis kelias buvo ir pažvyruotas, ir suvažinėtas. Dabar seniūnė nemato prasmės kelią tvarkyti, tvirtina, jog reikia laukti pavasario. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį autosporto klubas „4x4 Šakiai“ sukvietė visureigių mėgėjus iš visos Lietuvos į renginį „Turistinis žygis po Zanavykiją“. Nors visureigininkai liko patenkinti renginiu ir mūsų krašto trasomis, tačiau neišvengta incidentų – po 53 ekipažų pasivažinėjimo po Zanavykiją liko sugadinti kai kurie keliai, daugiausiai Slavikų bei Sudargo seniūnijose. Organizatoriai pasižadėjo kelius sutvarkyti pavasarį.

Tokių renginių tikslas, pasak organizatorių, suburti visureigių automobilių vairuotojus į draugišką bendruomenę, skatinti aktyvų poilsį, pasidalinti įspūdžiais ir patirtimi. O šįmet – dar ir supažindinti su mūsų rajonu. Pasak autosporto klubo „4x4 Šakiai“ vadovo Arūno Vasiliausko, toks renginys buvo organizuojamas pirmą kartą, anksčiau buvo organizuoti panašūs keturi renginiai, bet kaip varžybos.

Bekelės sporto mėgėjai šeštadienio rytą startavo nuo Zyplių dvaro. Šįmet renginyje dalyvių buvo ypač gausu – net 53 ekipažai iš Kauno, Tauragės, Šilalės, Šilutės, Raseinių, Šakių, Alytaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Vilniaus, Pasvalio, Telšių, Šiaulių, Jurbarko, Utenos, Klaipėdos, Palangos bei Kazlų Rūdos. Dalyviai turėjo įveikti 230 km žygį aplink Šakių rajoną. Dar prieš varžybas A. Vasiliauskas informavo, kad pasienio pareigūnai perspėti, priminė visiems dalyviams turėti dokumentus.

„Nelįskite į pasėlius. Yra keliukai, ir taip sunkiai su ūkininkais suderinam“, – šeštadienio rytą dalyvių prašė A. Vasiliauskas.

Dar prieš startą kalbinti visureigių vairuotojai tikino, kad atvyko ne tik gerai praleisti laiką, papramogauti, bet ir pažinti mūsų kraštą.

Renginio dalyviams malonumas truko maksimaliai šešias valandas, per tiek laiko dalyviai turėjo įveikti trasas. Jau šeštadienio pavakarę, sekmadienio rytą Slavikų, Sudargo seniūnijų seniūnai sulaukė skambučių iš gyventojų bei ūkininkų apie sugadintus kelius. Nuotraukos su klampyne tapusiais keliais pasipylė ir socialiniuose tinkluose. Susisiekus su A. Vasiliausku, šis apgailestavo dėl tokio kai kurių renginio dalyvių neatsakingo elgesio.

Renginio organizatorius priminė, kad tai nebuvo varžybos, todėl nebuvo skirstomos užimtos vietos. Vakare vyko dalyvių vakaronė, kur šie pasidalino patirtimi apie visureigių tobulinimą, tokio pobūdžio renginius kitose Lietuvos vietovėse. Anot A. Vasiliausko, ne vienas dalyvis prisižadėjo dar sugrįžti į Šakių rajoną kaip turistas.

„Nors ir visi dalyviai savo paraiškose buvo pasirašę, kad laikysis Kelių eismo taisyklių ir kitų reikalavimų, bet tenka apgailestauti, kad kai kurie dalyviai pamiršo, kad tai ne varžybos, o turistinis žygis. Tenka atsiprašyti už tokius dalyvius. Taip pat dalyviai pastebėjo, kad buvo prisijungusi nedidelė džipų grupelė, šie nebuvo pateikę dalyvių paraiškų ir bandė lenktyniauti su tvarkingai važiuojančiais dalyviais. Jei ateityje dar organizuosime panašų renginį, norint išvengti buvusių nesklandumų, teks kiekvienam dalyviui sumontuoti GPS įrenginius, kurie fiksuotų kiekvieno dalyvio greitį ir maršrutą“, – komentavo situaciją A. Vasiliauskas.

Jau pirmadienį „Turistinio žygio po Zanavykiją“ organizatorius A. Vasiliauskas nuvyko į Slavikus ir susitiko su seniūnu Valdu Dumčiumi bei šio krašto ūkininkais. Kaip informavo Slavikų seniūnas, labiausiai visureigių sudarkyti keliai Šilgaliuose. Visureigiai įšokę ir į ūkininkų rapso ir kviečių laukus. Seniūnas pasakojo, kad sekmadienį jį pasikvietė Šilgalių krašto ūkininkai ir parodė, kaip keliukai, jų žodžiais, išvelnioti.

„Kada sekmadienį mane išsikvietė ūkininkai, aš buvau su guminiais batais, bet ir taip nepraėjom, kokios vėžės yra išvažinėtos. Ūkininkai tuos keliukus prisižiūri, o ten, kur jie pasižvyravę, tas žvyras kelių kilometrų atstumu laukuose mėtosi“, – apmaudo neslėpė seniūnas.

Jis tvirtino, kad su A. Vasiliausku pasikalbėjo žmoniškai, šis apgailestavo dėl kai kurių dalyvių tokio neatsakingo važiavimo.

„Susitarėm su renginio organizatoriumi, kad pavasariui atėjus savo lėšomis jis atstatys suniokotus kelius. Kur reiks pažvyruos, nugreideriuos. Dabar yra šlapia ir yra neįmanomas joks tų kelių taisymas. Tik pavasarį, kai pradžius. Aš organizatoriui Vasiliauskui ir sakau – renginyje dalyvavo 53 ekipažai, susirinkit po 50–100 eurų ir suremontuokit tuos kelius“, – svarstė seniūnas ir akcentavo, kad su A. Vasiliausku raštiškai pasirašys dvišalį susitarimą dėl kelių atstatymo.

Seniūnas dar pridūrė, kad nuo visureigių nukentėjo ir Aukspirtos hidrografinis draustinis, esantis tarp Panovių ir Šilgalių.

Buvo gautas signalas, kad smarkiai suniokotas ir Sudargo seniūnijos Iltrakių kaimo kelias. Antradienį, susisiekus su Sudargo seniūne Rita Grigaitiene, ši patikino, kad su ja jokie renginio organizatoriai dėl suniokoto kelio nesusisiekė.

„Buvo gruntinis kelias. Šiek tiek žvyruotas, buvo greideriuotas, kelias susivažinėjęs, tiesa, nebuvo labai tvirta danga, todėl tokie keliai labiausiai ir pažeidžiami tiek rudenį, tiek pavasarį. Nežinau, koks dabar gali būti to kelio tvarkymas, kai jau sudarkytas. Jei dabar tą skystą masę ir pagreideriuos, naudos nebus“, – įsitikinusi seniūnė.

Ji akcentavo, kad su seniūnija organizatoriai tokio renginio nederino, stebėjosi, kodėl pasirinktas būtent toks laikas – vėlyvas ir šlapias ruduo.

„Suprantu, tai yra sportas, bet tuomet trasas turėtų pasirinkti privačioje teritorijoje, bet ne keliuose, kurie reikalingi žmonėms susisiekimui. Tų kelių tvarkymui naudojami mūsų visų pinigai. Manau, tokio renginio organizatoriai neįvertino rizikos, kad keliai gali būti sugadinti“, – svarstė seniūnė.

Lapkričio 20 d. gyventojai, pamatę zujančius visureigius, skambino ir Bendruoju pagalbos telefonu 112. Kaip informavo Šakių policijos komisariato vadovas Aušrys Kvederevičius, buvo gauti trys pranešimai, kuriuose teigiama, kad visureigiai viršija greitį, jų važinėja daug. Kaip patikslino komisaras, policijos pareigūnų buvo sustabdyti trys automobiliai, visų dokumentai buvo tvarkingi, vairuotojai blaivūs. Tikrinimo metu pažeidimų nebuvo užfiksuota.

Beje, savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius patikino, kad dėl renginio į savivaldybę organizatoriai taip pat nesikreipė.

„Jau bent seniūnus, kurių teritorijoje vyko tas renginys, turėjo informuoti“, – svarstė administracijos direktorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.